Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Όφελος 100 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα της ΔΕΗ από τη μείωση στις εκπτώσεις των εργαζομένων

tags :
Όφελος 100 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα της ΔΕΗ από τη μείωση στις εκπτώσεις των εργαζομένων
Οι εκπτώσεις αγγίζουν σήμερα κατά μέσο όρο το 75%
Πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα συμμετοχής και των υπαλλήλων της ΔΕΗ στη σωτηρία της επιχείρησης, ο περιορισμός των εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος τους, αναμένεται να μειώσει αισθητά την πρόβλεψη που αφορά τις παροχές προς το προσωπικό σε μακροπρόθεσμο χρονικό «ορίζοντα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους σχετικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει, προκύπτει ότι η μείωση της συγκεκριμένης πρόβλεψης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.
Επομένως, με την αναπροσαρμογή των εκπτώσεων για τους υπαλλήλους, η εταιρεία πετυχαίνει ισόποση «ανάσα» στα αποτελέσματά της.

Μακροπρόθεσμη υποχρέωση

Η εν λόγω συνιστώσα της πρόβλεψης για τις παροχές αφορά την επιδότηση των λογαριασμών του εργατικού δυναμικού σε βάθος χρόνου, με δεδομένο εξάλλου πως οι εκπτώσεις συνεχίζουν να παρέχονται και στους συνταξιούχους. Επομένως, αποτελεί ουσιαστικά μία προϋπολογισμένη εκτίμηση μίας μακροπρόθεσμης υποχρέωσης της εταιρείας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις εκθέσεις οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης, η υποχρέωση παροχής μειωμένου τιμολογίου προς τους συνταξιούχους υπολογίζεται ως η παρούσα αξία των μελλοντικών παροχών μετά τη συνταξιοδότηση που θεωρούνται ότι είναι δεδουλευμένα μέχρι το τέλος της χρήσης, με βάση τα δικαιώματα των εργαζομένων που σωρεύονται κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, υπολογίζονται δε βάσει οικονομικών και αναλογιστικών μεθόδων στη βάση οικονομικών και αναλογιστικών παραδοχών.

Έκπτωση και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για το θέμα που εξέδωσε χθες το ΥΠΕΝ, οι εκπτώσεις των εργαζομένων διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 75% αυτή τη στιγμή, αφού δεν καλύπτουν μόνο τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, αλλά και το σκέλος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (όπως ΥΚΩ, ΕΡΤ και χρεώσεις Δήμου).
Κάτι που σημαίνει πως η εταιρεία αναλάμβανε να καταβάλλει η ίδια ένα μέρος των ποσών που αφορούν αμοιβές τρίτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα καταργηθεί πλήρως η έκπτωση των εργαζομένων στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.
Επίσης, θα αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω, καθοριζόμενη στο 30%, και η έκπτωση στο ανταγωνιστικό σκέλος, όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους στις ανταγωνιστικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΝ δεν κάνει καμία αναφορά στην οικονομική πτυχή της ρύθμισης, τονίζοντας ωστόσο ότι με αυτήν οι εργαζόμενοι θα συμβάλουν και αυτοί στη διάσωση της κρίσης, αναλαμβάνοντας ένα βάρος όπως και οι καταναλωτές, οι παραγωγοί των ΑΠΕ και οι εναλλακτικοί πάροχοι.
«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και θέλουν να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Πάντως, η συγκεκριμένη κίνηση έχει δεχθεί ήδη τα πυρά της ΓΕΝΟΠ, η οποία σε χθεσινή της ανακοίνωσή σημειώνει πως η συγκεκριμένη «παροχή σε είδος» είναι προϊόν διαβούλευσης, αποτελεί διάταξη ΕΣΣΕ του 1991 και φορολογείται στην ανώτερη κλίμακα. Συνεπώς, όπως συμπληρώνει, η κατάργησή της συνιστά ευθεία μείωση μισθού.
 
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης