Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με διστακτικά βήματα προσπαθεί να ξεπεράσει τις 845 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με διστακτικά βήματα προσπαθεί να ξεπεράσει τις 845 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Αν δώσει και σήμερα μεγάλη κίνηση με καλό όγκο τότε ίσως δούμε επίπεδα κοντά στα υψηλά μας και γιατί όχι και υψηλότερα. Η νέα υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα μπορεί να ανατρέψει την εκτίμηση κάποιων, οι οποίοι ανέφεραν πως ίσως για φέτος τα έχουμε δει τα υψηλά μας.

Από την άλλη σήμερα χρειάζεται και λίγο προσοχή και όχι κυνήγι μετοχών. Κάποιοι αγόραζαν όλα αυτά τα κομμάτια που έβγαιναν επί μέρες στις τράπεζες και έχουν ήδη καλή απόδοση. Με ένα ξέσπασμα τιμών για παράδειγμα εύκολα θα έπιαναν μία απόδοση 15% που θα τους έβαζε στον πειρασμό να πουλήσουν.

Η χώρα έχει προοπτικές μην τα ξαναλέμε. Περάσαμε τόσα τα προηγούμενα. Θα έχουμε τα πάνω αλλά και τα κάτω μας. Ας προσέχουμε καλά τις συνεδριάσεις προκειμένου να μην κυνηγάμε τιμές και να επιλέγουμε τις φθηνές, όταν είναι μακριά από τα υψηλά τους. Φυσικά κοιτάμε τα θεμελιώδη πρώτα.

ΔΕΗ: Το να κόψεις παροχές εργαζομένων δεν είναι εύκολο. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να τους εξηγήσεις πως δεν μπορεί να έχουν τέτοια έκπτωση όταν τα αποτελέσματα της επιχείρησης είναι τέτοια. Δεν μπορεί να πληρώνει ο υπόλοιπος κόσμος μία επιχείρηση που μπαίνει μέσα με τα τσαρούχια.

Δεν μπορεί να δίνει τέτοιες επιχορηγήσεις. Από την άλλη, όλοι περίμεναν ότι θα δουν μία έκπτωση στο λογαριασμό τους λόγω ΦΠΑ που δε θα τη δουν και κάποιοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν μεγάλα προνόμια.

Η μετοχή πάντως αντιδρά ανοδικά και είναι λογικό αφού το πλάνο διάσωσης βελτιώνει λίγο την εικόνα. Τώρα η νέα διοίκηση πρέπει να σπάσει αυγά. Να κάνει όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες. Στα 2,83 ευρώ με 90 χιλ. τεμάχια όγκο και αποτίμηση 658 εκατ. ευρώ.

MOTOR OIL: Καλύτερους τόκους εισέπραξε στο πρώτο εξάμηνο καθώς έχει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα σε δολάρια και έχουν υψηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με αυτά του 2018.
Μαζί με τις υποχρεώσεις μισθώσεων το καθαρό χρέος είναι μόλις στα 365,7 εκατ. ευρώ και δεν μπορεί αν συγκριθεί με το περσινό αφού δεν υπήρχε το ΔΛΠ 16.

Σε συγκρίσιμη βάση χωρίς δηλαδή τις μισθώσεις το καθαρό χρέος πέρυσι ήταν 250 εκατ. ευρώ και τώρα είναι λιγότερο από 220 εκατ. ευρώ. Με ίδια κεφάλαια 1,15 δισ. ευρώ η μόχλευση είναι αρκετά χαμηλή και μπορεί εύκολα να «χειριστεί» τη μεγάλη επένδυση που ετοιμάζει (310 εκατ. ευρώ). Για φέτος ανέβασε λίγο την εκτίμηση για τις συνολικές επενδυτικές δαπάνες.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο Σπίρτζης με κόντρες και όχι μόνο, η νέα κυβέρνηση με διαπραγμάτευση για το ύψος των διοδίων. Τεράστια παραγωγή ρευστού η Αττική Οδός. Οι ισολογισμοί των τελευταίων ετών δείχνουν πως το χρήμα ρέει άφθονο. Η μετοχή ξεκίνησε με άνοδο και μικρό τζίρο και την παρακολουθούμε για να δούμε αν τέλειωσε ο χθεσινός πωλητής και κινηθεί πάνω από τα 2,20 ευρώ.

CRETA FARMS: Μια ματιά στους ισολογισμούς των προηγούμενων ετών και καταλαβαίνεις ποιος φταίει και ποιος δε φταίει. Το πρόβλημα υπήρχε και έκανε «ΜΠΑΜ». Μεγάλα δάνεια, προσήλωση στο τζίρο και όχι στο κέρδος, αδύναμες ταμειακές ροές και ζημιές. Δεν έγιναν αυτά σε 10 μήνες. Απλά τώρα επιταχύνθηκε και οι τράπεζες δεν δίνουν άλλα λεφτά.

Αλλά μη μας πει κάποιος ότι οι επιταγές πριν από τη κόντρα πληρώνονταν στην ώρα τους ή οι υπάλληλοι δεν ήταν πίσω στη μισθοδοσία. Καλό είναι να καθίσουν και να βρουν μία ομάδα να τρέξει την εταιρεία, να μπουν πολλά κεφάλαια, να προχωρήσει το κούρεμα και να ξεκινήσει να δουλεύει ως μία μικρότερη εταιρεία και βλέπουμε. Και καλό βέβαια είναι να αφήσουμε τα όνειρα για ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα κ.α.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Άνοιξε με 1000 τεμάχια στο +0,27% και στα 0,8250 ευρώ με καλό και πάλι άνοιγμα μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Δεν κάνει όγκο αλλά κάποια στιγμή που θα κάνει και θα κλείσει και το άνοιγμα λογικά θα έχει άλλη αποτίμηση.

REDS: Ξεκίνησε δυνατά και πρέπει να κλείσει την απόσταση που έχει με τις άλλες μετοχές. Στο +7,74% και στα 1,1850 ευρώ με όγκο 5 χιλ. τεμάχια. Υπάρχει και εδώ απόσταση μεταξύ αγοραστή και πωλητή.

Γιώργος Κατικάς
George.katikas@gmail.com
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης