Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wells Fargo, Bank of America: Καταστροφικό το σενάριο περαιτέρω μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων, σηματοδοτεί παγκόσμια κρίση

tags :
Wells Fargo, Bank of America: Καταστροφικό το σενάριο περαιτέρω μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων, σηματοδοτεί παγκόσμια κρίση
Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να υποχωρούν, τότε θα έχει επιβεβαιωθεί ένα καταστροφικό σενάριο
Οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Brexit, είναι οι τρεις λόγοι για τους οποίους το τελευταίο διάστημα τα ομόλογα παγκοσμίως κάνουν ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου.
Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται, καθώς το καλοκαίρι τελειώνει και το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές εκθέσεις, αλλά και κρίσιμες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Όπως εκτιμούν, εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να υποχωρούν, τότε θα έχει επιβεβαιωθεί ένα καταστροφικό σενάριο, είτε με την παγκόσμια οικονομία, είτε με τον εμπορικό πόλεμο, είτε με το Brexit.
Η απόδοση 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία επηρεάζει τα πάντα, από επιχειρηματικά δάνεια έως στεγαστικά δάνεια, έχει φτάσει στα χαμηλά τριών ετών στο 1,45%.
Και αυτή η απόδοση είναι χαμηλότερη από εκείνη των 2ετών ομολόγων, η οποία είναι στο 1,5%, με την κίνηση να σηματοδοτεί την ύφεση.
Ο Gregory Faranello, επικεφαλής στην Amerivet Securities μίλησε για ένα μεγάλο trading.
"Η ορμή και οι τάσεις που ισχύουν αυτή τη στιγμή είναι πολύ σταθερές.
Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να αλλάξει τη δυναμική αυτή τη στιγμή", ανέφερε.

Παράγοντες φόβου

Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και όλο και περισσότερο, ενώ υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι η Ευρώπη μπορεί να εισέλθει σε ύφεση.
Η επιβράδυνση της Κίνας έχει επηρεάσει επίσης τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες παρουσίασαν μείωση των εξαγωγών.
Έπειτα, υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, η οποία εντάθηκε ακόμα πιο πολύ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ο πρωθυπουργός Boris Johnson αποφάσισε την αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου, περιορίζοντας το χρόνο συζήτησης και αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας μη-συμφωνίας για το Brexit.
Η στερλίνα υποχώρησε και η απόδοση των 10ετών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.
"Το σενάριο καταστροφής είναι εάν οι αποδόσεις πέσουν δραματικά", δήλωσε ο Michael Schumacher της Wells Fargo.
"Υποθετικά, αν η κατάσταση ενταθεί, θα δούμε ένα μαζικό ράλι και πάλι στα treasurys".
"Είναι σαφές ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι τόσο μεγάλο κομμάτι αυτού του ράλι και παραμένει τόσο απίστευτα απρόβλεπτο", δήλωσε ο Ralph Axel, της Bank of America Merrill Lynch.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στις αποδόσεις είναι το γεγονός ότι πάνω από 16 τρισ. δολάρια σε ομόλογα σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα αρνητικές αποδόσεις και η αγορά των ΗΠΑ υπήρξε μαγνήτης για επενδυτές που αναζητούν απόδοση και ασφάλεια.
Οι αποδόσεις κινούνται χαμηλότερα επειδή οι επενδυτές θέλουν να κλειδώσουν την απόδοση.
Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ρυθμίσει τα επιτόκια τους καθώς οι οικονομίες τους επιβραδύνουν.
Μια άλλη ανησυχία είναι ότι δεν διαθέτουν τα πυρομαχικά που είχαν κάποτε πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η Fed αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια όταν συναντηθεί στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον αναμένεται και η συνεδρίαση της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης