Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διεθνής Αμνηστία: Ανησυχία για την αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια

Διεθνής Αμνηστία: Ανησυχία για την αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι οι περισσότεροι χώροι στους οποίους μεταφέρθηκαν πρόσφυγες από τα Εξάρχεια είναι ακατάλληλοι
Τη σοβαρή ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για την «αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη στην Αθήνα, στην περιοχή των Εξαρχείων, τα ξημερώματα της 26ης Αυγούστου, και η οποία κατέληξε στην έξωση από καταλήψεις 144 προσφύγων και μεταναστών/ριών, συμπεριλαμβανομένων 35 ανηλίκων».
Σύμφωνα με πληροφορίες της οργάνωσης, εκτελούνται διαδικασίες επιστροφής δέκα ατόμων, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε καθεστώς παράτυπης μετανάστευσης.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι 134 άνθρωποι μεταφέρονται σε υπάρχοντες επίσημους χώρους φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, «πολλοί από τους οποίους είναι υπερπλήρεις και με ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης».
Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρεται στον τρόπο εκτέλεσης των εξώσεων αυτών, καθώς, όπως υποστηρίζει, «έγιναν χωρίς κατάλληλη προειδοποίηση και διαβούλευση με τους ανθρώπους που εμπλέκονται», αλλά και για τις επιπτώσεις τους, «καθώς θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση των ανθρώπων που υφίστανται την έξωση ακόμα πιο ευάλωτη».
Επίσης, εξαιτίας της έντονης αστυνομικής παρουσίας, όπως αναφέρει, «η επιχείρηση αυτή είχε, πιθανότατα, τραυματικές συνέπειες σε όσους και όσες ενεπλάκησαν, πολλοί/ες από τους οποίους/ες - όπως οι ανήλικοι/ες - βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση».
«Η επιχείρηση έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς άλλων εξώσεων σε καταλήψεις στα Εξάρχεια, τον Απρίλιο του 2019, και πρέπει να ιδωθούν στο πλαίσιο της γενικευμένης κρίσης του συστήματος φιλοξενίας για τους πρόσφυγες», τονίζει η οργάνωση.
Τον Μάρτιο 2019, εξηγεί στη σχετική ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία, το τότε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκίνησε τη σταδιακή κατάργηση της παροχής στέγης και κοινωνικής υποστήριξης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ), εκθέτοντας χιλιάδες ανθρώπους σε σοβαρές δυσκολίες.
«Τον Ιούνιο 2019, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τις ανησυχίες της στις ελληνικές αρχές, χωρίς να λάβει καμία απάντηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης