Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο φουλ οι προετοιμασίες των τραπεζών για την άρση των capital controls - Οι οδηγίες προς τα καταστήματα

Στο φουλ οι προετοιμασίες των τραπεζών για την άρση των capital controls - Οι οδηγίες προς τα καταστήματα
Συνοπτικά η ιστορία των κεφαλαιακών περιορισμών
Μια διαφορετική Κυριακή θα είναι αυτή που έρχεται για τις τράπεζες που προετοιμάζουν φουλ τα συστήματά τους για την άρση των capital controls.
Οι πρώτες οδηγίες προς "ναυτιλομένους" και συγκεκριμένα προς τα δίκτυα των τραπεζών σχετικά με το θέμα  έχουν δοθεί και εκτελούνται.
Άλλωστε χθες ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας και της αρμόδιας επιτροπής εγκρίσεων στο υπουργείο οικονομικών
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τράπεζες από την μια έχουν να ρυθμίσουν τα τεχνικά θέματα της άρσης με ουρές άμεσες και ευρύτερες ενώ έχουν δώσει στα δίκτυά τους οδηγίες να προσεγγίσουν όλους τους πελάτες οι οποίοι το 2015 είχαν προχωρήσει σε μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό ώστε να επαναπατρίσουν τα.κεφάλαιά τους μετά την άρση.
Σε ότι αφορά τα τεχνικά θέματα αυτά άπτονται των άμεσων οδηγιών της άρσης αλλά και αργότερα σε προσαρμογή των συστημάτων παρακολούθησης των ροών.
Tις τελευταίες λοιπόν διαδικασίες προχωρούν οι τράπεζες σε ότι αφορά  τους κεφαλαιακούς περιορισμούς αναμένοντας το πέρασμα στο καινούριο καθεστώς από την Κυριακή 01/09/2019 που παύουν πια να υφίστανται όλοι οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην μεταφορά κεφαλαίων που είχαν θεσπιστεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α’ 84).

Οι οδηγίες των τραπεζών
 
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδουν οι τράπεζες στα καταστήματά τους,  κατόπιν της άρσης  παύουν όλοι οι συστημικοί έλεγχοι και καταργούνται οι σχετικές διαδικασίες και τα έντυπα που ισχύουν και χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό.
Ειδικά, για αιτήματα που έχουν καταχωρηθεί ή θα καταχωρηθούν  στα συστήματα  των τραπεζών μέχρι και σήμερα Παρασκευή 30/08/2019 ισχύουν τα ακόλουθα: Μέχρι και χθες ήταν δυνατή η καταχώρηση αιτημάτων που ενέπιπταν στα capital controls  στην ειδική εφαρμογή των τραπεζών για το σκοπό αυτήν.
Ομως τα αιτήματα αυτά θα πρέπει να αφορούν πληρωμένες οι οποίες θα πρέπει να εκτελεστούν μέχρι και σήμερα.
Τα αιτήματα  που καταχωρήθηκαν μέχρι και χθες και δεν έχουν τη διαδικασία του επείγοντος αλλά δρομολογούνται στις αρμόδιες μονάδες για εισήγηση και αξιολόγηση, θα πρέπει να ολοκληρωθούν από τις μονάδες την ίδια ημέρα, προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας  από την Υποεπιτροπή Υποστήριξης Τραπεζικών Συναλλαγών την Παρασκευή 30/08/2019 δηλαδή μέχρι και σήμερα.
Χθες ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας της  Επιτροπής του Υπουργείου  που εξετάστηκαν σχετικά αιτήματα τα οποία περνούσαν από την αρμόδια υπουργική επιτροπή.
Σήμερα θα καταχωρηθούν στα συστήματα των τραπεζών μόνον αιτήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις για fast track.
Όλα τα υπόλοιπα αιτήματα θα μπορούν να παραληφθούν αλλά πρέπει να καταχωρηθούν την Δευτέρα 02/09/2019 με την κανονική πλέον διαδικασία χωρίς περιορισμούς αναφέρουν οι τράπεζες στα δίκτυά τους
Από Δευτέρα 02/09/2019 όσα αιτήματα για εμβάσματα έχουν μείνει σε εκκρεμότητα στα συστήματα σε status Εισήγησης και Αξιολόγησης προκειμένου να εκτελεστούν θα πρέπει να ακυρωθούν και να καταχωρηθούν εκ νέου με την κανονική διαδικασία.
Από την Κυριακή οι τράπεζες θα δέχονται τη μεταφορά κεφαλαίων χωρίς πρόβλημα αλλά οι πράξεις θα λογίζονται στο σύστημα την πρώτη εργάσιμη δηλαδή την Δευτέρα το πρωί.
Από τη Δευτέρα το πρωί τα καταστήματα θα καλούν τους πελάτες τους που οδηγήσαν στο εξωτερικό τα κεφάλαιά τους ώστε να τους προτείνουν τον επαναπατρισμό.
Σημειώνεται πως ήδη κάποιες τράπεζες δίνουν σχετικά στοιχεία.
Για παράδειγμα η Εθνική κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χθες  ανέφερε ότι έχει ανακτήσει το 60% περίπου των εκροών καταθέσεων της περιόδου πριν την επιβολή των εν λόγω περιορισμών

Συνοπτικά η ιστορία των κεφαλαιακών περιορισμών

Δύο χρόνια μετά την Κύπρο, η χώρα μας μπήκε και αυτή σε καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών στις 29/6 2015 δύο 24ωρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου σχετικά με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.
Ατέλειωτες ουρές σχηματίστηκαν μπροστά στα ATMs μιας και οι τράπεζες προχώρησαν σε αργία ως τις 20 Ιουλίου το δε χρηματιστήριο έμεινε κλειστό ως τις 3 Αυγούστου.
Εξήντα ευρώ κάθε μέρα δικαιούτο κάθε άτομο από κάθε τράπεζα  αλλά καθώς τα εικοσάευρα εξάλειψαν πρακτικά το όριο έγινε 50 ευρώ. Σταδιακά και από τον Ιούλιο του 2015 με σειρά υπουργικών και κανονιστικών αποφάσεων άρχισε να μειώνει την αυστηρότητα του μέτρου.  
Έτσι επετράπη η συνολική ανάληψη των 420 ευρώ και η μεταφορά 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
Τον Δεκέμβριο του 2015 σταμάτησαν επίσης  να υπάρχουν  περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Στις αρχές του 2016 αυξήθηκε το όριο από τα 500 στα 1.000 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς δικαιολογητικά, επιτράπηκε η μερική αποπληρωμή δανείων, το άνοιγμα λογαριασμών για την καταβολή προνοιακών κυρίως επιδομάτων, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης δανείου προς τις τράπεζες εάν τα χρήματα προέρχονταν από το εξωτερικό ή εάν η αποπληρωμή γινόταν στο πλαίσιο αγοραπωλησίας του ακινήτου.
Οι επιχειρηματίες μπορούσαν να στείλουν στο εξωτερικό έως 20.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ) την ημέρα ανά πελάτη.
Με νέα απόφαση τον Ιούλιο του 2016 οι καταθέτες μπορούσαν πλέον να λαμβάνουν ανά δεκαπενθήμερο 840 ευρώ, αντί για 420 ευρώ την εβδομάδα.
Αυξήθηκε από 10% σε 30% το ποσοστό του ποσού που μπορούσε να λάβει κάποιος από χρήματα που προέρχονταν από το εξωτερικό, δόθηκε η δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης του συνόλου του δανείου.
Για τους επιχειρηματίες αυξήθηκε το όριο των ημερήσιων συναλλαγών με το εξωτερικό ανά πελάτη, από 20.000 στις 30.000 ευρώ.
Τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς, το όριο αναλήψεων αυξήθηκε στα 1.800 ευρώ, το ποσοστό ανάληψης από  λογαριασμό εξωτερικού ανήλθε στο 50%, ενώ το όριο για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς δικαιολογητικά αυξήθηκε από τα 1.000 στα 2.000 ευρώ.
Εν συνεχεία τον Νοέμβριο του 2017 επιτράπηκε εκ νέου το άνοιγμα των λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα και η δυνατότητα ανάληψης από λογαριασμό του εξωτερικού, του 100% του ποσού.
Τον Φεβρουάριο του 2018 το όριο αναλήψεων ορίστηκε στα 2.800 ευρώ μηνιαίως.
Τον Ιούνιο του 2018 το όριο ανάληψης μετρητών αυξήθηκε περαιτέρω, στα 5.000 ευρώ μηνιαίως, ανήλθε στα 4.000 (από τα 2.000) ευρώ το όριο για τη μεταφορά ποσών στο εξωτερικό και στις 3.000 ευρώ (από 2.300) το ποσό που δικαιούνταν κάποιος να μεταφέρει ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
Τέλος από 1η Οκτωβρίου 2018 καταργήθηκαν περαιτέρω οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και επιτρέπονται χωρίς περιορισμό ποσού οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα

Ενώ επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, έως του ποσού των ευρώ πέντε χιλιάδων (5.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό μήνα ανά καταθέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης