Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με δύο νομοσχέδια από το Υπ. Εργασίας η αύξηση κατά 30% της μόνιμης απασχόλησης

tags :
Με δύο νομοσχέδια από το Υπ. Εργασίας η αύξηση κατά 30% της μόνιμης απασχόλησης
Θα δίνονται επιπλέον κίνητρα σε εργοδότες που απασχολούν μόνιμο προσωπικό
Δύο νομοσχέδια που θα «διορθώνουν» το εργασιακό τοπίο επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με στόχο την περιστολή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν απώλειες πάνω από 1,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση.
Στόχος, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είναι να περιοριστεί η «ευέλικτη» απασχόληση από το 55% στο 20%, δίνοντας επιπλέον κίνητρα σε εργοδότες που απασχολούν μόνιμο προσωπικό.
«Η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι για την επικυριαρχία της πλήρους απασχόλησης και, στην κατεύθυνση αυτή, θα βάλουμε τις δυνάμεις μας και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί «να είμαστε ικανοποιημένοι σήμερα, όταν με βάση τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ένας στους τρεις εργαζόμενους στην αγορά εργασίας αμείβεται με μισθό κάτω από το επίδομα ανεργίας, συγκεκριμένα με 328,70 ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, μία από τις κυρίαρχες αιτίες, η οποία δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι το μη μισθολογικό κόστος, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Ηδη, βρίσκεται σε επεξεργασία νομοσχέδιο που θα προβλέπει την  περαιτέρω μείωσης των εισφορών κατά πέντε μονάδες 5% του μη μισθολογικού κόστους και των εργαζομένων και των εργοδοτών, μέσα στα επόμενα πέντε έτη, το οποίο θα αυξήσει το μισθό των εργαζομένων και θα μειώσει το κόστος της εργασίας στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα με τη μείωση των εισφορών (εργαζομένων και εργοδοτών) θα αυξηθεί και το κόστος υπερωριακής απασχόλησης κατά 10% ή 15%, ταυτόχρονα με τους μηχανισμούς ελέγχου του ΕΦΚΑ και των επιθεωρητών, οι οποίοι θα κάνουν σαφάρι ελέγχων.
Εντός του Σεπτεμβρίου, θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων, με εξαίρεση τις 223.000 περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει γίνει επανυπολογισμός στις συντάξεις με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης