Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η Τουρκία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου: Κύμα προσφύγων σε μια μέρα - Διάβημα Δένδια στον Τούρκο πρέσβη

tags :
Η Τουρκία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου: Κύμα προσφύγων σε μια μέρα - Διάβημα Δένδια στον Τούρκο πρέσβη
Συνολικά στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά, ξυπνώντας μνήμες του 2015
Σε νέα κλιμάκωση των προκλήσεων της προχώρησε η Τουρκία, που πλέον δεν περιορίζεται στις παραβιάσεις του ελληνικού FIR αλλά επέστρεψε σε μια παλιά προσφιλή της τακτική: εκτόξευσε τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που η Μόρια ασφυκτιά, στη Λέσβο έφτασαν 13 λέμβοι με πρόσφυγες και στο νησί αποβιβάστηκαν περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες, ξυπνώντας μνήμες του 2015.
Συνολικά στην ακτή αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά.
Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2» με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια, προκειμένου να καταγραφούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή επιχειρούν, πέραν των άλλων, και δυο πλοία τύπου ΠΑΘ του Λιμενικού Σώματος.
Πρόκειται για μία από τις μαζικότερες αφίξεις μετά την έξαρση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης την διετία 2015-2016.
Το Λιμενικό επισημαίνει μάλιστα πως παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές του να επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, έχει δηλώσει ότι οι ροές από την Τουρκία έχουν αυξηθεί απότομα το τελευταίο διάστημα, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχονται δύσκολη περίοδο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν κάτι οργανωμένο.
Το αποδίδουμε σε έναν συνδυασμό παραγόντων.
Από τη μια οι λόγοι είναι γεωπολιτικοί και σχετίζονται με τις δύσκολες σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.
Από την άλλη έχουμε τις εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη, από όπου υπάρχουν μαζικοί εκτοπισμοί προσφύγων και αυτοί διαχέονται προς διάφορες περιοχές, και προς τα παράλια», δήλωσε σε ιστοσελίδα.

Διάβημα Δένδια

Την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον Τούρκο πρέσβη, το οποίο και κάλεσε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ειδικότερα, στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα, Burak Ozugergin, ο Ν. Δένδιας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.
Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.
Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Συνεπώς, ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται, καθιστούν με σαφήνεια οι διπλωματικές πηγές.
Σημειώνεται ότι η ροή των προσφυγικών ροών κορυφώθηκε χθες (29/8/2019) με την πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Λέσβο.

Η Μόρια ασφυκτιά

Στο μεταξύ, οι συνθήκες στη Μόρια θεωρούνται πολύ δύσκολες. Χωρίς τους τελευταίους αφιχθέντες, ο αριθμός των φιλοξενουμένων, εντός και εκτός του καταυλισμού, ξεπέρασε κατά πολύ το ιστορικό ρεκόρ των 9.200 ατόμων φτάνοντας τους 9641. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των προσφύγων και των αλλοδαπών που έφτασαν χθες στη Μόρια θα ζουν 10.188 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4,500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού που είναι για 3.000 άτομα και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το ΚΥΤ, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης