Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η «καταρρέουσα» Deutsche Bank καλεί την Γερμανία να αντιταχθεί στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας – Συστήνει σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία

tags :
Η «καταρρέουσα» Deutsche Bank καλεί την Γερμανία να αντιταχθεί στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας – Συστήνει σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία
Σύμφωνα με την Deutsche Bank η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και την υποδομή
Η οικονομία της Γερμανίας δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο που θα δικαιολογούσε μέτρα τόνωσης και ο κυβερνών συνασπισμός της καγκελαρίου Angela Merkel θα πρέπει να αντισταθεί στις προσκλήσεις για αύξηση των δαπανών, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
"Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει μόνο εάν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στα πρόθυρα μιας βαθιάς ύφεσης", γράφει ο Stefan Schneider, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για τη Γερμανία.
"Παρά τις αναμφισβήτητα τεράστιες αβεβαιότητες της οικονομικής πολιτικής, δεν αναμένουμε επί του παρόντος ένα τέτοιο σενάριο", πρόσθεσε.
Η οικονομία της Γερμανίας με εξαγωγικό προσανατολισμό επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες, την αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit και τη διαταραχή της τεχνολογικής μετατόπισης στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Η απειλή ύφεσης ώθησε ορισμένους πολιτικούς να επικρίνουν την ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική της χώρας και να ζητήσει προγράμματα δαπανών που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.
Ο Schneider ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Γερμανίας για μακροοικονομική προσαρμογή στη δεκαετία του 1960 και της δεκαετίας του 1970 προκάλεσαν την «καταστροφή κλιμάκωσης» που πρέπει να χρησιμεύσει ως μια «προειδοποίηση για όσους πιστεύουν ότι είναι αρκετά έξυπνοι για να οδηγήσουν αυτήν την ανάκαμψη.
Ένα πακέτο κινήτρων θα αποτελούσε "σπατάλη χρημάτων" και η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και την υποδομή και να προωθεί την επιχειρηματική θέση της Γερμανίας, πρόσθεσε.
"Αυτό θα βοηθούσε πραγματικά να στηρίξει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα", καταλήγει ο ίδιος.
Πάντως, τα σχόλια του επικεφαλής οικονομολόγου έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της ίδιας της τράπεζας, η οποία παραπαίει το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των κακών επιλογών της διοίκησης σχετικά με την επέκτασή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης