Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Politico: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται να «καθαρίσει» τα Εξάρχεια

tags :
Politico: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται να «καθαρίσει» τα Εξάρχεια
Μια περιοχή χωρίς μετανάστες και πρόσφυγες θέλει να διαμορφώσει η πολιτική και αστυνομική ηγεσία - Με τους «εντός νόμου», τα ναρκωτικά ή την αναρχία όμως, τι γίνεται;
Με μια επιχείρηση σαν «ηλεκτρική σκούπα» που «θα απορροφήσει σταδιακά όλα τα σκουπίδια», όπως αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σταύρος Μπαλασκας, περιγράφει ο συντάκτης του άρθρου του Politico τις επιχειρήσεις της αστυνομίας που πραγματοποιούνται στην περιοχή των Εξαρχείων με στόχο να «καθαρίσουν». Το ζητούμενο όμως είναι, από ποιους πρέπει να καθαριστεί;
Όπως γράφει, oι επιδρομές, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για να εκπληρωθεί μια προεκλογική υπόσχεση του νέου κεντροδεξιού πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να «καθαρίσει» την «άνομη» γειτονιά της Αθήνας όπως θεωρούνται τα Εξάρχεια.
Μπορεί όπως διευκρινίζει ο κ. Μπαλάσκας ανασκεύασε τα λόγια του ζητώντας συγγνώμη, αφού δέχθηκε επίθεση εναντίον των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και των κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο η ουσία είναι μία και οι επιχειρήσεις της αστυνομίας έχουν ακριβώς αυτή τη μορφή.
Εγκαταλελειμμένα κτίρια στην περιοχή έχουν γίνει το καταφύγιο μεταναστών και προσφύγων.
Όπως ένα ξενοδοχείο κοντά στην περιοχή των επιδρομών που φιλοξενεί περίπου 27 οικογένειες - μερικές με παιδιά ηλικίας έως εννέα εβδομάδων, υποστηρίζουν πως φοβούνται να εγκαταλείψουν το κτίριο.
Ανησυχούν ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονται πιο ψηλά στο δρόμο θα τους συλλάβουν εάν φύγουν.
Τα Εξάρχεια είναι «σπίτι για εμάς. Ήμασταν ευπρόσδεκτοι εδώ και το σεβόμαστε», λέει ο Saif, ένας πρόσφυγας της Γάζας, ο οποίος μίλησε στον συντάκτη του άρθρου με την υπόσχεση διατήρησης της ανωνυμίας.
Όταν έλαβαν χώρα οι επιδρομές, ο Saif τραυματίστηκε.
«Ξύπνησα τους ανθρώπους και τους εξήγησα την κατάσταση ... Οι οικογένειες που ζούσαν στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, επέλεξαν να παραμείνουν στο εσωτερικό. Αν έβγαιναν έξω, θα συλλαμβάνονταν, αλλά αν έμεναν μέσα θα είχαν μια ευκαιρία να γλιτώσουν».
Η γειτονιά, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά του ιστορικού κέντρου της πόλης, είναι διαβόητη στην Αθήνα.

Image
Το 1973, η στρατιωτική χούντα διέκοψε μια φοιτητική διαμαρτυρία στο Πολυτεχνείο, σκοτώνοντας περισσότερους από 20 πολίτες και τραυματίζοντας εκατοντάδες.
Για αυτοαποκαλούμενους πολιτικούς απογόνους του κινήματος αντίστασης φοιτητών, η περιοχή είναι ιερό έδαφος.
Πιο πρόσφατα, ομάδες αναρχικών με έδρα τη γειτονιά άνοιξαν τις πόρτες τους σε μετανάστες και πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.
Η περιοχή έχει επίσης γίνει συνώνυμη με το έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, τη βία, ενώ υπάρχουν και πολλές αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση.
Περίπου 11 από τις 19 καταλήψεις χώρων που βρίσκονται ακόμα εκεί είναι επικίνδυνα υπερπλήρεις, καθώς οι αιτούντες ασύλου δεν έχουν πουθενά αλλού να καταφύγουν.
Διαδοχικές κυβερνήσεις και διάφορα μέσα ενημέρωσης έχουν ζωγραφίσει τη γειτονιά ως καταφύγιο αναρχίας και τρομοκρατίας.
Ως τον Ιούλιο, τα Εξάρχεια έγιναν θέμα έντονων διαξιφισμών μεταξύ των υποψηφίων στις προεκλογικές εκστρατείες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και παραμένει και τώρα που έχουν αλλάξει οι ηγεσίες επίσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
«Δεν είναι δίκαιο για τη γειτονιά», τονίζει ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης ερωτώμενος για τις επιχειρήσεις, αφού ο καθαρισμός δεν θα έχει «μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, είναι μια γρήγορη και προσωρινή λύση».
«Το ενδιαφέρον της αστυνομίας, θα πρέπει να είναι η καταστολή του εγκλήματος κατά των ναρκωτικών και όχι η έξωση των ευάλωτων μεταναστών, υπογραμμίζει ο κ. Παπαγιαννάκης και το κράτος πρέπει να εργαστεί για την παροχή εκτεταμένων καταλυμάτων».
Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή ανθρώπων που έφτασαν στη χώρα και ζήτησαν άσυλο από το καλοκαίρι του 2015.
Από τις 66.969 αιτήσεις ασύλου που καταχωρήθηκαν το 2018, 58.793 παρέμειναν εκκρεμείς μέχρι το τέλος του έτους.
Το αποτέλεσμα είναι ο μαζικός υπερπληθυσμός.
Στη Σάμο, για παράδειγμα, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι ζουν σε ένα στρατόπεδο σχεδιασμένο για 650 άτομα.
Ένας νόμος του 2016 που εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει στους αιτούντες άσυλο το δικαίωμα στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά μία από τις πρώτες κινήσεις του υπουργού Εργασίας της νέας κυβέρνησης Γιάννη Βρούτση ήταν να ανακαλέσει την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στα ιατρικά ραντεβού.
Από τους 143 μετανάστες που κρατήθηκαν στα Εξάρχεια το πρωί που ξεκίνησαν οι επιδρομές, 134 μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, οι αιτήσεις ασύλου είναι υπό επεξεργασία, ενώ εννέα θα απελαθούν.
Φωτιές, διαμαρτυρίες, επιδρομές, όλα αυτά γίνονται το βράδυ στην πλατεία, γιατί το πρωί η περιοχή έχει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.
Το επόμενο πρωί των επιχειρήσεων της αστυνομίας για παράδειγμα, οι δρόμοι ήταν άδειοι εκτός από τέσσερις αστυνομικούς που έλεγχαν την οδό Σπύρου Τρικούπη με τα κράνη στα χέρια.
Ένα από τα κτίρια όπου είχαν εκκενωθεί τώρα δεχόταν τις παρεμβάσεις μιας ομάδας οικοδόμων που έστηναν μεγάλες μεταλλικές δοκούς για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο κτίριο.
Τίποτε δεν μαρτυρούσε τι είχε συμβεί την προηγούμενη μέρα.
Το ερώτημα όμως παραμένει ανοιχτό:
Πόσο καιρό τα Εξάρχεια θα φιλοξενούν «πολέμους» θα δίνουν καταφύγιο σε αναρχικούς και εκτός νόμου, ή θα προστατεύουν τους μετανάστες από το διωγμό;
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης