Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra: Η ύφεση καταφθάνει στις ΗΠΑ – Τι αποδεικνύουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Alhambra: Η ύφεση καταφθάνει στις ΗΠΑ – Τι αποδεικνύουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ
Η εταιρική κερδοφορία στις ΗΠΑ παρέμεινε στάσιμη στο α’ εξάμηνο 2019
Με την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β’ τριμήνου 2019 των ΗΠΑ και το τι αποκαλύπτουν για την αμερικανική οικονομία, ασχολείται η επενδυτική εταιρεία Alhambra Investment Partners σε report της.
Παρά το γεγονός ότι η υποβάθμιση της εκτίμησης για το ΑΕΠ ήταν εξαιρετικά μικρή, καθώς αποτιμάται σε 800 εκατ. δολάρια για μία οικονομία η αξία της οποίας αγγίζει τα 20 τρισ. δολάρια, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της ανακοίνωσης της αρμόδιας υπηρεσίας ΒΕΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ έφθασε στο 2,01824% σε ετήσια βάση από 2,03502% που εκτιμήθηκε στην «πρώτη» καταμέτρηση.
Όμως μία πιο προσεκτική παρατήρηση αποδεικνύει ότι τα εταιρικά κέρδη ουσιαστικά στο α’ εξάμηνο 2019 παρέμειναν αμετάβλητα.
Σαφώς αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για την αμερικανική οικονομία.
Με απλά λόγια η πορεία των εταιρικών κερδών δεν δείχνει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μία ισχυρή οικονομία, πάντα από πλευράς ανάπτυξης.


Την ίδια ώρα υπάρχουν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, από το Bureau of Labor Statistics.
Βάσει της νέας εξέτασης των στοιχείων για την αγορά εργασίας τον Μάρτιο 2019 η BLS αναφέρει ότι τελικά οι νέες θέσεις εργασίας ήταν κατά 500.000 λιγότερες από την αρχική εκτίμηση.
Με απλά λόγια οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει τον ρυθμό προσλήψεων.
Σύμφωνα με την Alhambra αυτή η υποβάθμιση υποδεικνύει ή ακόμη και αποδεικνύει ότι η οικονομία ήταν πολύ πιο αδύναμη από τον Οκτώβριο του 2018 και μετά απ’ ότι είχε εκτιμηθεί.
Όσο για την επιφανειακή εικόνα της σχετικής αύξησης των επιχειρηματικών κερδών στο β’ τρίμηνο 2019, αποδεικνύεται ότι οφείλεται όχι στην πραγματικά καλή πορεία των εταιρειών, αλλά στο γεγονός ότι προχώρησαν σε μείωση τους κόστους λειτουργίας τους.

Σε μία υγιή οικονομία η αύξηση των εταιρικών κερδών θα πρέπει να προέρχεται από την επέκταση των επιχειρήσεων.
Και το 2009 συνέβη ό,τι συνέβη και φέτος.
Ένα ακόμη δυσάρεστο σημάδι για την αμερικανική οικονομία.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν εγκαίρως προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ύφεσης.
Η Alhambra υποστηρίζει ότι τα «κρυφά» στοιχεία της ανακοίνωσης του αμερικανικού ΑΕΠ αποδεικνύουν ότι τελικώς η οικονομία των ΗΠΑ ουσιαστικά ποτέ δεν εξήλθε από τη δύσκολη θέση που είχε βρεθεί μετά την κρίση.
Κανείς, άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνά ότι παρά το γεγονός ότι η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται σε χαμηλό 50 ετών, ο ρυθμός αύξησης των μισθών είναι σχεδόν μηδαμινός.

Ουσιαστικά στις ΗΠΑ υπάρχει ένα κάκιστο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Μετά το ζενίθ του προηγούμενου επιχειρηματικού κύκλου αναφορικά με τα εταιρικά κέρδη, ο οποίος ήταν πριν από 14 χρόνια, τα φορολογικά έσοδα για το κράτος έχουν ενισχυθεί 9,7%.
Δηλαδή όχι κατά διψήφιο ποσοστό παρά την φαινομενικά καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας.


Γι’ αυτό ακριβώς και οι κεντρικές τράπεζες… ξεχνούν να μιλήσουν για τα εταιρικά κέρδη.
Οι επιχειρήσεις ουσιαστικά δεν έχουν βιώσει κάποια ουσιαστική αύξηση κερδών και έχουν επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους.
Οι περισσότεροι φαίνεται να ξεχνούν ότι η κρίση του 2011 οδήγησε στην κρίση του 2012 και όλα δείχνουν ότι κανείς δεν έχει ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο.
Αντίθετα όλο και περισσότερες χώρες έχουν «πιαστεί στο δίχτυ» της χαμηλότερης ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων τόσο η Κίνα όσο και οι αναδυόμενες αγορές.


Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η ανωμαλία που καταγράφεται μεταξύ των αποτιμήσεων των μετοχών και των κερδών των επιχειρήσεων και έχει ξεκινήσει όταν ανακοινώθηκε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης QΕ τον Σεπτέμβριο 2012.
Από τότε έως και σήμερα οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν ενισχυθεί 81%, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν υποχωρήσει κατά 8%.
Οι μέτοχοι έχουν δεχθεί να πληρώσουν εντυπωσιακές αποτιμήσεις, οδηγώντας στη δημιουργία μίας απόλυτα ψεύτικης εικόνας τόσο για την αμερικανική οικονομία όσο και για τη Wall Street.

Όμως χωρίς την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών δεν πρόκειται να ανακάμψει η οικονομία, πόσο μάλλον να ανθίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης