Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μεσόγειο - Τέταρτο πλοίο στην Κύπρο στέλνει η Τουρκία μετά τις απειλές Erdogan για νέα Μικρασιατική Καταστροφή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μεσόγειο - Τέταρτο πλοίο στην Κύπρο στέλνει η Τουρκία μετά τις απειλές Erdogan για νέα Μικρασιατική Καταστροφή
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, στο λογαριασμό του στο Twitter ανακοίνωση τον απόπλου του ερευνητικού πλοίου Oruc reis με προορισμό την Κύπρο 
Σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Άγκυρα μετά τις «καραβιές» μεταναστών που έστειλε χθες (30/8) στη Λέσβο.
Σήμερα (31/8) ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, στο λογαριασμό του στο Twitter ανακοίνωση τον απόπλου και τέταρτου ερευνητικού τουρκικού πλοίου με προορισμό τα ανοικτά της Κύπρου προκειμένου να ενταχθεί στην Τουρκική δύναμη που πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοικτά της Κύπρου.
«Το πλοίο μας Oruc Reis με τη στήριξη του έθνους μας κατέβηκε στη Μεσόγειο. Εύχομαι επιτυχία στην εθνική αυτή αποστολή του πλοίου και του προσωπικού του, που χαιρέτησε τους ήρωες μας στο Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια)», αναφέρει ο Donmez στην ανάρτησή του.

Image

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το Oruc Reis έχει φθάσει στην Αττάλεια και θα αναχωρήσει για τη Μερσίνα, όπου θα αναμένει οδηγίες για το σημείο όπου θα διεξάγει έρευνες στη Μεσόγειο.
Η αποστολή και τέταρτου πλοίου έρχεται μια μόλις ημέρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Tayyip Erdogan για τη Μικρασιατική Καταστροφή κι αφού προανήγγειλε χθες βράδυ με παράνομη Navtex τη δεύτερη γεώτρηση του γεωτρύπανου Fatih βορειοδυτικότερα του σημείου που έκανε την πρώτη γεώτρηση του.

Οι απειλές Erdogan για τη μικρασιατική καταστροφή

Έτοιμος για... νέα μικρασιατική καταστροφή δήλωσε ο Erdogan.
«Το έθνος μας είναι έτοιμο να κάνει τις ίδιες θυσίες και να δείξει το ίδιο κουράγιο για το καλό της πατρίδας μας σήμερα, όπως το έκανε και χθες», ανέφερε στο μήνυμά του με αφορμή την 97η επέτειο από τη μικρασιατική καταστροφή.
Παράλληλα, δήλωσε ότι «με την επική νίκη της 30ης Αυγούστου το Έθνος μας έσκισε το πουκάμισο της αιχμαλωσίας και διαμήνυσε σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις από την ανεξαρτησία του όποιο και αν είναι το τίμημα.
Η Μεγάλη Νίκη που ήταν προάγγελος του τελευταίου μας κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι το όνομα της εκ νέου ανόδου του Τουρκικού Έθνους που θέλησαν να διαγράψουν από την Ιστορία».
Ο Erdogan δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διεκδικήσεις της χώρας του εκτός συνόρων σε Συρία και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως είπε, η Τουρκία είναι αποφασισμένη «να χαλάσει τις παγίδες που στήνονται σήμερα στα βόρεια της Συρίας, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει «τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του Τουρκικού Έθνους και των Τουρκοκυπρίων».

Akar: Ό,τι έγινε το 1974 θα γίνει και τώρα, εάν χρειαστεί

Με ένα νέο 1974 απείλησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar.
«Είμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν και το 1974 στην Κύπρο.
Ό,τι χρειάστηκε να γίνει εκείνη την ημέρα, κανείς να μην αμφιβάλει ότι δεν θα γίνει το ίδιο σε παρόμοια κατάσταση σήμερα» υποστήριξε ο Akar μιλώντας σε εκδήλωση για την προαγωγή στελεχών του στρατού σε ανώτερες βαθμίδες.
Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επιχείρησε για άλλη μια φορά να διαμηνύσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στην ανατ. Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, αποδεικνύοντας με τον πλέον εμφανή τρόπο πως αδιαφορεί τόσο για τις κυρώσεις της ΕΕ όσο και για τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ που έχουν καταδικάσει ως παράνομη κάθε ενέργεια της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, το έχουμε δηλώσει σε όλον τον κόσμο.
Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμη και την ισχύ μας, κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς» είπε ο Akar, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.
«Όταν μιλάμε για συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο ή όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, δεν πρόκειται για υποχώρηση, ούτε για αδυναμία.
Ούτε είναι απειλή όταν λέμε ότι δεν θα παραβλέψουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας.
Όλοι να κάνουν τους λογαριασμούς τους αναλόγως», τόνισε ο Akar.

Για νέο κύμα προσφύγων προειδοποίησε ο Cavusoglu

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, «προειδοποίησε» για νέο κύμα προσφύγων, με αφορμή την κρίση στη Συρία.
«Όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Assad στο Ιντλίμπ της Συρίας, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων» υποστήριξε και «φωτογράφισε» τη Ρωσία πίσω από τις εξελίξεις στη Συρία, εφόσον αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη πίσω από τον Bashar al-Assad.
Στόχος του Cavusoglu είναι να ταρακουνήσει την Ευρώπη να πιέσει τη Ρωσία αλλά και τη Ρωσία για να πιέσει τον Assad να σταματήσει την προέλαση προς τη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία διατηρεί στρατό.

Βαρβιτσιώτης: Μπροστά σε αδιέξοδα η Τουρκία - Εκτός συζήτησης η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

«Η Τουρκία, εξαιτίας των δικών της χειρισμών, έχει βρεθεί μπροστά σε μια σειρά από αδιέξοδα, μέρος των οποίων αποτελούν και οι κινήσεις της στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη του στη "Βραδυνή της Κυριακής".
Όπως αναφέρει, ερωτηθείς για την άτυπη συζήτηση που έχει ανοίξει περί συνεκμετάλλευσης του πιθανού ορυκτού πλούτου του Αιγαίου, «συνεκμετάλλευση σημαίνει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και ως εκ τούτου – όπως ήδη σας ανέφερα – είναι εκ προοιμίου εκτός οποιασδήποτε συζήτησης».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «είναι ο πυλώνας της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζει τους γείτονες της.
Οι αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας είναι απόρροια του διπλωματικού αδιεξόδου που έχει περιέλθει.
Η χώρα μας προσβλέπει και επιζητά την καλή γειτονία με την Τουρκία, καθώς υπάρχουν τουριστικές και εμπορικές σχέσεις με τους γείτονες που συμβάλλουν στην ευημερία των δύο λαών».
«Η καλή γειτονία, όμως, προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.
Είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες», επισημαίνει και προσθέτει ότι η Τουρκία «οφείλει να σεβασθεί το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθεί τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Ως προς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση», ξεκαθαρίζει ο κ.Βαρβιτσιώτης.
 Σημειώνει ακόμη ο κ. Βαρβιτσιώτης ότι «οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν καθαρή θέση αναφορικά με τη διεθνή συμπεριφορά της Τουρκίας, ιδίως στα θέματα που μας αφορούν και τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, εκφράζοντας ρητά τη διαφωνία τους με τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου "Γιαβούζ", το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Συμπληρώνει ότι «στο ίδιο πλαίσιο παρότρυναν τις τουρκικές Αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το "Γιαβούζ" από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μηνύματα που η Τουρκία οφείλει να λάβει υπόψη της».
Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτηρίζει παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο.
«Η χώρα μας επιζητά την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, όμως δεν πρόκειται να δεχθεί μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργούν τετελεσμένα.
Η Τουρκία οφείλει να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες που δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκάθαρη θέση, η οποία αποτυπώνεται στα εξής: αυτά που μας ανήκουν, μας ανήκουν και σε καμία περίπτωση δεν πάμε να δώσουμε δικαιώματα σε κάποιον που δεν έχει σήμερα.
Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός συζήτησης», απαντά ερωτηθείς  για το αν φοβάται πως μετά την Κύπρο και την παραβίαση της ΑΟΖ της, σειρά έχει η Ελλάδα και το Αιγαίο με κάτι αντίστοιχο.
Ο ίδιος, μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει πως «η χώρα μας ενθαρρύνει και στηρίζει όποια πρωτοβουλία λαμβάνεται στο πνεύμα της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού», όμως «δεν πρόκειται ποτέ η χώρα μας να διαπραγματευτεί ή να δεχτεί να μπουν στο τραπέζι τα κυριαρχικά της δικαιώματα και διαθέτει τόσο τα μέσα όσο και την αποφασιστικότητα για να τα προασπιστεί αν και όποτε αυτό χρειαστεί.
Παράλληλα, στην ένταση και την προκλητική συμπεριφορά απαντά παγίως με όρους Διεθνούς Δικαίου, χτίζοντας και ενισχύοντας αφετέρου τις συμμαχίες της με χώρες με τις οποίες υπάρχει συναντίληψη όσον αφορά την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».
Περαιτέρω, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κληθείς να απαντήσει αν ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των εξελίξεων και εξεύρεσης οριστικής λύσης, αναφέρει πως «Ελλάδα και Κύπρος διαχρονικά έχουν κοινή ανάγνωση των ζητημάτων ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στην αρχή "η Λευκωσία αποφασίζει, η Ελλάδα ακολουθεί».
Ωστόσο, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας ειλικρινής διάλογος την στιγμή που η Τουρκία στέλνει σωρηδόν ερευνητικά σκάφη εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας η Ελλάδα απαντά με ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών, στην περιοχή των οποίων, βεβαίως, η Κύπρος είναι βασικό μέρος τους».
Τέλος, για το προσφυγικό, αφού πρώτα επισημαίνει ότι αποτελεί πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο της Ελλάδας, ο κ. Βαρβιτσιώτης επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «οι εικόνες, όμως, ντροπής στη Μόρια και στην Ειδομένη, η πλημμελής αξιοποίηση πόρων των κοινοτικών ταμείων για τη διαχείριση του Προσφυγικού, οι αγκυλώσεις και οι πολιτικοί ακτιβισμοί, οι 70, και πλέον, χιλιάδες αιτήσεις ασύλου που λιμνάζουν ήταν αποκλειστικά ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, που ασφαλώς επιδείνωσαν την κατάσταση».
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει, «έχει ήδη αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας, υπενθυμίζοντας ενδεικτικά την ελληνική πρωτοβουλία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για ένα αρτιότερο τεχνικά και πρακτικά μηχανισμό επιστροφών, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης