Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ θα πλήξουν και τους μικροκαταθέτες – Καμία σωτηρία ούτε για ομόλογα, ούτε για μετοχές

tags :
Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ θα πλήξουν και τους μικροκαταθέτες – Καμία σωτηρία ούτε για ομόλογα, ούτε για μετοχές
Οι αποταμιευτές πιθανόν να χάνουν όλο και περισσότερα χρήματα, είτε επιλέξουν τις καταθέσεις σε τράπεζες είτε τις τοποθετήσεις σε χρεόγραφα
Τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αρχίσουν να αγγίζουν και τους απλούς αποταμιευτές, μετά από τις αποδόσεις των ομολόγων και τους μεγαλοκαταθέτες.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg, η οποία συστήνει στους αποταμιευτές όλης της Ευρωζώνης να λάβουν τα μέτρα τους, καθώς έρχεται ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ.
Πώς λοιπόν μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από την επερχόμενη επίθεση στις τραπεζικές ισορροπίες;
Οι επενδυτές φαίνεται ότι παραιτήθηκαν από την κανονικότητα σε τίτλους σταθερού εισοδήματος.
Η Norges Bank Investment Management, το μεγαλύτερο ταμείο κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο, αποκάλυψε την Τετάρτη ότι αναμένει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα ανέβουν.
Και η αγορά δημόσιου χρέους πέρασε ακόμη ένα ορόσημο αυτή την εβδομάδα, με τη δημοπρασία της Γερμανίας για το πρώτο ομολογιακό δάνειο να πληρώνει μηδενικό επιτόκιο.
Η απόδοση του -0,11% εγγυάται στους αγοραστές ότι θα χάσουν χρήματα εάν κατέχουν τα χρεόγραφα μέχρι τη λήξη τους σε 30 χρόνια, αφού πληρώσουν μια μέση τιμή 103,61% της ονομαστικής αξίας .
Η Γερμανία δεν είχε ποτέ εκδώσε 30ετές ομόλογο με τόσο χαμηλή απόδοση.
Πλέον όμως το ύψος των ομολόγων που έχει αρνητικές αποδόσεις φτάνει τα 16,5 τρισ. δολάρια, με τα συνταξιοδοτικά ταμεία να είναι πραγματικά αναγκασμένα να τα αγοράσουν, γνωρίζοντας ότι θα χάσουν χρήματα.
Αλλά η πιο άμεση απειλή που θέτουν τα αρνητικά επιτόκια είναι στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Στην Ελβετία και τη Δανία, οι πολύ πλούσιοι έχουν ήδη υποστεί αυτές τις κυρώσεις.
Η Jyske Bank αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι θα ενσωματώσει στους καταθετικούς λογαριασμούς τα αρνητικά επιτόκια, ενώ και η UBS επιβάλει ετήσιο τέλος 0,6% για κάθε 500.000 ευρώ κατάθεσης.
Η προοπτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καθοδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων ακόμη χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο -0,4% όταν θα συνέλθει στη συνέχεια στις 12 Σεπτεμβρίου προκάλεσε τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Markus Soeder να ζητήσει απαγόρευση στις γερμανικές τράπεζες να μεταφέρουν το κόστος στους αποταμιευτές.
Τα αρνητικά επιτόκια στέλνουν "ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα οδηγώντας σε μείωση των αποταμιεύσεων", δήλωσε ο Soeder στην εφημερίδα Bild αυτή την εβδομάδα.
Μάλιστα, ζητά νομική προστασία για καταθέσεις ύψους μέχρι 100.000 ευρώ.
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για τους μικροκαταθέτες να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια... να τα βάλουν κάτω από το στρώμα ή να τα θάψουν στον κήπο.
Και υπάρχουν αποδείξεις ότι αρκετοί θα το προτιμήσουν, ειδικά στη Γερμανία.
"Η ζήτηση χαρτονομισμάτων έχει αυξηθεί εν μέρει επειδή τα επιτόκια και ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά χαμηλά", ανέφερε ο Ken Rogoff, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ίσως οι κεντρικές τράπεζες βρουν τρόπο.
Ο αντιπρόεδρος της Morgan Stanley, Reza Moghadam, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, έγραψε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιβάλλουν τέλη συναλλαγής στις αποσύρσεις των νομισμάτων.
"Με τη διαφοροποίηση του τέλους για τα μετρητά, η ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα με οποιοδήποτε αρνητικό επιτόκιο επιλέγει", έγραψε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης