Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Θέλουμε ΔΕΗ ελκυστική για επενδυτές – Μέσα στον Οκτώβριο στη Βουλή ο νόμος για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας

Χατζηδάκης: Θέλουμε  ΔΕΗ ελκυστική  για επενδυτές – Μέσα στον Οκτώβριο στη Βουλή ο νόμος για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας
Μέσα στο επόμενο δίμηνο στη Βουλή ο νόμος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ
Απαλλαγή της ΔΕΗ από τους περιορισμούς που έχουν οι ΔΕΚΟ με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί τον Οκτώβριο, προκειμένου να λειτουργήσει ως επιχείρηση εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό, προαναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, λίγα μόλις 24ωρα μετά την έγκριση του πρώτου "πακέτου διάσωσης" της επιχείρησης.
Ο υπουργός σημειώνει ότι στόχος είναι να καταστεί η ΔΕΗ ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές, ενώ τονίζει  ότι «είναι η μόνη επιχείρηση που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και ταυτόχρονα ανοιχτή στον ανταγωνισμό.
Δεν μπορεί να λειτουργεί διοικητικά και ρυθμιστικά όπως λειτουργούν π.χ. οι αστικές συγκοινωνίες.
Είναι αρνητικό για την ίδια και τους εργαζόμενους».
«Οπωσδήποτε πριν το τέλος του Οκτωβρίου θα φέρουμε στη Βουλή έναν νόμο για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι αυτός «θα καταργεί τα ΝΟΜΕ, θα θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στη «μετα-ΝΟΜΕ» εποχή και την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές  της δεσμεύσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Πιστεύουμε άλλωστε στην υγιή ανταγωνισμό , ο οποίος είναι προς όφελος και της βιομηχανίας και των καταναλωτών.
Και δεν χρειαζόμαστε γι΄ αυτό κανένα μάθημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα φέρουμε ρυθμίσεις που θα απελευθερώνουν  τη ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, την ταχύτητα προσλήψεων κλπ, από το ζουρλομανδύα της αδυναμίας να κινηθεί γρήγορα όπως οι ανταγωνιστές της».
Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης προαναγγέλλει την είσοδο, μεσοπρόθεσμα, ιδιωτών επενδυτών στη ΔΕΗ, αλλά και τη συνεργασία της με τρίτους για την επέκταση στις ΑΠΕ.
«Βεβαίως και με τα μέτρα διάσωσης και εξυγίανσης που παρουσιάσαμε για τη ΔΕΗ, επιδιώκουμε, πέρα από το να την κρατήσουμε όρθια, να την καταστήσουμε ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη μετάβαση της ΔΕΗ στη μεταλιγνιτική εποχή, αναφέρει ότι η υιοθέτηση του προγράμματος εξυγίανσης και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα τις εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια, τα οποία θα της επιτρέψουν «είτε μόνη της, είτε βασικά σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ».
Κατά τον ίδιο, είναι αδιανόητο η ΔΕΗ, ως η μεγαλύτερη εταιρίας ηλεκτρισμού της χώρας, να έχει μόνο το 3% της αγοράς ΑΠΕ.
Εκφράζει δε, τη βεβαιότητά του ότι η νέα διοίκηση της επιχείρησης θα θέσει την ενίσχυση  της θέσης της  στην αγορά αυτή ως προτεραιότητα.
Περαιτέρω, ο υπουργός αποκαλύπτει ότι η προσπάθεια απολιγνιτοποίησης θα ξεκινήσει με τις μονάδες Αμύνταιο Ι και Αμύνταιο ΙΙ , συνολικής ισχύος 600 MW, αλλά και τη μονάδα Μεγαλόπολη ΙΙΙ, ισχύος 300 MW.
Μάλιστα, η απόσυρση αυτών των μονάδων θα προχωρήσει πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020, αφού αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της τηλεθέρμανσης των περιοχών.
Παράλληλα, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προωθηθεί στη Βουλή νόμος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, και ήδη ο αρμόδιος υφυπουργός, Γ. Θωμάς, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα προβλέπει τη συνολική ιδιωτικοποίηση του δικτύου λιανικής στο φυσικό αέριο, έναντι του 14%  που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και ξεχωριστή πώληση  της εμπορίας και της ΕΠΑ Αττικής.
Για την προβληματική Λάρκο, που ανέλαβε την αρμοδιότητά της προ ημερών, ο κ. Χατζηδάκης μιλά για κατάσταση με ευθύνη πολλών που έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, σημειώνοντας ότι πρώτη του έγνοια είναι «ο διορισμός μιας σοβαρής διοίκησης στην επιχείρηση τις αμέσως επόμενες ημέρες και αμέσως μετά η συμφωνία με την Κομισιόν για μια λύση που θα είναι ταυτόχρονα  νομικώς αποδεκτή, αλλά και ελκυστική για όσους επενδυτές θα ήθελαν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία  της εταιρίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα αποφασιστεί».    

Εκπτωτική πολιτική από 1/1/2020 για τους συνεπείς καταναλωτές

Aπό την 1η Ιανουαρίου 2020 θα τεθεί σε ισχύ εκπτωτική πολιτική για τους συνεπείς καταναλωτές, μέσω πακέτων στα πρότυπα των εταιρειών ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, την Κυριακή 1/9, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός παρουσίασε το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ και υπογράμμισε ότι με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ η επιβάρυνση στα νοικοκυριά θα είναι χαμηλή.
 «Δεν είναι το χόμπι μου να ανεβάζω τιμολόγια.
Τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε υπολογίζαμε ότι θα ήταν τελείως ουδέτερα για τον καταναλωτή λόγω μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.
Ωστόσο, πρέπει να μειωθεί και η έκπτωση συνέπειας. Κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί 2,5 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι το κόστος για τον καταναλωτή για τη διάσωση της ΔΕΗ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 Ο κ.Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «ωρολογιακή βόμβα που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο» στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού «δεν είναι στη θέση του κατηγόρου, αλλά στη θέση του κατηγορουμένου».
Το πρόβλημα της ΔΕΗ «είχε επισημανθεί και στο παρελθόν από όλους όσους ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα.
Φαίνεται ότι είχε επισημανθεί και από τη Γενική Οικονομική Διευθύντρια της ΔΕΗ», όπως είπε.
«Στη Βουλή είπα ότι το θέμα της ΔΕΗ είναι ανοιχτό πολιτικά», συνέχισε.
«Και είπα επίσης το αυτονόητο: ότι εάν υπάρξουν θέματα τα οποία σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη θα αχθούν στη Δικαιοσύνη.
Και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν μετά είπαν ότι συμφωνούν σε αυτή τη θέση. Επομένως, αφού συμφωνούμε θα το αφήσουμε.
Εγώ δεν κρατάω κάποια ρομφαία να κυνηγάω οποιονδήποτε, αλλά νομίζω ότι δεν θα έκανα το καθήκον μου, δεν θα έκανε η κυβέρνηση το καθήκον της, η όποια κυβέρνηση, εάν δεν αντιμετώπιζε αυτό το θέμα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Ακόμη, περιγράφοντας το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων.
Αυτό, όπως είπε, θα γίνει «γιατί πρέπει να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΗ και γιατί σταδιακά θα αποσυρθούν λιγνιτικές μονάδες, γιατί πάμε στην εποχή του «μετα-λιγνίτη».
Αυτό θα το δούμε και με τους εργαζόμενους της επιχείρησης μαζί, και με τις περιοχές όπου υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες, τη Φλώρινα, τη Μεγαλόπολη, και θα είναι στοχευμένες.
Δεν θα είναι «δώσε και σε εμένα μπάρμπα», για να πάρω και να φύγω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης