Ενέργεια

ΔΕΗ: Ο κύβος ερρίφθη - Τα επόμενα βήματα για την αναδιάρθρωση και την απελευθέρωση της αγοράς

ΔΕΗ: Ο κύβος ερρίφθη - Τα επόμενα βήματα για την αναδιάρθρωση και την απελευθέρωση της αγοράς
Οι κινήσεις που ακολουθούν το πρώτο πακέτο μέτρων
Tα πρώτα μέτρα για την ΔΕΗ δείχνουν ότι η κυβέρνηση και η δίοικησή της είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν την επιχείρηση, αποκαθιστώντας την ζημιά της μικροπολιτικής λογική που κυριάρχησε για πολλά χρόνια.
Αυτή όπως είναι γνωστό είχε καταστήσει την ΔΕΗ τον κύριο φορέα εξυπηρέτησης των αναγκών της ενεργειακής αγοράς και των πολιτικών εξυπηρετήσεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο σημαντικά λάθη.
Πρώτον αφήρεσε από την ΔΕΗ τον ΑΔΜΗΕ με τρόπο που έλαβε υπόψιν του μόνον τους μετόχους μειοψηφίας και όχι το σύνολο της επιχείρησης.
Καθυστέρησε επίσης χαρακτηριστικά στην πώληση των λιγνιτικών και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, όταν οι τιμές των ρύπων άρχισαν να απογειώνονται, ενώ η επιχείρηση δεν είχε ούτε την ρευστότητα, ούτε και την τεχνογνωσία να αντισταθμίσει τις ζημιές.
Τέλος η υπόθεση των ΝΟΜΕ κατέστη το βατερλώ της απελευθέρωσης και της συμφωνίας του μνημονίου Γ, με μικρά αποτελέσματα και τελικά μεγάλες ζημίες περί τα 225 εκατ ευρώ ετησίως για την ίδια την ΔΕΗ με αποτέλεσμα η προηγούμενη δίοκηση να προσφεύγει στο ΣΤΕ.
Η ΔΕΗ όπως έχει καταγραφεί, ξεκίνησε την δημοσιοποίηση ενός bussiness plan που μπορεί να προσεγγίσει με την επισφράγιση της κατάργησης των ΝΟΜΕ τα 1,5 δισ σε όφελος για την Επιχείρηση.

Tα επόμενα βήματα

Από εκεί και πέρα αναμένεται η υλοποίηση του εγχειρήματος μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που μπορεί να αποφέρει μετά και την μεταφορά των παγίων στο νέο ΔΕΔΔΗΕ ένα πολύ σημαντικό ποσό ανάλογα με την αποτίμηση που θα λάβει η νέα εταιρική οντότητα.
Παράλληλα αυτό θα απαιτήσει μια νέα συμφωνία με τις τράπεζες με βάση την ολοκλήρωση του bussinness plan και σίγουρα θα περιέχει την έκδοση ομολόγου.
Συνολικά τα κεφάλαια που μπορούν να εισρεύσουν στην επιχείρηση μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 δισ και να προστεθούν σε αυτά και τα οφέλη από την κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Από εκεί και πέρα η απελευθέρωση της αγοράς και το target model θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα της εξισορρόπησης του πλεονεκτήματος της ΔΕΗ χρήσης των υδροηλεκτρικών σε σχέση με τον ανταγωνισμό, χωρίς φυσικά την πωλησή τους αφού κάτι τέτοιο έχει ήδη αποκλειστεί.
Είναι σημείο κομβικής σημασία για να υπάρξουν ίσοι όροι στην αγορά.
Παράλληλα οι εκκρεμότητες με τις λιγνιτικές παραμένουν, άρα ποιός θα είναι ο προσδιορισμός απόσυρσης και τι γίνει με τα ΑΔΙ, που είναι απαραίτητα για όσες επιβιώσουν.
Όλα αυτά μαζί με δύο σημαντικούς τομείς την εθελουσία και την χρηματοδότηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ καθιστούν την ΔΕΗ το πιο ενδιαφέρον play σε επίπεδο restructure της ελληνικής αγοράς.
Σε πρώτη φαίνεται πάντως φαίνεται ότι ο λογαριασμός του ΕΛΑΠΕ δεν θα αποτελέσει τον πιο εύκολο στόχο για την σταθερή μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Τέλος μοιραία ο ανταγωνισμός θα ανοίξει περισσότερο, αλλά αυτό θα συνηγορήσει υπέρ της κατάργησης των ΝΟΜΕ και του περιορισμού πτώσης του μεριδίου στο 50%, που αποτελεί και αναστολή για τους επενδυτές.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης