Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα πρόκληση Erdogan - Ιδού τι εννοεί με τον όρο Γαλάζια Πατρίδα - Ο χάρτης που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο - Αντίδραση Δένδια

tags :
Νέα πρόκληση Erdogan - Ιδού τι εννοεί με τον όρο Γαλάζια Πατρίδα - Ο χάρτης που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο - Αντίδραση Δένδια
O Erdogan φωτογραφήθηκε με φόντο ένα χάρτη όπου το μισό Αιγαίο εμφανίζεται να είναι τουρκικό
(upd) Σε μια πρόσκληση που ξεπέρασε κάθε όριο, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επανέφερε τη θεωρία της "Γαλάζιας Πατρίδας".
Μάλιστα, ο Erdogan φωτογραφήθηκε με φόντο ένα χάρτη όπου το μισό Αιγαίο εμφανίζεται να είναι τουρκικό.

Χάρτης φανέρωσε τη «Γαλάζια Πατρίδα»: Περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας και όπως φαίνεται οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και τα ανατολικά της Κρήτης περιλαμβάνονται στη Γαλάζια Πατρίδα.
Μάλιστα, πάνω στον χάρτη γράφει "Γαλάζια πατρίδα, έκταση 462.000 χιλιομέτρων".
Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην οποία συμμετείχε ο Erdogan.
«Η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας.
Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά και κάποιοι άλλοι, προκειμένου να μεγαλώσουν την πίτα τους, μεταφέρουν νερό στο μύλο των αντιπάλων μας.
Γνωρίσαμε αυτή τη νοοτροπία και πριν από έναν αιώνα» ανάφερε ο Erdogan υποδεχόμενος τους καλεσμένους του σε δεξίωση στο Λευκό Παλάτι.

Νέα επίδειξη ισχύος 

Εν τω μεταξύ, ο Erdogan μιλώντας την Κυπριακή από τα τοπικά γραφεία του κόμματος του στο Ικόνιο, προχώρησε μια νέα επίδειξη ισχύος δηλώνοντας ότι στη Δύση και τις απειλές της απαντά με φρεγάτες και μαχητικά.
«Η Δύση μας απειλεί.
Μας είπαν ‘αποσύρετε τα πλοία σας’ κι εμείς τι κάναμε;
Στείλαμε τις φρεγάτες μας, στείλαμε τα drones μας, εξοπλισμένα και μη.
Στην ανατολική Μεσόγειο έχει δικαιώματα ολόκληρη η Κύπρος. Κι εμείς και ο νότος», δήλωσε ο Erdogan συμψηφίζοντας τα δικαιώματα των Τ/Κ με της Τουρκίας.
Aφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, ανέφερε ότι μόνο οι 3 εγγυήτριες χώρες της Κύπρου έχουν δικαίωμα να μιλούν για την Ανατολική Μεσόγειο. «Κανένας δεν έχει τα δικαίωμα να μας λέει γιατί βρισκόμαστε εκεί. Να που βρισκόμαστε!».

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Με λυπεί η φωτογραφία του Erdogan – Ταραξίας η Τουρκία

Την θέση ότι η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την φωτογραφία, στην οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan απεικονίζεται μπροστά από έναν χάρτη που δείχνει το μισό Αιγαίο να ανήκει στην Τουρκία.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Δένδιας είπε πως η Τουρκία απομονώνεται και πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει σε αυτόν τον κατήφορο τη γείτονα χώρα.
«Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου, τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου.
Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη.
Απομονώνεται η Τουρκία και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε ούτε σε βαλκανοποίηση της περιοχής ούτε σε μία τακτική επαρχιωτισμού.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο», είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη φωτογραφία του Erdogan είπε ότι «η φωτογραφία αυτή με λυπεί».
«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς, είμαστε μια στέρεη ευρωπαϊκή χώρα» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.
Κληθείς να σχολιάσει το διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «είναι σημαντική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ε.Ε. να μην μετατρέπεται σε χώρο διέλευσης παράνομων μεταναστών.
«Το ότι γυρίσαμε στην κατάσταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας και θα έπρεπε να υπάρξει διάβημα προς την τουρκική πλευρά» υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ.

(πρώτη ενημε΄ρωση Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 11:49)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης