Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Με λυπεί η φωτογραφία του Erdogan – Ταραξίας στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Με λυπεί η φωτογραφία του Erdogan – Ταραξίας στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
Η Τουρκία απομονώνεται, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε είπε ο υπουργός Εξωτερικών
Την θέση ότι η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την φωτογραφία, στην οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan απεικονίζεται μπροστά από έναν χάρτη που δείχνει το μισό Αιγαίο να ανήκει στην Τουρκία.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Δένδιας είπε πως η Τουρκία απομονώνεται και πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει σε αυτόν τον κατήφορο τη γείτονα χώρα.
«Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου, τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου.
Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη.
Απομονώνεται η Τουρκία και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε ούτε σε βαλκανοποίηση της περιοχής ούτε σε μία τακτική επαρχιωτισμού.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο», είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη φωτογραφία του Erdogan είπε ότι «η φωτογραφία αυτή με λυπεί».
«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς, είμαστε μια στέρεη ευρωπαϊκή χώρα» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.
Κληθείς να σχολιάσει το διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «είναι σημαντική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ε.Ε. να μην μετατρέπεται σε χώρο διέλευσης παράνομων μεταναστών’.
«Το ότι γυρίσαμε στην κατάσταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας και θα έπρεπε να υπάρξει διάβημα προς την τουρκική πλευρά» υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ.
Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση άργησε να εκτιμήσει την κατάσταση στο προσφυγικό, ο κ.Δένδιας είπε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης