Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κερδισμένοι και χαμένοι από την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ – Τα νέα ποσά για ενεργοβόρο βιομηχανία και μέση τάση

tags :
Κερδισμένοι και χαμένοι από την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ – Τα νέα ποσά για ενεργοβόρο βιομηχανία και μέση τάση
Καθαρή απώλεια 100-110 εκατ. ευρώ για τον ΕΛΑΠΕ από τις νέες χρεώσεις, που θα καλυφθεί μέσω της αύξησης των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων
Οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη μέση τάση θα είναι ο μεγάλος χαμένος της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ στην οποία προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, αλλά και των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της ενέργειας, που προβλέπουν μεταξύ άλλων μέτρα για την μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.
Το ΥΠΕΝ προχώρησε στον καθορισμό της τιμής βάσης του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019-2020 στα 17 ευρώ/MWh, κάτι που οδηγεί σε μείωση της χρέωσης κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και κατά 35% για τους υπόλοιπους καταναλωτές της χαμηλής τάσης και αντισταθμίζει σε ένα βαθμό την αύξηση του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Το 15% της χρέωσης βάσης για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Παράλληλα όμως με την αναθεώρηση της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ για όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών εφαρμόζονται οι Κατευθυντήριες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις του τομέα της ενέργειας, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από τις αρχές του 2019 και παρέμενε στα συρτάρια του προηγούμενου υπουργού Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος.
Ωφελημένοι από την απόφαση του ΥΠΕΝ είναι σαφώς οι καταναλωτές της χαμηλής τάσης.
Επίσης μεταξύ των ωφελημένων είναι και η ενεργοβόρος βιομηχανία η οποία εντάσσεται σε ειδικό καθεστώς χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμιγώς βιομηχανικοί κλάδοι θα πληρώνουν το 15% των 17 ευρώ/MWh που είναι η χρέωση βάσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή θα πληρώνουν 2,55  ευρώ/MWh.
Μάλιστα για τις βιομηχανίες των οποίων ο συντελεστής ενεργειακής έντασης ξεπερνάει το 20% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ είναι πολύ μικρότερη (αναλόγως με τον συντελεστή ενεργειακής έντασης) και μπορεί να πέσει κατ΄ ελάχιστο στα 0,3 ευρώ/MWh.

Σημαντική επιβάρυνση για σούπερ μάρκετ, βιοτεχνίες και νοσοκομεία

Σχεδόν ανεπηρέαστοι από την αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ μένουν οι αγρότες των οποίων η χρέωση ήταν 8,67 ευρώ/MWh και διαμορφώνεται στα 9  ευρώ/MWh.
Όμως σημαντική αναμένεται να είναι η επιβάρυνση των επιχειρήσεων που τροφοδοτούνται στη μέση τάση και οι οποίες μέχρι τώρα πλήρωναν περίπου 8,67 ευρώ/MWh.
Με τη νέα απόφαση η χρέωση τους θα είναι 17 ευρώ/MWh. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ξενοδοχεία, χώροι εστίασης εμπορικά, σούπερ μάρκετ, βιοτεχνίες, αλλά και νοσοκομεία.
Όμως η αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ δημιουργεί και ανησυχίες για το κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα παραμένει ισοσκελισμένος ο λογαριασμός των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ο οποίος τροφοδοτείται από το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων.    

Απώλειες 170 εκατ. ευρώ από τη Χαμηλή Τάση

Το σύνολο των εσόδων του ΕΤΜΕΑΡ υπολογίζονται σε περίπου 800 εκατ ευρώ ετησίως και οι απώλειες από τη μείωση στη Χαμηλή Τάση εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 170 εκατ. ευρώ, αφού η έκπτωση που δόθηκε είναι 5,7 ευρώ/MWh και αφορά περίπου 30.000.000 MWh.
Αντιστοίχως οι απώλειες του ΕΛΑΠΕ από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στην Υψηλή Τάση υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση των αγροτών τα έσοδα θα είναι ίδια αφού δεν υπάρχει αλλαγή στο ΕΤΜΕΑΡ.
Στη Μέση Τάση υπολογίζεται ότι η αύξηση των εσόδων θα είναι της τάξης των 65 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ από τα 9 στα 17 ευρώ/MWh.
Όμως παρά την αύξηση των εσόδων στην Μέση Τάση απομένει μια διαφορά της τάξης των 100-110 εκατ. ευρώ, που όπως φαίνεται το υπουργείο Ενέργειας προσανατολίζεται στο να την καλύψει μέσω της αύξησης του ποσοστού των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων στον ΕΛΑΠΕ.

«Ένεση»  έως και 60 εκατ. ευρώ στον ΕΛΑΠΕ

Το ποσοστό αυτό σήμερα είναι 65% και πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να φθάσει στο 75%, που σημαίνει ότι τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ θα αυξηθούν κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι τα δικαιώματα ρύπων που δημοπρατούνται είναι 24.680.000 για το 2019 και η τιμή τους είναι 22 ευρώ ανά τόνο.       
Πάντως από την πλευρά της αγοράς των ΑΠΕ εκφράζονται ανησυχίες δεδομένου ότι τα δημοπρατούμενα δικαιώματα ρύπων βαίνουν μειούμενα κάθε έτος, αν και όπως φαίνεται το ΥΠΕΝ προσβλέπει σε αύξηση των εσόδων λόγω της αύξησης της τιμής του CO2.  

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης