Ενέργεια

ΔΕΠΑ: Εντός εβδομάδας η Γ.Σ. για την εκλογή της διοίκησης Παπαδόπουλου - Ξιφαρά

tags :
ΔΕΠΑ: Εντός εβδομάδας η Γ.Σ. για την εκλογή της διοίκησης Παπαδόπουλου - Ξιφαρά
Το νέο ηγετικό δίδυμο θα υλοποιήσει το σχέδιο αποκρατικοποίησης της εταιρείας, που θα «τρέξει» από τον Οκτώβριο
Στην τελική ευθεία έχει μπει η αλλαγή της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας της ΔΕΠΑ, καθώς μέσα στην εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, για την εκλογή νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Όπως είναι ήδη γνωστό, τη θέση του CEO θα αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ο κ. Ξιφαράς έχει πολυετή προϋπηρεσία στον κλάδο του φυσικού αερίου, καθώς έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.
Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν συνιδρυτής της Attica Ventures, κατέχοντας έως τον Δεκέμβριο της προσπερασμένης χρονιάς θέση του CEO της επενδυτικής εταιρείας.
Από τότε και έως σήμερα, είναι partner της EOS Capital Partners, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες διαχείρισης private equity funds.

Κρίσιμο σταυροδρόμι

Το νέο ηγετικό δίδυμο της εταιρείας θα αντικαταστήσει τον Βελισσάριο Δότση, υφιστάμενο πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΠΑ, λαμβάνοντας τη «ηνία» της επιχείρησης σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Έτσι, μεταξύ άλλων, θα κληθεί να ανακτήσει μερίδιο σε όλες τις κατηγορίες πελατών, σε μία εποχή όπου λόγω της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς, η εταιρεία δέχεται έντονες πιέσεις από τους ανταγωνιστές της.
Επίσης, οι νέοι επικεφαλής της εταιρείας θα πρέπει να βρουν τρόπο αντιμετώπισης των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE αλλά και της ΕΒΖ (Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης).

Έναρξη της ιδιωτικοποίησης τον Οκτώβριο

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν ενώπιόν τους είναι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η οποία όπως έχει δηλώσει δημόσια ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται να δρομολογηθεί μέσα στον Οκτώβριο, με την κατάθεση του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή.
Επίσης, αυτό που έχει «κλειδώσει» είναι πως, στην εκχώρηση τόσο των υποδομών όσο και των εμπορικών δραστηριοτήτων της εταιρείας (χονδρεμπορική και ΕΠΑ Αττικής), θα διατεθεί πλειοψηφικό ποσοστό στους ιδιώτες.
Την ίδια στιγμή, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η «φόρμουλα» της αποκρατικοποίησης, η οποία θα διαδεχθεί το split της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, που είχε προκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι η δημιουργία μίας εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα «κρεμαστούν» ανεξάρτητες θυγατρικές για τις υποδομές και τα δίκτυα, αντίστοιχα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης