Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Μακράν καλύτερες οι αποδόσεις σε μετοχές από τα κρατικά ομόλογα

tags :
Societe Generale: Μακράν καλύτερες οι αποδόσεις σε μετοχές από τα κρατικά ομόλογα
Η χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί σύντομα να συμπληρωθεί με τη δημοσιονομική χαλάρωση, στην Κίνα και ίσως στη Γερμανία
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά, και συχνά σε αρνητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση ή την αντιστροφή της διαφοράς μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων αποδόσεων.
Αυτό έχει ωθήσει τους επενδυτές να προσελκύσουν άλλες πηγές εσόδων, όπως τα εταιρικά ομόλογα - όπου οι αποδόσεις είναι συχνά αμελητέες αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός - ενώ υποστήριξαν και τις αγορές μετοχών παρά την ύπαρξη των προβλημάτων εμπορικού πολέμου.

Έτσι, οι αναμενόμενες αποδόσεις για αγορές μετοχών για οποιοδήποτε εύλογο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες των κρατικών ομολόγων, εκτιμά η Societe Generale, κατά την ανάλυσή της για την πορεία των αγορών τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Societe Generale, οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις αυξήθηκαν στις αρχές Αυγούστου καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέους δασμούς για όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, προκαλώντας φόβους ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Με τη σειρά τους, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των κατασκευαστών εξακολούθησε να μειώνεται.
Από την άλλη πλευρά, η εμπιστοσύνη και οι δαπάνες των καταναλωτών παραμένουν υποστηρικτικές - τα νοικοκυριά των ΗΠΑ έχουν μειωμένη μόχλευση, η ανεργία είναι χαμηλή ή μειώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη και η εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων έχει σημειώσει πρόσφατα υψηλότερη τάση.
Με βάση αυτά, η Societe Generale αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί, αλλά δεν θα πέσει στην ύφεση.

Κεντρικές τράπεζες

Καθώς η οικονομία επιβραδύνθηκε, οι ελπίδες αυξήθηκαν για τη βραχυπρόθεσμη χαλάρωση της πολιτικής.
Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve (Fed) έχει σταματήσει τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων της πριν από το χρονοδιάγραμμα και μια δεύτερη περικοπή επιτοκίων αναμένεται ευρέως τον επόμενο μήνα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται επίσης να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων τον Σεπτέμβριο κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασίσει και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη τραπεζικών δανείων (όπως η πιο μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση και η "κλιμάκωση" των επιτοκίων καταθέσεων).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ υποστηρικτική.

Συμπέρασμα

Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών, το περιβάλλον παραμένει θετικό για τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί σύντομα να συμπληρωθεί με τη δημοσιονομική χαλάρωση, στην Κίνα και ίσως στη Γερμανία.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Societe Generale, συνεχίζεται η προτίμηση των εταιρικών ομολόγων έναντι των κρατικών ομολόγων.
Στο πλαίσιο των εταιρικών ομολόγων, η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων ενισχύει την ελκυστικότητα των εκδοτών υψηλότερων αποδόσεων και, στο μέτωπο των μετοχών, οι ΗΠΑ αποδείχθηκαν η πιο ανθεκτική αγορά χάρη στην άφθονη ρευστότητα και την ποικιλομορφία των επιχειρήσεων.
Ο χρυσός παραμένει η προτιμώμενη διαφοροποίησή μας, καταλήγει η Societe Generale.

Αναλυτικά οι προτιμήσεις της Societe Generale:
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης