Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η αγορά είναι σε λεπτό πάγο - Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν αποτρέψει την κρίση;

tags :
Nomura: Η αγορά είναι σε λεπτό πάγο - Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν αποτρέψει την κρίση;
H Nomura επισημαίνει ότι η αγορά πατά σε λεπτό πάγο 
Έχοντας προειδοποιήσει για πιθανό "σοκ τύπου Lehman" μόλις την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, η Nomura φαίνεται να έχει γίνει πιο… αισιόδοξη για τον κίνδυνο.
Και ενώ την 1η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ και η Κίνα επέβαλαν τις προγραμματισμένες αυξήσεις στους δασμούς, οι αγορές δεν επηρεάστηκαν σημαντικά.
Έτσι, με τα risk assets να φαίνονται ικανά να απορροφήσουν ουσιαστικά οποιαδήποτε γεωπολιτική εξέλιξη, ο Masanari Takada της Nomura ρωτά αν μια κρίση τύπου Lehman αποτράπηκε με επιτυχία στα διεθνή χρηματιστήρια;
Η απάντησή του είναι ότι, ενώ η αγορά εξακολουθεί να είναι ασταθής, ωστόσο, τα σημάδια της περασμένης εβδομάδας ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ενδέχεται να κάνουν κάποιες αμοιβαίες παραχωρήσεις ενδέχεται να έχουν αμβλύνει την πτωτική πορεία στην οποία είχαν συμβάλλει οι κερδοσκόποι traders.



H Nomura παραδέχεται ότι αρχικά εξέφρασε την ανησυχία της ότι το χρηματιστήριο οδεύει προς τη στιγμή της αλήθειας στις 2 Σεπτεμβρίου, βάζει ενός μοτίβου όπου παρατήρησε το κλίμα της αγοράς.
Ωστόσο, μέχρι τις 30 Αυγούστου, το κλίμα δεν εμφάνιζε σημάδια για κατάρρευση και, εν πάση περιπτώσει, οι προσδοκίες για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενδέχεται να έχουν βελτιώσει το κλίμα.



Η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών σίγουρα δικαιολογεί σε κάποιο βαθμό τη βελτίωση της επενδυτικής συμπεριφοράς.



Κοιτάζοντας στον άμεσο ορίζοντα, η Nomura σημειώνει ότι είναι πιθανό ότι η εκτόνωση κάποιων απαισιόδοξων συναλλαγών από τους CTAs θα προκαλέσει συστηματικά μια διάθεση κινδύνου.
Ωστόσο, ένας παρατεταμένος κίνδυνος είναι ότι τα μακροπρόθεσμα μακροοικονομικά hedge funds θα πρέπει να κάνουν έλεγχο πραγματικότητας.
Τα μακροπρόθεσμα μακροοικονομικά hedge funds φαίνονται απομονωμένα στη bullish θέσεις τους, ενώ άλλοι κερδοσκόποι traders φαίνεται λιγότερο από πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο.
Εδώ, η Nomura προειδοποιεί ότι δεν έχει δει ακόμα τις εξελίξεις που θεωρεί ότι θα αλλάξουν το παιχνίδι (μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, μια εικονική υπόσχεση της Fed για σημαντική μείωση των επιτοκίων) και για το λόγο αυτό «η αγορά στο σύνολό της πατά σε λεπτό πάγο».
«Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η σύσταση της τράπεζας θα ήταν οι πωλήσεις στα ράλι, για παράδειγμα εάν ο S&P 500 θα κλείσει σε ενδοημερήσιο υψηλό 2.960 μονάδων» επισημαίνει η Nomura.



Σύμφωνα με τη Nomura, όταν ο μέρος όρος του δείκτη VIX κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ήταν πάνω από κρίσιμο επίπεδο του 16, το risk-off momentum τείνει παραμένει σε πολλές κατηγορίες assets αφού η αγορά επιστρέψει μετά την αργία της Labor Day.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης