Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (Ιράν): Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε ποτέ σε διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την πυρηνική συμφωνία

Rouhani (Ιράν): Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε ποτέ σε διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την πυρηνική συμφωνία
Ο πρόεδρος του Ιράν τόνισε ότι η απάντηση της χώρας του στη σχετική πρόταση των ΗΠΑ θα είναι πάντα αρνητική
Στο γεγονός ότι το Ιράν δεν πρόκειται ποτέ να συμμετάσχει σε διμερείς συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πυρηνική συμφωνία, αναφέρθηκε σήμερα (3/9) ο πρόεδρος της χώρας, Hassan Rouhani, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ιρανικού κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, ο κ. Rouhani δήλωσε ότι «δεν έχει ληφθεί ποτέ απόφαση να διεξαχθούν συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «υπήρξαν πολλές προτάσεις για συνομιλίες, αλλά η απάντησή μας θα είναι πάντα αρνητική».
«Εάν η Αμερική προχωρήσει σε άρση όλων των κυρώσεων τότε όπως και πριν, μπορεί να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των μελών της συμφωνίας του 2015», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ιράν.
Παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει προτείνει συνάντηση με τους ηγέτες του Ιράν προκειμένου να διεξαχθούν συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις ώστε να τελειώσει η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει καταστήσει εδώ και καιρό σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον προτού να υπάρξει πλήρης άρση των κυρώσεων.
Ο πρόεδρος του Ιράν κάλεσε παράλληλα τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις προσπάθειες διάσωσης της πυρηνικής συμφωνίας, διαφορετικά η χώρα θα πραγματοποιήσει το τρίτο βήμα μείωσης των δεσμεύσεών της απέναντι στη συμφωνία.
«Εάν οι Ευρωπαίοι μπορούν να αγοράσουν το πετρέλαιό μας ή να το προαγοράσουν, και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα χρήματά μας, αυτό θα διευκολύνει την κατάσταση και μπορούμε να εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία, διαφορετικά θα πραγματοποιήσουμε το τρίτο βήμα μας».
Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει τη μείωση των δεσμεύσεών της απέναντι στην πυρηνική συμφωνία από τον περασμένο Μάιο, καλώντας παράλληλα την Ευρώπη να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα της Τεχεράνης από τις αμερικανικές κυρώσεις.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης