Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αδύναμο το outlook εσόδων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Fitch: Αδύναμο το outlook εσόδων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Σύμφωνα με τη Fitch, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να επιταχύνουν τη μείωση του κόστους, μέσω κλεισίματος υποκαταστημάτων και μειώσεων προσωπικού
Αποδυνάμωση παρουσιάζει από τις αρχές του 2019 το outlook εσόδων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με την 3μηνιαία έκθεση της Fitch.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η διευκολυντική νομισματική πολιτική πιθανότατα θα συνεχίσει να πιέζει τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.
Τα έσοδα των τραπεζών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιπλέον ύφεση ως αποτέλεσμα του αβέβαιο περιβάλλοντος, κυρίως από τους κινδύνου που σχετίζονται με το Brexit, την πολιτική ευρωζώνης και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
Ωστόσο, οι περισσότερες τράπεζες εξακολουθούν να έχουν σημαντικό περιθώριο βελτίωσης της αποδοτικότητας και δεν αναμένουμε σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των assets βραχυπρόθεσμα.
«H αποδυνάμωση των εσόδων ήταν θέμα του αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2019, όπως αναμέναμε, και πολλές τράπεζες μείωσαν τους στόχους των κερδών» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες ανακοινώσεις από τις κεντρικές τράπεζες υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλά σε όλη την περιοχή μεσοπρόθεσμα.
Η πίεση λόγω του ανταγωνισμού και η έλλειψη πειθαρχίας τιμών επιδεινώνουν αυτή την κατάσταση σε κάποιες χώρες.
Το outlook των εσόδων από πωλήσεις και trading είναι επίσης αδύναμο λόγω της μακροοικονομικής αβεβαιότητας και της υποτονικής δραστηριότητας των κεφαλαιαγορών.
Σύμφωνα με τη Fitch, η επιδείνωση του outlook των εσόδων πιθανότατα θα αναγκάσει τις τράπεζες να εστιάσουν περισσότερο στη βελτίωση της αποδοτικότητας ως προς το κόστος για την στήριξη της κερδοφορίας τους.
Ο μέσος λόγος κόστους / εισοδήματος για τις 20 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αναλύθηκαν στην έκθεση της Fitch ήταν 66% το πρώτο εξάμηνο του 2009, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει από τις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση του κόστους μέσω του κλεισίματος υποκαταστημάτων και μείωσης προσωπικού αλλά και μέσω της πώλησης ή κλεισίματος μη βασικών επιχειρηματικών μονάδων.
Επιπλέον, αναμένουμε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του κόστους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης