Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η οικονομική κρίση γονατίζει τη μεσαία τάξη της Αργεντινής

Η οικονομική κρίση γονατίζει τη μεσαία τάξη της Αργεντινής
Η μεσαία τάξη της Αργεντινής αισθάνεται την οικονομική πίεση από την χρεοκοπία της χώρας
Η μεσαία τάξη της Αργεντινής, όπως και η ίδια η χώρα, αντιμετωπίζει αδυναμία πληρωμής χρεών πιστωτικών καρτών, ιατρικών λογαριασμών και αμοιβών ιδιωτικών σχολείων.
"Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα πάντα, βυθιζόμαστε λίγο-λίγο", τονίζει η Monica, δικηγόρος στο Μπουένος Άιρες, η οποία αναφέρει ότι αυτή και ο λογιστής σύζυγός της είναι συγκλονισμένοι από τους αυξανόμενους λογαριασμούς που έχουν να πληρώσουν.
Όπως και πολλοί από τους φίλους της, η 42χρονη δικηγόρος αναφέρει ότι η οικογένειά της διατηρεί το βιοτικό της επίπεδο λόγω των μεγάλων πιστώσεων που λαμβάνουν, σε μια χώρα όπου ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπερνά το 50%
"Χωρίς εξοικονομήσεις, ξεκινήσαμε να πληρώνουμε για τις καθημερινές μας δαπάνες με πίστωση πριν από τρία χρόνια.
Στο παρελθόν, κάναμε κάτι τέτοιο για να αγοράσουμε χριστουγεννιάτικα δώρα, αλλά σήμερα χρειαζόμαστε την πιστωτική κάρτα για να πληρώσουμε για την ηλεκτρική ενέργεια, το κινητό, το φαγητό, για τα πάντα ", προσθέτει, η οποία αναφέρει ότι η ντροπή την εμποδίζει να δώσει το πλήρες όνομά της στην δημοσιότητα.
Η Αργεντινή επέβαλε ελέγχους στην διακίνηση συναλλάγματος το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια ενέργεια που η Κυβέρνηση την χαρακτήρισε μέρος μιας σειράς έκτακτων μέτρων για τη σταθεροποίηση της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να αναβάλει τις δόσεις δανείου ύψους 56 δισεκ. δολαρίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το νόμισμα της Αργεντινής, το πέσο, υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον περασμένο μήνα, μετά που η φιλική προς τις επιχειρήσεις Πρόεδρος της χώρας Mauricio Macri, υπέστη ήττα στις κάλπες.
Όπως τα χρέη της κυβέρνησης, η στρατηγική που υιοθέτησαν οικογένειες της μεσαίας τάξης, όπως η Monica, αύξησαν τα χρέη που αδυνατούν να αποπληρώσουν.
"Στην αρχή, πληρώσαμε όλο το χρέος στην κάρτα μας στο τέλος του μήνα –μέχρι που δεν μπορούσαμε.
Με τα τοκογλυφικά επιτόκια, είμαστε στα πρόθυρα της καταστροφής", είπε, συγκλονισμένη από την ξαφνική αλλαγή.
Για να διατηρήσει το οικογενειακό αυτοκίνητο, το μετέτρεψε να κινείται με φυσικό αέριο το κόστος –του οποίου είναι το μισό της τιμής της βενζίνης.
Για να εξοικονομήσει χρήματα από το κομμωτήριο, η Monica έμαθε πώς να κόβει και να βάφει τα μαλλιά της.
Το ζευγάρι διατηρεί δικό του διαμέρισμα και έχει δουλειές σε μια κοινωνία με ανεργία 10%.
Αλλά η ανάγκη για πιστώσεις οδήγησε την οικογένεια να ζητήσει περισσότερες πιστωτικές κάρτες.
Επί του παρόντος χρησιμοποιεί πέντε κάρτες και δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει έγκαιρα καμιά από αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης