Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Μία ανάσα από την ύφεση οι ΗΠΑ – Η Fed δεν έχει τη δύναμη να την αποτρέψει

tags :
UBS: Μία ανάσα από την ύφεση οι ΗΠΑ – Η Fed δεν έχει τη δύναμη να την αποτρέψει
Η πολιτική των δασμών δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την αμερικανική οικονομία
Στους απαισιόδοξους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, εντάσσεται και η UBS, με τον αναλυτή της Seth Carpenter να τονίζει ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διοικεί ο Trump.
Σύμφωνα με τον αναλυτή η χαλάρωση της ανάπτυξης των ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο 2018 και στα επόμενα τρίμηνα του 2019 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιβολή των δασμών, οι οποίοι, πέραν των άμεσων επιπτώσεων, αυξάνουν τους κινδύνους για την ανάπτυξη, ενώ πλήττουν και τις εισαγωγές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 40%.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η UBS να προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για το αμερικανικό ΑΕΠ τόσο για το 2019 όσο και για το 2020, ενώ περιμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου κοντά στο 1%.
Η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ προς την Κίνα και από την Κίνα προς τις ΗΠΑ τον Αύγουστο 2019 αποτέλεσε ένα ακόμη στοιχείο που αυξάνει την ανησυχία για την αμερικανική οικονομία.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2019 επιβλήθηκε δασμός 15% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 113 δισ. δολαρίων, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου 2019 αναμένεται ότι θα επιβληθεί επιπλέον δασμός 15% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 157 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα οι υπάρχοντες δασμοί θα αυξηθούν από το 25% στο 30% την 1η Οκτωβρίου 2019.

Με δεδομένο ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των νέων δασμών θα αργήσουν να «καταγραφούν» στην οικονομία, η UBS εκτιμά ότι στο δ’ τρίμηνο 2019 το αμερικανικό ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμό 1,8%, δηλαδή θα εμφανίσει ήπια υποχώρηση σε σύγκριση με το 2% που εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο (σ.σ.: σύμφωνα με τη δεύτερη καταμέτρηση από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ).
Όμως για το 2020 οι εκτιμήσεις της είναι κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες, καθώς βλέπει την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 0,5% στο α’ τρίμηνο και στο 0,3% στο β’ τρίμηνο.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα «το 70% της αμερικανικής οικονομίας «καλύπτεται» από την κατανάλωση.
Όμως οι δασμοί πλήττουν την κατανάλωση, καθώς αυξάνονται σημαντικά οι τιμές αρκετών προϊόντων, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Η επιβολή δασμών, επίσης, θα πλήξει και τον κλάδο λιανικών πωλήσεων,  ο οποίος, ήδη, από το 2018 προχωρούσε σε μείωση θέσεων εργασίας.
Ένα ακόμη πλήγμα θα καταγραφεί στις επιχειρηματικές επενδύσεις, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση το επόμενο διάστημα, με την UBS να εκτιμά ότι αυτή θα φθάσει στο -5% στο β’ εξάμηνο του 2020.
Η πιο αδύναμη πορεία της οικονομίας θα πλήξει, όπως είναι φυσικό, τόσο την πορεία του πληθωρισμού όσο και την αγορά εργασίας, με την UBS να εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 3,9% στο α’ τρίμηνο 2020 και θα φθάσει στο 4,3% στα τέλη του έτους.
Όσο για τον πληθωρισμό αναμένει ότι ο δομικός θα αγγίξει το 2,6% στο α’ τρίμηνο του 2020, δηλαδή θα ξεπεράσει τον στόχο που έχει θέσει η Fed.

Εάν, όμως, η αμερικανική οικονομία βρεθεί ένα βήμα πριν την ύφεση το 2020, αυτό θα είναι εξαιρετικά αρνητικό, με δεδομένο ότι το 2020 είναι και εκλογικό έτος στις ΗΠΑ, καθώς πραγματοποιούνται προεδρικές εκλογές, με τον Trump να δηλώνει βέβαιος ότι θα τις κερδίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης