Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μέσα στον Σεπτέμβριο 2019 το θεσμικό πλαίσιο - νόμος για το APS για τα κόκκινα δάνεια

Μέσα στον Σεπτέμβριο 2019 το θεσμικό πλαίσιο - νόμος για το APS για τα κόκκινα δάνεια
Με βάση κάποιες εκτιμήσεις το Asset Protection Scheme που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και πάνω από 20 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για το APS αναφέρουν έγκυρες στο Bankingnews, πηγές που σχετίζονται με τη διαδικασία ενώ την ίδια  ακριβώς πληροφόρηση φαίνεται να  παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες προς τους ξένους επενδυτές στο πλαίσιο των πολλαπλών παρουσιάσεων που πραγματοποιούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.
Με βάση κάποιες εκτιμήσεις το Asset Protection Scheme που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και πάνω από 20 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια θα μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στον Οκτώβριο (υπολογίζεται να είναι έτοιμο κατά 15.10) ενώ πυρετωδώς ετοιμάζεται το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεχή συνεννόηση με τον SSM.
Κάποιες έγκυρες πηγές αναφέρουν πως οι δανειστές βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να δοθούν άλλα 3 δισ. ευρώ στο σχήμα ως εγγύηση από τα “παρκαρισμένα” κεφάλαια του ESM.
Τούτο διευρύνει τον ορίζοντα του σχήματος ως προς τα κόκκινα δάνεια που τελικώς το APS μπορεί να εγγυηθεί.
Η υποχρέωση χρήσης  του APS από τις τράπεζες δεν θα θεσμοθετηθεί όπως είχε αρχικώς προγραμματισθεί.
Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως εάν οι τιτλοποιήσεις δεν περνούσαν μέσα από το APS δεν θα γίνονταν αποδεκτές από τον SSM.
Τούτο  είχε κατ’ αρχήν σχεδιαστεί έτσι , προκειμένου oi προμήθειες συμμετοχής στο σχήμα  να είναι ικανοποιητικές για τις εγγυήσεις που θα παρασχεθούν από το ελληνικό δημόσιο.
Ετσι ο αριθμός των τραπεζών που θα μετείχαν θα διασφάλιζε και το ικανοποιητικό των εσόδων.
Όμως τούτο φαίνεται πως θα γίνει ούτως ή άλλως μέσω κινήτρων ή για την ακρίβεια αντικινήτρων.
Ολες οι τράπεζες λοιπόν τελικώς εκτιμάται πως θα κάνουν χρήση του APS έστω και εάν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο νόμο,  καθώς όποια τράπεζα δεν το πράξει,  θα πρέπει να δεσμεύσει κεφάλαια που στην αντίθετη περίπτωση τα διασφαλίζει το Ελληνικό Δημόσιο.
Aκόμη λοιπόν  και οι τράπεζες που δεν φαίνεται να έχουν άμεση ανάγκη από κεφάλαια περιμένουν να δουν τους όρους συμμετοχής και το κόστος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν θετικά την είσοδό τους στο σχήμα.
To κόστος της εγγυοδοσίας και ο χρόνος υιοθέτησης του APS είναι από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζονται άμεσα.
Σε ότι αφορά το κόστος,  αυτό αναμένεται να είναι σπονδυλωτό αναλόγως με το χρονικό ορίζοντα απόσβεσης των δανείων και να βασίζεται στα τριετή και πενταετή CDS μολονότι οι αρμόδιες πλευρές δεν αναλύουν προσωρινά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σε ότι αφορά το χρονικό ορίζοντα αυτός εξελίσσεται σε επίσης μείζον θέμα μιας και δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων αφού οι στόχοι για τα NPEs εξαρτώνται από τη συστημική λύση.
Τέλος οι στόχοι, αυτοί είναι εξόχως σημαντικοί για τα stress tests του 2020 τα οποία ως γνωστόν θα διενεργηθούν με στοιχεία που αφορούν το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης