Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά από τα… γεράκια κατά του Draghi για επιτόκια - QE και ο ρόλος του Villeroy de Galhau

tags :
Πυρά από τα… γεράκια κατά του Draghi για επιτόκια - QE και ο ρόλος του Villeroy de Galhau
Η ΕΚΤ έχει χωριστεί σε γεράκια και.. περιστέρια που τάσσονται υπέρ του Draghi
Την αρχή έκανε εκ παραδόσεως η Γερμανία, με τον επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann να δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μείωση επιτοκίων και πολύ περισσότερο για επιστροφή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Τον ακολούθησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, ενώ αρκετές αμφιβολίες, ιδιαίτερα για το QE, εξέφρασε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.
Σήμερα (3/9) εμφανίστηκε ένα ακόμη… γεράκι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Πρόκειται για τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Εσθονίας, Madis Muller, ο οποίο σε δηλώσεις του υποστήριξε, αναφερόμενος στην προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων και επανέναρξη του QE στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2019, ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι όμηρος των αγορών.
Οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να έχουν επιδεινωθεί αλλά η ευρωζώνη δεν απειλείται με ύφεση ή με αποπληθωρισμό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς assets.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος για να επιστρέψει το QE».
Αντίθετα ο Muller τάχθηκε υπέρ της μείωσης επιτοκίων, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει η Bloomberg, η ισχυρή –τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων- αντιπαράθεση για το QE θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον Draghi, ο οποίος έχει ήδη «καθοδηγήσει» τους επενδυτές για κάποια μορφή στήριξης για την οικονομία, καθώς αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με εμπορικές εντάσεις και φυσικά το Brexit.
Επομένως εάν ο Draghi δεν ικανοποιήσει τις αγορές με τις ανακοινώσεις του μάλλον θα το πληρώσουν οι ευρωπαϊκές μετοχές.
Βέβαια ο Draghi αντιμετωπίζει και ένα ακόμη πρόβλημα: οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ έφθασαν στα 2,6 τρισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018 και πιθανώς για να ξεκινήσει εκ νέου να το πράττει θα πρέπει να αλλάξει λίγο τους κανόνες.
Οι κανόνες έχουν ως στόχο να εμποδίσουν την κεντρική τράπεζα να παραβιάσει τον κανονισμό που απαγορεύει την χρηματοδότηση κυβερνήσεων.

Οι υποστηρικτές Draghi

Φυσικά ο Draghi δεν έχει μόνο αντιπάλους στο εσωτερικό της ΕΚΤ αλλά και αρκετούς συμμάχους.
Ένας εξ αυτών ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Olli Rehn και φυσικά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Ισπανός Luis de Guindos.
Υπέρ του Draghi φαίνεται ότι είναι και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «κανένα εργαλείο δεν μπορεί να λείπει από το τραπέζι».
Αυτός που διατηρεί ιδιαίτερα διπλωματική στάση είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Villeroy de Galhau.
Σε συνέντευξή του σε γαλλικό ΜΜΕ κράτησε σχεδόν ίσες αποστάσεις τόσο από τα γεράκια όσο και από τους… συντρόφους του Draghi.
Όπως υποστήριξε η αβεβαιότητα για την αμερικανική οικονομία και η κρίση με την Κίνα είναι η βασική αιτία για την τρέχουσα χαλάρωση της ανάπτυξης.
Όσο για την ΕΚΤ, υποστήριξε ότι «η αγορά assets παραμένει ένα βασικό εργαλείο της νομισματικής πολιτικής.
Έχει ισχυρά αποτελέσματα.
Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ διατηρεί στον ισολογισμό της assets αξίας 2,6 τρισ. ευρώ και θα τα διατηρήσει για αρκετά χρόνια.
Υπάρχει λόγος για επανέναρξη του QE;
Αυτό θα το συζητήσουμε διεξοδικά».
Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Villeroy de Galhau είναι το πρόσωπο – κλειδί που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον όγκο του QE εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να το επαναφέρει, καθώς είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης