Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Βασικό σενάριο οι πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν το Brexit

tags :
Citigroup: Βασικό σενάριο οι πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν το Brexit
Τόσο η τύχη της κυβέρνησης Johnson όσο και το ίδιο το Brexit παραμένουν στον αέρα
Οι πρώωρες εκλογές είναι το βασικό σενάριο που κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασιλείο, σύμφωνα με τη Citigroup, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, αλλά αυτές δεν αναμένεται να γίνουν πριν την 31η Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, σε μια έκτακτη ανάλυση των εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Citigroup υπενθυμίζει ότι χθες Τρίτη 3/9 η Βουλή των Κοινοτήτων με 328 ψήφους υπέρ και 301 κατά ενέκρινε σχέδιο νόμου για την αποτροπή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία.
Ανάμεσα στους 328 είναι και 21 βουλευτές των Συντηρητικών που κινήθηκαν απέναντι στην κομματική γραμμή, αψηφώντας τις απειλές περί διαγραφής τους από το κόμμα.
Πλέον οι «αντάρτες» βουλευτές και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν σήμερα Τετάρτη 4/9 να περάσουν από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα αναβάλει για τουλάχιστον τρεις μήνες το Brexit δηλαδή έως την 31η Ιανουαρίου του 2020, γεγονός που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία του Brexit εξακολουθεί να είναι στον αέρα.
Σημειώνεται πως πλέον ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή ύστερα από την αποχώρηση του βουλευτή των Συντηρητικών Phillip Lee, ο οποίος πήγε στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τη στιγμή μάλιστα που οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν πως οι 21 «αντάρτες» θα διαγραφούν.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τόσο η τύχη της κυβέρνησης Johnson όσο και το ίδιο το Brexit παραμένουν στον αέρα, ενώ καθίσταται ολοένα και πιο πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αν και για να προχωρήσει και αυτό το σενάριο θα πρέπει ψηφίσουν τα 2/3 των 650 βουλευτών.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ενώ ο Johnson μετέτρεψε όλη την χθεσινή ψηφοφορία ως μια ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, οι Εργατικοί έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης έναντι μιας εξόδου χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου.
Αυτά τα βήματα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο της έναρξης της προεκλογικής διαδικασίας και εκλογές μετά την 31η Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης