Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σφαγή» στην ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων και QE – Οι στόχοι του απερχόμενου Draghi και ο φόβος αρνητικής αντίδρασης των αγορών

«Σφαγή» στην ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων και QE – Οι στόχοι του απερχόμενου Draghi και ο φόβος αρνητικής αντίδρασης των αγορών
Ο Draghi αντιμέτωπος σχεδόν με όλους, αλλά αποφασισμένος να κάνει «ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει την ευρωζώνη»
Μόλις μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία πραγματοποιείται την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019 και τα… μαχαίρια έχουν, ήδη, βγει μεταξύ όσων τάσσονται υπέρ της μείωσης επιτοκίων και της επιστροφής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αυτών που είναι κάθετα αντίθετοι.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της τράπεζας, Mario Draghi, παραμένει πιστός στην πασίγνωστη, πλέον, φράση του ότι η «η ΕΚΤ θα πράξει ό,τι χρειάζεται για την ευρωζώνη», ενώ έχει ουσιαστικά προαναγγείλει την επιστροφή του QE, μία πολιτική στην οποία υπέρ φαίνεται να είναι και η διάδοχός του Christine Lagarde.
Ο βασικός στόχος του Draghi είναι να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία εμφανίζει σαφείς ενδείξεις σημαντικής χαλάρωσης του ρυθμού επέκτασή της, ενώ με την αγορά assets ευελπιστεί ότι θα τονώσει και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο μοιάζει αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι και τόσο υγιές.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι τα κάνει όλα αυτά για να… ικανοποιήσει τις αγορές, ενώ ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν όντως οι αγορές απογοητευτούν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα επέλθει σημαντική πτώση έως sell off στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Κόντρα Rehn – Muller για επιτόκια και QE

Το υψηλό κόστος και τα χαμηλά κέρδη στις τράπεζες αποδεικνύουν ότι η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε περίπτωση μίας νέας κρίσης είναι «περιορισμένες», ακόμη και αν οι κεφαλαιακοί δείκτες βελτιωθούν, εκτιμά ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας και μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), Madis Muller.
Από την πλευρά του, μιλώντας στο Eurofi Magazine, ο Olli Rehn ανέφερε ότι τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης «λειτουργούν ως πακέτο, με σημαντική συμπληρωματικότητα στα διάφορα όργανα» της Τράπεζας.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ σημείωνε ότι «τα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα παραμείνουν θετικές και για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να δράσει εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού παραμένουν χαμηλότερες από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ».
Από την πλευρά του, πρόσφατα ο Madis Muller ξεκαθάρισε ότι επί του παρόντος δεν διαπιστώνεται κάποιος σοβαρός λόγος για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Όπως είπε, μία μείωση των επιτοκίων πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Επίσης, σχολίασε ότι οι εκτιμήσεις των αγορών είναι πολύ αισιόδοξες σε ό,τι αφορά στις προοπτικές νομισματικής χαλάρωσης.

Deutsche Bank – Commerzbank κατά τις μείωσης επιτοκίων

Κατά μιας νέας μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ τάσσονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι των γερμανικών τραπεζών Deutsche Bank και Commerzbank.
Οι CEOs προειδοποιούν ότι μια νέα μείωση επιτοκίων θα έχει σοβαρές παράπλευρες συνέπειες, ενώ παράλληλα δεν θα βοηθήσει σημαντικά την οικονομία της Ευρωζώνης.
«Ακόμα μία μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει την οικονομία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, κατά τη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου.
O ίδιος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων, οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι ελάχιστες, ενώ θα υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες στις τράπεζες.
Μια μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές των assets υψηλότερα και θα επιβάρυνε περαιτέρω τους καταθέτες, τόνισε o CEO της Deutsche Bank.
Και εξήγησε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθούσαν εκείνους που είναι χρεωμένοι ή επενδύουν σε assets, αλλά η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν θα ωφελούνταν.
«Αυτό διχάζει περαιτέρω την κοινωνία«, εκτίμησε.
Με τις θέσεις του Sewing συμφώνησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Martin Zielke.
«Συμφωνώ ότι η πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι σωστή και βιώσιμη», τόνισε.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου έχει ενταθεί η φημολογία ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Philip Lane (οικονομολόγος ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα

Υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα φαίνεται πως παραμένει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane.
«Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι τα μέτρια αποτελέσματα θα συνεχιστούν» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι τέτοια αποτελέσματα παραμένουν κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1% τον Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο, πολύ χαμηλότερα από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις προσδοκίες των αγορών ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της τον Σεπτέμβριο.

Σε κλοιό πιέσεων o Draghi – Ποιοι τον στηρίζουν και ποιοι τον… στριμώχνουν

Την αρχή έκανε εκ παραδόσεως η Γερμανία, με τον επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann να δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μείωση επιτοκίων και πολύ περισσότερο για επιστροφή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Τον ακολούθησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, ενώ αρκετές αμφιβολίες, ιδιαίτερα για το QE, εξέφρασε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.
Σήμερα (3/9) εμφανίστηκε ένα ακόμη… γεράκι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Πρόκειται για τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Εσθονίας, Madis Muller, ο οποίο σε δηλώσεις του υποστήριξε, αναφερόμενος στην προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων και επανέναρξη του QE στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2019, ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι όμηρος των αγορών.
Οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να έχουν επιδεινωθεί αλλά η ευρωζώνη δεν απειλείται με ύφεση ή με αποπληθωρισμό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς assets.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος για να επιστρέψει το QE».
Αντίθετα ο Muller τάχθηκε υπέρ της μείωσης επιτοκίων, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει η Bloomberg, η ισχυρή –τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων- αντιπαράθεση για το QE θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον Draghi, ο οποίος έχει ήδη «καθοδηγήσει» τους επενδυτές για κάποια μορφή στήριξης για την οικονομία, καθώς αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με εμπορικές εντάσεις και φυσικά το Brexit.
Επομένως εάν ο Draghi δεν ικανοποιήσει τις αγορές με τις ανακοινώσεις του μάλλον θα το πληρώσουν οι ευρωπαϊκές μετοχές.
Βέβαια ο Draghi αντιμετωπίζει και ένα ακόμη πρόβλημα: οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ έφθασαν στα 2,6 τρισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018 και πιθανώς για να ξεκινήσει εκ νέου να το πράττει θα πρέπει να αλλάξει λίγο τους κανόνες.
Οι κανόνες έχουν ως στόχο να εμποδίσουν την κεντρική τράπεζα να παραβιάσει τον κανονισμό που απαγορεύει την χρηματοδότηση κυβερνήσεων.
Φυσικά ο Draghi δεν έχει μόνο αντιπάλους στο εσωτερικό της ΕΚΤ αλλά και αρκετούς συμμάχους.
Ένας εξ αυτών ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Olli Rehn και φυσικά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Ισπανός Luis de Guindos.
Υπέρ του Draghi φαίνεται ότι είναι και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «κανένα εργαλείο δεν μπορεί να λείπει από το τραπέζι».
Αυτός που διατηρεί ιδιαίτερα διπλωματική στάση είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Villeroy de Galhau.
Σε συνέντευξή του σε γαλλικό ΜΜΕ κράτησε σχεδόν ίσες αποστάσεις τόσο από τα γεράκια όσο και από τους… συντρόφους του Draghi.
Όπως υποστήριξε η αβεβαιότητα για την αμερικανική οικονομία και η κρίση με την Κίνα είναι η βασική αιτία για την τρέχουσα χαλάρωση της ανάπτυξης.
Όσο για την ΕΚΤ, υποστήριξε ότι «η αγορά assets παραμένει ένα βασικό εργαλείο της νομισματικής πολιτικής.
Έχει ισχυρά αποτελέσματα.
Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ διατηρεί στον ισολογισμό της assets αξίας 2,6 τρισ. ευρώ και θα τα διατηρήσει για αρκετά χρόνια.
Υπάρχει λόγος για επανέναρξη του QE;
Αυτό θα το συζητήσουμε διεξοδικά».
Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Villeroy de Galhau είναι το πρόσωπο – κλειδί που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον όγκο του QE εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να το επαναφέρει, καθώς είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Τι θα ανακοινώσει η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019

Βάσει καλά ενημερωμένων πηγών του bankingnews.gr η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα εξής στις 12 Σεπτεμβρίου 2019  
-Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως.
Τα αρχικά σχέδια για 50 δισεκ. αγορές περιουσιακών στοιχείων απορρίφθηκε ως ιδέα γιατί όπως προϊδεάζει μελέτη της ΕΚΤ με 50 δισεκ. σε 8 μήνες θα έχουν εξαντλήσει τα δυνητικά περιουσιακά στοιχεία, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα που θα μπορεί να αγοράζει η ΕΚΤ.
-Θα μειωθεί το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% δηλαδή μείωση -0,20%.
Το βασικό επιτόκιο παρέμβασης στο 0% θα παραμείνει αμετάβλητο.
-Δεν θα προχωρήσει σε αγορές μετοχών, η ΕΚΤ εξέταζε την πιθανότητα αγοράς μετοχών και ήδη οι αντιδράσεις είναι πολύ μεγάλες.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας που προβαίνει συστηματικά σε αγορές μετοχών στην Wall Street το πράττει επειδή έχει πλεονάζουσα ρευστότητα την οποία θέλει να εκμεταλλευτεί για να επιτύχει αποδόσεις.
Είναι οξύμωρο πάντως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να επιβάλλει αρνητικά επιτόκια σε όλα τα ομόλογα με την πολιτική της και την πλεονάζουσα ρευστότητα να την διοχετεύει σε αγορές μετοχών δηλαδή σε assets υψηλού ρίσκου.
-Εξετάστηκε η αγορά δανείων, ενήμερων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας αλλά και το μέτρο αυτό απορρίφθηκε.
-Η μόνη παράμετρος που θα αποτελέσει βήμα εξομάλυνσης των συνεπειών από τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων είναι το κλιμακούμενο μοντέλο.
Για κάποια ποσά καταθέσεων στο overnight η ΕΚΤ θα επιβάλλει 0% και αυτό θα κλιμακώνεται έως το -0,60%.
Ο σκοπός του μέτρου αυτού είναι να περιοριστούν οι άκρως αρνητικές συνέπειες από τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων παρέμβασης της ΕΚΤ.
Οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα εκτιμάται ότι έως τώρα έχουν δώσει τόκους στην ΕΚΤ περίπου 21-22 δισεκ. ή 7 με 7,5 δισεκ. ετησίως.

Τι θα συμβεί στις αγορές;

Τα χρηματιστήρια αποτελούν ξεκάθαρα μια φούσκα άνευ προηγουμένου, συντηρούνται με προσδοκίες, τεχνικές, τρικ και προγράμματα νομισματικής πολιτικής που αποτελούν ακραία χειραγώγηση.
Παράλληλα στα κρατικά ομόλογα έχει σημειωθεί ένα άνευ προηγουμένου ράλι με 164 ομόλογα να έχουν αρνητικά επιτόκια.
Όλα αυτά έχουν συμβεί στην λογική της προεξόφλησης από τις αγορές των μέτρων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ.
Υπάρχει λοιπόν ένα φαινόμενο… όπου οι μετοχές ανέκαμψαν λόγω της προσδοκίας της ΕΚΤ και στα ομόλογα σημειώθηκε ένα ράλι άνευ προηγουμένου πάλι λόγω προσδοκίας.
Επειδή τα νέα της ΕΚΤ έχουν πλήρως προεξοφληθεί ο κίνδυνος να υπερισχύσει το γνωμικό αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση να επιβεβαιωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό.
Τα σημάδια κόπωσης και ύφεσης στην Ευρώπη αυξάνονται κατακόρυφα, οι κίνδυνοι έχουν εκτοξευθεί και λόγω πιθανού σκληρού Brexit.
Διαμορφώνεται ένα σκηνικό που οι αγορές για την ώρα το αγνοούν ή το υποτιμούν.
Λίαν συντόμως θα ξεκινήσει ένα γενικευμένο sell off στις μετοχές.
Ας προετοιμαστούν οι επενδυτές γιατί έρχεται φθινοπωρινή καταιγίδα στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης