Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εντυπωσιακή κίνηση με τερματισμό σε υψηλά ημέρας

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εντυπωσιακή κίνηση με τερματισμό σε υψηλά ημέρας
ΑΓΟΡΑ: Τις βοήθειες που δεν έδωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα μη τραπεζικά χαρτιά την έδωσαν σήμερα και με το παραπάνω. Κανένα παράπονο… Εξαιρετικός ο ΟΤΕ, ο οποίος μαζευόταν μέρες τώρα, πολύ καλές οι τράπεζες, κίνηση από την ΕΧΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ, δυνατός ο ΟΠΑΠ και γενικά δεν υστέρησαν παρά μόνο 2-3 μετοχές.

Τα καλά νέα για προσέλκυση επενδύσεων συνεχίζονται. Μαζί με τους ξένους από όσα καταλαβαίνουμε η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει και τους Έλληνες. Σωστή η κίνηση. Αν δεν στηρίξουν πρώτα οι δικοί μας, οι ξένοι θα παραμείνουν δύσπιστοι. Η αγορά έκανε μεγάλη κίνηση έχει δώσει καλά βραχυπρόθεσμα κέρδη, επομένως όσοι έχουν πιάσει την κίνηση βάζουν και κάτι στην τσέπη. Να μην ξεχνιόμαστε…

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Υποσχέσεις αφήνει και με το παραπάνω η πορεία της αγοράς, αφού στο τέλος οι αγοραστές έγιναν πιο επιθετικοί και έκλεισαν την αγορά αλλά και πολλές μετοχές στα υψηλά της ημέρας.

Υψηλό ημέρας για ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Σαράντης, ενώ αρκετές ακόμα έκλεισαν οριακά χαμηλότερα. Τα περισσότερα χαρτιά, λόγω και υψηλών ημέρας, έμειναν με πωλητές.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Μπήκε ο «Ολλανδός» και εδώ με μικρό ποσοστό ενώ έχει μεγάλο στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στα 7,75 ευρώ έκλεισε η μετοχή με όγκο 175 χιλ. τεμάχια.

ΕΧΑΕ: Ωραία κίνηση και είχαμε καιρό να δούμε κάτι από τη συγκεκριμένη. Μάλιστα είχε βρεθεί πριν λίγες εβδομάδες στα 4,30 ευρώ. Στα 4,82 ευρώ σήμερα με άνοδο 4,22% και όγκο 92 χιλ. τεμάχια.

ΑΔΜΗΕ: Πρέπει να πάει αρκετά ακόμα υψηλότερα για να πούμε πως δεν είναι φθηνό, αλλά τώρα δεν χρειάζεται κυνήγι. Είχε δώσει πολλές ευκαιρίες κάτω από τα 2 ευρώ. Στα 2,21 ευρώ σήμερα.

ΟΤΕ: Τα 12 ευρώ τα άφησε πίσω του. Μάλλον δεν μάζευαν κάποιοι εκατομμύρια μετοχές για να την κοιτάνε…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Εθνική έκανε νέο υψηλό σήμερα, αλλά οι υπόλοιπες απέχουν. Εξαιρετική η εικόνα της.

FRIGOGLASS: Ο όγκος για μία ακόμη συνεδρίαση μεγάλος. Στα 1,1 εκατ. τεμάχια και έμειναν στους πωλητές άλλες 368 χιλ. τεμάχια. Οι αγοραστές δε φαίνεται να βιάζονται, γιατί μάλλον ξέρουν ότι υπάρχουν πολλά χαρτιά προς πώληση. Έχει ρίσκο η μετοχή λόγω καθαρής θέσης, αλλά υπάρχουν και οι φανατικοί της που τη θέλουν να βγάζει κέρδη που θα εντυπωσιάσουν.

FORTHNET: Το ενδιαφέρον Μαρινάκη έδωσε ώθηση στη μετοχή. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες αλλά φαίνεται πως ζητάει μεγάλο κούρεμα, όπως και όλοι σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα πρέπει να δούμε λεπτομέρειες για να μπορέσουμε να βγάλουμε αποτίμηση. Η αγορά ποσοστού κάτω από 33,33% δεν οδηγεί σε δημόσια πρόταση.

ΕΚΤΕΡ: Ακούγονται στην αγορά κάποιες φήμες για συνεργασία (μετοχική ή με άλλους τρόπους) με άλλη του κλάδου, αλλά επειδή το τελευταίο διάστημα ακούμε πολλά για πολλές εταιρείες, μένουμε στα θεμελιώδη. Πήρε πρόσφατα ένα μικρό έργο, θα θέλαμε και κάποια άλλα ώστε να βοηθήσουν το τζίρο και να δώσουν μία προοπτική πλην των στρεμμάτων της Πάρου.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (παραγγελιά): Αποτίμηση 15,7 εκατ. ευρώ. Η μετοχή κάνει αρκετά πάνω-κάτω και αρκετές φορές γίνονταν μεγάλοι όγκοι σε σύγκριση με όσα μας έχει συνηθίσει η μετοχή. Την είδαμε λίγο μετά τα μέσα Ιουνίου στα 0,5850 ευρώ και στις αρχές του έτους ήταν οριακά χαμηλότερα από τα 30 ευρώ. Σήμερα έκλεισε στα 0,49 ευρώ με άνοδο 10,3%.

Άρχισε το Φλεβάρη να κάνει περίεργους όγκους και τη βάλαμε στο στόχαστρο. Στα ψηλά της δηλαδή πάνω από τα 0,50 ευρώ έκανε μεγάλους όγκους και στη συνέχεια υποχώρησε (όπως γίνεται σχεδόν πάντα με τις μετοχές που σηκώνουν όγκο και άρα κάποιοι «αδειάζουν»).

Στον ισολογισμό χρήσης 2018 βλέπουμε πως τα ακίνητα έχουν αξία 52,8 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν και κάποιες απαιτήσεις 3,9 εκατ. ευρώ. Οι εκτελεστές της διαθήκης του Ελευθέριου Μουζάκη ελέγχουν 70,81% των δικαιωμάτων ψήφου (οι κληρονόμοι έχουν τις μετοχές) ενώ στη γενική συνέλευση είχαν παρουσιαστεί 23 μέτοχοι με ποσοστό συνολικά 14,05%. Με απλά λόγια η διασπορά είναι περιορισμένη στο 15%.

ΜΟΥΖΚ: Ο τζίρος είναι χαμηλός στα 5,7 εκατ. ευρώ αλλά κατάφερε η εισηγμένη να μειώσει τα κόστη πωληθέντων και να αυξήσει τα EBITDA στις 608 χιλ. ευρώ από 107 χιλ. ευρώ. Η μεγάλη στροφή στην τελική γραμμή έγινε από την εκμετάλλευση ακινήτων όπου ο ισολογισμός έχει έσοδα από ενοίκια 2 εκατ. ευρώ. Έτσι γύρισε σε μικρά κέρδη από ζημιές.

Τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 33,2 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι σχεδόν μηδενικός αφού ο Ελ.Μουζάκης μετά το θάνατό του συνέχισε να χρηματοδοτεί την εταιρεία. Η αξία των ακινήτων: Τα ακίνητα έχουν τελευταία αποτίμηση το 2016 άρα θα πρέπει να δούμε μία νέα.

Κοιτώντας εκείνες τις αποτιμήσεις και αθροίζοντας μόνο τα οικόπεδα έχουμε: Λ.Κηφισού 41 αξία 12,6 εκατ. ευρώ, Προόδου 1-5 αξία 17,1 εκατ. ευρώ. Αυτά υπερβαίνουν την αποτίμηση χωρίς να υπολογίζονται κάποια άλλα ακίνητα και τα κτήρια. Η συνολική αξία του ακινήτου στην Προόδου καλύπτει την απαίτηση των κληρονόμων και περισσεύουν και χρήματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης