Alhambra Investment: Η Fed έχει χάσει τον στόχο της – Ούτε καν ξέρει τι θέλει και τι κάνει

Alhambra Investment: Η Fed έχει χάσει τον στόχο της – Ούτε καν ξέρει τι θέλει και τι κάνει
Για.. αυτοπροβολή ακόμη και μέσω της νομισματικής πολιτικής, κατηγορεί τα στελέχη της Fed η Alhambra
Την άποψη ότι η Fed όχι μόνο βλάπτει την αμερικανική οικονομία με τη νομισματική της πολιτική αλλά στην ουσία ούτε ξέρει τι θέλει και κυρίως δεν ξέρει τι κάνει, εκφράζει σε ανάλυσή της η επενδυτική εταιρεία Alhambra Investment.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό όμιλο τα στελέχη της Fed εμφανίζονται όλο και πιο αισιόδοξα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Από τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 31 Ιουλίου 2019, μέσω ομιλιών του και άλλων μέσων ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν αποκτήσει πιο «επιθετικό ύφος».
Σαφώς όχι ανάλογο με αυτό που επικρατούσε το 2018, όταν υπήρξε αύξηση των επιτοκίων, αλλά αρκούντως διαφορετικό από αυτό που είχαν πριν από μερικούς μήνες.
Η κοινή πρόβλεψη βασίζεται εξ ολοκλήρου στην υποκειμενική ερμηνεία της αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με τα μοντέλα της Fed, η αύξηση της απασχόλησης παραμένει ισχυρή και θα στηρίξει τις καταναλωτικές δαπάνες και επομένως την οικονομία μέσω αυτών των «παροδικών» σταυροειδών ρευμάτων»
Για να διασφαλιστεί ότι ισχύει κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη μείωση ήταν και η μόνη που θα συμβεί.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου ο Powell δήλωσε ότι «αυτές οι αλλαγές στην αναμενόμενη πορεία των επιτοκίων έχουν διευκολύνει τις οικονομικές συνθήκες και έχουν στηρίξει την οικονομία».
Δηλαδή θέλει να πει ότι η Fed δεν εξετάζει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της όταν προχωρά σε «χαλάρωση».
Δηλαδή θεωρεί πως ό,τι και να συμβεί αυτό θα είναι θετικό.
Με απλά λόγια οι αρχές δεν περιμένουν να δουν αποδείξεις προκειμένου να προχωρήσουν σε μία λογική απόφαση, αλλά απλά στηρίζονται στις εκτιμήσεις τους.
Μάλιστα έχουν τόση αυτοπεποίθηση ότι πράττουν το καλύτερο που έχουν ξεχάσει τι έλεγαν πριν από μερικούς μήνες.
Στα τέλη του 2018 κάθε φορά που μιλούσε κάποιο στέλεχος της τράπεζας υποστήριζε ότι υπάρχουν ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού στην αγορά εργασίας.
Και ξαφνικά φέτος, μία χρονιά που η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 50 ετών, αυτό το επιχείρημα έχει εξαφανιστεί.
Όμως η αγορά εργασίας είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που εξετάζει η Fed, αλλά ως φαίνεται ορισμένες φορές το ξεχνά ή αυτό επιθυμεί να φανεί.
Το Beige Book για παράδειγμα  δεν λέει κάτι για την πραγματική οικονομία, αλλά περιγράφει τι σκέφτονται τα στελέχη της Fed γι’ αυτήν.
Όμως μετά την επιθετική ρητορική του 2018 και καθώς η οικονομία βρέθηκε σε πλήρη αβεβαιότητα, το ίδιο, μάλλον συνέβη και με την ίδια τη Fed.

Το τελευταίο Beige Book, το οποίο εκδόθηκε πριν από μερικές ημέρες, εμφανίζει τον όρο «έλλειμμα στην αγορά εργασίας» στις τελευταίες του σελίδες.
Ξαφνικά η χρήση του όρου αυξήθηκε.
Δηλαδή φτάνει μία μείωση επιτοκίων και η αυτοπεποίθηση επέστρεψε για τα στελέχη της τράπεζας.
Το πιθανότερο είναι ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον Powell είναι να έχει υποστηρικτές στο εσωτερικό της Fed.
Ίσως τελικά η μείωση επιτοκίων έγινε απλά για να αισθανθούν λίγο καλύτερα τα στελέχη της τράπεζας!

Σαφώς δεν έχει καμία σχέση ή δεν έκανε κάτι για να στηρίξει τις αγορές.
Όπου και εάν κοιτάξει κανείς, ακόμη και στην πορεία των μετοχών, θα δει ότι η κίνηση αυτή δεν επηρέασε.
Πρέπει, πάντα, να υπάρχει ένας λόγος που προχωρά μία Κεντρική Τράπεζα σε μείωση επιτοκίων.
Ένας σοβαρός λόγος.
Επίσης όταν κάνει κάτι μία Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό θα προκαλέσει την προσοχή.
Μία αλλαγή πολιτικής επιβεβαιώνει, συνήθως, τα κακά προαισθήματα.Από τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην αγορά swaps και την αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων, η αγορά ομολόγων όχι μόνο δεν έχει εντυπωσιαστεί από τη Fed, αλλά μάλλον έχει αγνοήσει πλήρως τον Powell.
Ενώ οι φορείς χάραξης πολιτικής προσπαθούν να μιλήσουν για μια μείωση του επιτοκίου που είναι αρκετά καλή, τα ομόλογα (παγκοσμίως, όχι μόνο στις ΗΠΑ) δεν περιμένουν τις προσδοκίες.
Η αγορά ομολόγων έχει κάνει πολύ, πολύ καλύτερη δουλειά να προβλέψει τι ακριβώς θέλει ο Jay Powell από τον ίδιο τον Jay Powell.
Έτσι λοιπόν, εδώ είμαστε με μια επίσημη "προσαρμογή μέσα στο κύκλο", που ανεπίσημα δεν λαμβάνεται καθόλου σοβαρά.

Καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά και με δεδομένη την ιστορία, είναι απόλυτα κατανοητό να αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό όλο αυτό το κουκλοθέατρο της Fed, το οποίο ως φαίνεται παίζεται για να ικανοποιηθούν τα στελέχη της και κανείς άλλος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS