Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης
ΑΓΟΡΑ: Σταθεροποιητικό το άνοιγμα με τους αναλυτές να περιμένουν νέα άνοδο λόγω καλού κλίματος στο εξωτερικό αλλά και θετικών ειδήσεων στο εσωτερικό. Τράπεζες, πορεία ομολόγων, πλεονάσματα κ.α. δίνουν θετικό μήνυμα. Ο πρωθυπουργός επίσης θα μιλήσει στη ΔΕΘ και η αγορά περιμένει κάποιες φοροελαφρύνσεις.

Το ΧΑ ξεκίνησε σταθεροποιητικά με μέτριες συναλλαγές και επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Γίνονται κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες. Μην ξεχνάμε ότι η Εθνική έγραψε νέο υψηλό χθες. Ενδιαφέρον έχει ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η Ελλάκτωρ. Καλή η κίνηση χθες από ΕΧΑΕ και συνεχίζει ανοδικά σήμερα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σταθεροποιητικά η Eurobank, με μικρές απώλειες οι υπόλοιπες. Στην Εθνική υπάρχουν δημοσιεύματα για νέα προσπάθεια πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Είναι στα σχέδια της Εθνικής και αν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της.

ΟΤΕ: Η ανοδική διαφυγή από τα 12 ευρώ τον έσπρωξε στα 12,50 ευρώ περίπου με την πρώτη αντίσταση να είναι εκεί περίπου στα 12,70 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μαζεύεται αρκετές μέρες από τα 2,20 ευρώ και κάτω. Πρόσφατα υποχώρησε και κάτω από τα 2,10 ευρώ δίνοντας ευκαιρίες σε όσους ήθελαν να τοποθετηθούν. Έχει κάνει μεγάλους όγκους, αλλά σήμερα δείχνει πως ο πωλητής μάλλον τελειώνει και η μετοχή μπορεί να δώσει κίνηση. Αν βοηθήσει και το γενικότερο κλίμα.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Μπορεί να βρίσκεται κοντά σε πολυετή υψηλή η μετοχή της Καράτζης, αλλά εδώ και καιρό φαίνεται πως δυσκολεύεται να περάσει πάνω από την περιοχή 7,70-7,90 ευρώ έχοντας αποδόσεις σημαντικά χαμηλότερες από αυτές της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα από την αρχή του έτους ενισχύεται 21,3% έναντι 42,6% της αγοράς. Η αποτίμηση των 113 εκατ. ευρώ θα πρέπει να θεωρείται χαμηλή έστω και αν το 2018 δεν ήταν μία καλή χρονιά για τον όμιλο, καθώς τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 7,4 εκατ. ευρώ έναντι 8,9 εκατ. ευρώ το 2018.

Για φέτος στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν σημειώνουν πως αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ κερδοφορίας. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η κερδοφορία του ομίλου επλήγη πέρσι από μία τριάδα αρνητικών συγκυριών, οι οποίες δεν πρόκειται να επαναληφθούν φέτος.

Η καθαρή κερδοφορία αναμένεται αυξημένη κατά 2,5-3 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε την βελτιωμένη, με βάση τις δηλώσεις της διοίκησης κερδοφορία του βιομηχανικού κλάδου, για τον οποίο αναμένεται αύξηση των πωλήσεων κατά 5-8%. Οπότε θα πρέπει λογικά ο όμιλος να υπερβεί άνετα τον πήχη των 10 εκατ. ευρώ σε καθαρά κέρδη. (Ρ/Ε 19: 10-11, P/BV: 0,85).

Τα ξενοδοχεία καλύπτουν την τρέχουσα αποτίμηση των 110 εκατ. ευρώ και μας έρχονται σχεδόν δωρεάν τα 15,5 MW φωτοβολταϊκά και η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία παγκοσμίως στην παραγωγή υλικών συσκευασίας, με καθαρό δανεισμό μόλις 15,1 εκατ. ευρώ.

PROFILE: Πολύ καλή η κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο και αναμένεται να έχουμε καλή πορεία για το σύνολο της χρήσης. Αρνητικός ο καθαρός δανεισμός. Κοντά στα 50 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

ΕΚΤΕΡ: Δυνατό ξεκίνημα με άνοδο 4,6% και τιμή 1,92% με όγκο 37 χιλ. τεμάχια. Θα προσπαθήσει ξανά να υπερβεί τα 2 ευρώ και μένει να δούμε αν οι αγοραστές έχουν τις απαραίτητες δυνάμεις.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Καλό άνοιγμα με την τιμή να υπερβαίνει τα 0,50 ευρώ.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Καλό ξεκίνημα και από τη συγκεκριμένη η οποία μάλιστα έχει μείνει πίσω ενώ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου είναι τσάμπα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης