BofA Merrill Lynch: Το 2020 θα αρχίσει με τα χαμηλότερα επιτόκια των τελευταίων 5000 ετών

BofA Merrill Lynch: Το 2020 θα αρχίσει με τα χαμηλότερα επιτόκια των τελευταίων 5000 ετών
Η επιμονή των κεντρικών τραπεζών στην χαλαρή νομισματική πολιτική μία δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κρίνεται αναγκαία
Με τα χαμηλότερα επιτόκια των τελευταίων 5.000 ετών θα αρχίσει το 2020 για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Bank of America Merrill Lynch, η οποία εξέτασε το νομισματικό σύστημα από το... 3000 π.Χ.
Η επιμονή των κεντρικών τραπεζών στην χαλαρή νομισματική πολιτική μία δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κρίνεται αναγκαία, καθώς οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη κατεβάζουν συνεχώς από χθες ταχύτητα.
Γίνεται δεκτή μάλλον με ικανοποίηση από τις κυβερνήσεις, που έχουν συνηθίσει στο ισχυρό στήριγμα των κεντρικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, αλλά βλέπουν το κόστους δανεισμού τους στις αγορές να ακολουθεί την κατιούσα.
Σε ανάλυσή της η Bank of America Merrill Lynch κάνει λόγο για ένα «φαινόμενο ντόμινο».
Με βάση το οποίο οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Σουηδίας και άλλων χωρών θα επιλέξουν επίσης να αφήσουν σταθερά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, όπως και η Fed και η ΕΚΤ, γεγονός που, όπως φοβούνται κάποιοι, θα τις αφήσει χωρίς «όπλα» για την αντιμετώπιση της επόμενης κρίσης.
Image

Κατά την BofA το 2020 αναμένεται πτώση στις αγορές καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης - πολιτικής ανικανότητας - φούσκας ομολόγων θα δημιουργήσουν ισχυρό κλίμα για πωλήσεις.
Η θετική εκδοχή είναι η μετακύλιση από ομόλογα σε μετοχές, καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής FED και ΕΚΤ μεταθέτουν την ύφεση.
Εάν δεν συμβεί αυτό, "ο αρνητικός κίνδυνος για τις αγορές είναι μια μη ελέγξιμη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, θα σκάσει η φούσκα των ομολόγων προκαλώντας ύφεση στην αμερικανική οικονομία και μεγάλη πτώση στην Wall Street.
Κατά την Bank of America στα επόμενα τρίμηνα θα σημειωθεί μια
"μεγάλη κορυφή" στις τιμές μετοχών και ομολόγων… συνήθως αυτό συμβαίνει πριν ξεσπάσει η καταιγίδα.
Παρά τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ οι αποδόσεις από τις μετοχές, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα ήταν απίστευτα ισχυρά, το 2019.

Υπάρχουν κάποιοι καθοριστικοί παράγοντες για τις αγορές το επόμενο διάστημα και ειδικά το 2020.
1) Οι 3498 μονάδες αυτό είναι το επίπεδο για τον S & P 500 που καθιστά τη σημερινή ανοδική αγορά την μεγαλύτερη από όλες (είναι ήδη η μεγαλύτερη)
 2) Εξαιρουμένης της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI εξακολουθεί να είναι 27% χαμηλότερα από το υψηλό του 2007
 3) Τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ως ποσοστό του MSCI Europe, ανέρχονται σε 17% από 31% τον Ιανουάριο του 2009.
4) Συνολικά 5,4 τρισεκ. δολάρια έχουν επενδυθεί στις ΗΠΑ, για επαναγορές ιδίων μετοχών από το 2009
5)Συνολικά 15 τρισεκ. δολάρια εταιρικού χρέους έχουν εκδοθεί από το 2009
6)Περί τα  114 δολάρια δαπανήθηκαν από τις αμερικανικές εταιρίες για αγορές για κάθε 100 δολάρια που επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία (ήταν 60 δολάρια μεταξύ 1998-2017)… το 2018
7) Τα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ είναι 5,4 φορές το μέγεθος του ΑΕΠ των ΗΠΑ (έναντι 2,5-3,5 φορές μεταξύ 1950 και 2000)
8) Συνολικά 731 ο αριθμός των μειώσεων επιτοκίων από την Lehman, διεθνώς.
9) Στα 12,4 τρισεκ. δολάρια το ποσό των περιουσιακών στοιχείων που αγοράστηκαν από τις 5 κεντρικές τράπεζες (Fed, ΕΚΤ, BoJ, BoE, SNB) από το 2009
10) Στα 17 τρισεκ. δολάρια η αξία ομολόγων με αρνητική απόδοση (που ισοδυναμεί με το 30% της συνολικής αξίας της αγοράς χρεογράφων)
11)Στο 1 τρισεκ. δολάρια αξία των εταιρικών ομολόγων με αρνητικά επιτόκια
12) Περί τα 325 δισ. δολάρια οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων παγκοσμίως το 2019, που αποτελούν ρεκόρ
13) Στο 0,2% η μέση απόδοση του δεκαετούς κρατικού χρέους των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Αυστραλίας
14)Περί τις 1100 μετοχές παγκοσμίως με μερισματική απόδοση άνω των 300 μονάδων βάσης πάνω από το μέσο όρο των αποδόσεων των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων
15) Περίπου στο 319% έχει ανέλθει το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό επίπεδο ως προς το ΑΕΠ όλων των εποχών
16) Κατά 20 εκατομμύρια ανθρώπους θα μειωθεί ο ενεργός πληθυσμός στην Ιαπωνία / Ρωσία / Νότια Ευρώπη από σήμερα μέχρι το 2025
17) Το τεχνολογικό και ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει το 28% του συνόλου των κερδών των ΗΠΑ.
18) Στο 3,4% το ποσοστό ανεργίας σε 11 κράτη όπου αναμένονται εκλογές, από 4,4%
19) Το1969 ήταν το τελευταίο έτος που οι δασμοί στις εισαγωγές στις ΗΠΑ ήταν 10,6%, όπως είναι και το… 2019
Από τα στοιχεία αυτά η μείωση των επιτοκίων 731 φορές από την Lehman έως σήμερα σηματοδοτεί ότι 2020 θα ξεκινήσει με τα χαμηλότερα επιτόκια των τελευταίων 5000 χρόνων.
Τα επιτόκια καθορίζονται
-Από την ανάγκη διατήρησης μιας αδύναμης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (το πραγματικό ΑΕΠ είναι κατά μέσο όρο 2% στις ΗΠΑ, 1% στην ΕΕ και την Ιαπωνία τα τελευταία 10 χρόνια) ...
 -Από την απότομη επιβράδυνση (12% έως 6%) στην κινεζική οικονομία ...
-Από το πλεόνασμα της παγκόσμιας εξοικονόμησης σε σχέση με την επένδυση
-Από την πρωτοφανή παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές (731 μειώσεις επιτοκίων και 12,4 τρισεκ. δολάρια αγορές ενεργητικού από την Fed, την ΕΚΤ, την BoJ, την BoE, τη SNB από την χρεοκοπία της Lehman και μετά...
 
Όμως η μείωση των επιτοκίων επιδρά στις τράπεζες, συρρικνώνουν τους ισολογισμούς (σημειώστε ο χρηματοπιστωτικός τομέας από 26% το 2007 μειώθηκε σε μόλις 16% της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς σήμερα.
Το παγκόσμιο χρέος από 105 τρισεκ. δολάρια το 2008 έφθασε σε 247 τρισεκ. δολάρια το 2019. υψηλότερο χρέος δεν έχει οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη ποτέ στην ιστορία.
Η αύξηση του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ επιδρά στον πληθωρισμό και προβλέπεται να παραμείνει πολύ χαμηλά τα επόμενα χρόνια στην Ιαπωνία / Ρωσία / Νότια Ευρώπη ο ενεργός πληθυσμός θα συρρικνωθεί κατά 20 εκατομμύρια μέχρι το 2025.
Η Wall Street πάντως είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει… ωστόσο αναπόφευκτα οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε πολύ έντονο πόνο τις μετοχές στην Wall.
Σχεδόν10 χρόνια μετά από την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, η Wall Street παραμένει πολύ μεγάλη για να αποτύχει.
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS