Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέλος Οκτωβρίου 2019 η μεταμνημονιακή έκθεση - Κλείστηκαν οι συναντήσεις θεσμών με τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Τέλος Οκτωβρίου 2019 η μεταμνημονιακή έκθεση - Κλείστηκαν οι συναντήσεις θεσμών με τις ελληνικές τράπεζες
Τέλος Οκτωβρίου 2019 η μεταμνημονιακή έκθεση
Τέλος Οκτωβρίου 2019 ή και αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η 4η μεταμνημονιακή έκθεση που θα αφορά τη χώρα μας δίαμορφωμένη και μέσα από το πολιτικό παρασκήνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία ακριβώς αυτήν την περίοδο αλλάζουν οι ρόλοι.
Τα φώτα στις Βρυξέλλες θα πέσουν από την ερχόμενη εβδομάδα στη νέα Επιτροπή καθώς η Ursula Gertrud von der Leyen, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, αρχίζει να μοιράζει χαρτοφυλάκια ενώ θ' ακολουθήσουν οι ακροάσεις των νέων υποψηφίων Επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών έρχονται στη χώρα μας περί τα μέσα του μήνα και μία εβδομάδα αργότερα κάνουν την εμφάνισή τους οι επικεφαλής με τη νέα σύνθεση μετά την αποχώρηση του Declan Costello

Ραντεβού θεσμών με τράπεζες

Ηδη πάντως τα τενχικά κλιμάκια έχουν κλείσει τα πρώτα τους ραντεβού με τις συστημικές τράπεζες, συναντήσεις οι οποίες  θα διενεργηθούν περί τις 20 Σεπτέμβρη με βασικό θέμα συζήτησης τα κόκκινα δάνεια.
Μέσα στο μήνα με δεδομένο πως θα είναι έτοιμο και το σχέδιο νόμου για το APS (Asset Protection Scheme) θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι θεσμοί θα συζητήσουν με τις τράπεζες τα σχέδιά τους για τη λειτουργία του σχήματος και την αντίστοιχη συνεισφορά τους.
Οι τράπεζες άλλωστε αναμένουν να δουν τους όρους λειτουργίας του APS ώστε να αποφασίσουν με ποιο τρόπο και σε τι βαθμό χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σχήμα.
Το βέβαιο είναι πως η χρήση του APS διαμορφώνει προϋποθέσεις βάσει των οποίων τα πιστωτικά ιδρύματα "γλυτώνουν" σημαντικά κεφάλαια τα οποία εγγυάται τελικώς το Ελληνικό Δημόσιο.
Βεβαίως τα κόκκινα δάνεια δεν θα αποτελέσουν το μοναδικό θέμα συζήτησης αλλά και οι προοπτικές των τραπεζών αφού στο τέλος του μήνα τα στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων θα αποτελέσουν τη βάση για το νέο stress test του 2020.

O προϋπολογισμός

Μέσα στο μήνα αναμενόταν- πιθανόν και να αναμένεται ακόμη- ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων , ο κ. Pierre Moscovici, να επισκεφθεί τη χώρα μας, ωστόσο καθώς δεν έχει ορίσει ημερομηνία κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τελικώς το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί ή όχι.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας εξελίξεων καθώς η κυβέρνηση θα συζητήσει εκτενώς με τους θεσμούς όλες τις αλλαγές που πραγματοποίησε και αυτές που ακόμη επιθυμεί να πραγματοποιήσει και όλα αυτά με τη λογική πως συγχρόνως συντάσσεται και το σχέδιο του προϋπολογισμού.
Μια γεύση από όλα τα παραπάνω αναμένεται να δοθεί και από Θεσσαλονίκη στην ομιλία και τις συνεντεύξεις του πρωθυπουργού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης