Μίχαλος: Η Ελλάδα να βαδίσει στο δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης – Να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά

Μίχαλος: Η Ελλάδα να βαδίσει στο δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης – Να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά
"Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά", τόνισε ο Κ. Μίχαλος
«Η Ελλάδα πρέπει τώρα να βαδίσει στο δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης.
Πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, για να κλείσουν οι πληγές της κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην καθιερωμένη  Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 6/9 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη ΔΕΘ.
Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος «μετά από μια δύσκολη δεκαετία - μια δεκαετία που άφησε βαθιά σημάδια στη χώρα, στην αγορά, στην ελληνική κοινωνία - είναι καιρός να αλλάξουμε σελίδα.
Η Ελλάδα πρέπει τώρα να βαδίσει στο δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης.
Πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, για να κλείσουν οι πληγές της κρίσης.
Για να μπορέσει να ορθοποδήσει η πραγματική οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών.
Για να μπορέσουμε, επιτέλους, να κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».
Ο ίδιος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «για να μπορέσει να βγει από την κρίση, η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά.
Χρειάζεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για τα επόμενα χρόνια».
Κατά τον ίδιο, «το γεγονός ότι οι πρόσφατες εκλογές ανάδειξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση - για την ακρίβεια, την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά το 2009 - ευνοεί σαφώς αυτή την προσπάθεια.
Γιατί δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και διευκολύνει την προώθηση φιλικών προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων.
Κι αυτό φαίνεται να αναγνωρίζεται ήδη από τις αγορές, όπως επιβεβαιώνεται από τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου».
 Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, «η μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι να αξιοποιήσει σωστά αυτή την ευκαιρία.
Ασκώντας μια αποτελεσματική και αξιόπιστη οικονομική πολιτική, επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις, αναβαθμίζοντας το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον».
Όπως είπε, «μέχρι στιγμής, έχουμε δει θετικά δείγματα γραφής.
Η κυβέρνηση έχει δώσει, πράγματι, το στίγμα μιας πολιτικής φιλικής προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».
Ακόμη, ο ίδιος σημείωσε ότι "ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες μας, για το τι πρέπει να γίνει στο επόμενο διάστημα", αναφέροντας μεταξύ άλλων πως "θέματα  προτεραιότητας είναι η  αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης.
Η επαρκής χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό τομέα με την άμεση εξυγίανση και βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος.
Ο εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και μια ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος".
Στη συνεδρίαση παρέστη η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕ.
Από πλευράς πολιτικού κόσμου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ.Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δ. Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης Π. Σταμπουλίδης, ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Τι ανέφεραν Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης και Παππάς

Στο χαιρετισμό ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άρχισε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού περιβάλλοντος και την ελάφρυνση επιχειρήσεων και πολιτών.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, καθώς και τη νέα διευρυμένη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, φυσικών και νομικών προσώπων.
Επίσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσχωρήσει άμεσα, σύμφωνα και με τις εντολές του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και μάλιστα για τα εισοδήματα του 2019, καθώς και στη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από 10% σε 5%.
Συνοψίζοντας τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ ανέφερε την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, την ενίσχυση και υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για την επαρκή χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Τελικός στόχος, ανέφερε ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, είναι η επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, που θα συμβάλει και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης,  έκανε εκτενή αναφορά στο υπό κατάρτιση αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι θα επιφέρει συνολική αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, βάζοντας οριστικό τέλος στη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στο σημείο αυτό, βέβαια, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα είναι σκληρή στην ασύδοτη δράση επιχειρήσεων σε βάρος πολιτών, αναφέροντας μάλιστα ένα πρόσφατο παράδειγμα επί της υπουργίας του, επιβολής υψηλού προστίμου σε τραπεζικό ίδρυμα που διενήργησε κατάσχεση ακατάσχετου λογαριασμού μισθοδοσίας.
«Θα διευκολύνουμε την επιχειρηματική δράση αλλά δε θα αφεθεί ανυπεράσπιστος ο χώρος της εργασίας» τόνισε με έμφαση ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε, επίσης, ότι στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχουν και ρυθμίσεις για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο - ΓΕΜΗ, καθώς έχει ήδη γίνει διάλογος με την επιμελητηριακή κοινότητα και είναι κοινός ο στόχος για απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την επιχειρηματική δράση.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πορεία της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στους χρονικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτσης,  στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε κυρίως στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που το 2018 έκλεισε στο 19,3%, καθώς και στην ανάγκη μείωσης της παραβατικότητας που εμφανίζεται στην αγορά εργασίας.
 Ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να φέρει άμεσα και νομοσχέδιο για την εξυγίανση του εργατικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Βρούτση στη θεσμοθέτηση μητρώου «Λευκών» επιχειρήσεων, ώστε να ανταμείβονται οι συνεπείς επιχειρήσεις.
Ζήτησε από την επιχειρηματική τάξη την τήρηση όλων των νόμων του εργατικού δικαίου, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν οφέλη και πρέπει να τα μεταφέρουν και στους εργαζομένους τους. Τέλος, εξήγγειλε την ψηφιακή έκδοση συντάξεων, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, απευθύνοντας χαιρετισμό, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση με την επιμελητηριακή κοινότητα, ιδιαίτερα στη δημιουργία του ψηφιακού ΓΕΜΗ.
Επεσήμανε ότι λόγω των ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν δοθεί 270.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές, ενώ τρέχουν προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης και δεξιοτήτων για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Χαρακτήρισε ως σημείο τομή τη δημιουργία Εθνικής Ψηφιακής Πύλης, που θα επιτρέπει τις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο όλων των φυσικών και νομικών προσώπων της χώρας.
Ακόμη, ο κ. Παππάς προασπίστηκε τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, που συμμετείχε, λέγοντας ότι είχε μια ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική και διαβεβαίωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει μόνο εποικοδομητική αντιπολίτευση, διευκολύνοντας επί της ουσίας έτσι το έργο της σημερινής κυβέρνησης.
Τόνισε, ωστόσο, ότι διερχόμαστε μια εποχή όπου το εξωτερικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό κυρίως λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Μεγάλη Βρετανία με το Brexit, της οικονομικής ύφεσης ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας.
Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Π. Σταμπουλίδης.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS