Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση - Κεντρικό σύνθημα η ανάπτυξη για όλους

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση - Κεντρικό σύνθημα η ανάπτυξη για όλους
Tο περίπτερο της Ινδίας στην 84η ΔΕΘ  εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
(upd) Περιοδεία στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ, συναντήσεις τόσο με τη διοίκησή της όσο και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα, καθώς και επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε το Σάββατο 7/9 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εγκαινίασε και το περίπτερο της Ινδίας, τιμώμενης χώρας στη φετινή έκθεση.      
«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕθ, τώρα που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και έχει ως κεντρικό σύνθημα την ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη παντού», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας το περίπτερο της Ινδίας στην 84η ΔΕΘ.

Όπως ανέφερε, είναι σημαντικό γιατί η Ινδία τα τελευταία 10 χρόνια διπλασίασε το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδοί βγαίνουν από τη φτώχια στην παραγωγή νέου πλούτου.
Όπως είπε «μπορούμε να αντλήσουμε αμοιβαία διδάγματα για το πώς μπορεί να γίνει η ανάπτυξη για όλους και να συμβαδίσει με την αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις Ινδίας και Ελλάδας, αλλά και τα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω σύσφιξής τους.
Image
"Οι διμερείς μας σχέσεις διευρύνονται, αλλά θέλουμε να ενταθούν ακόμα πιο πολύ.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια", σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε μία φράση του οικονομολόγου Αμάρτια Σεν ο οποίος είπε ότι «φτώχια είναι η στέρηση ευκαιριών», σημειώνοντας ότι αυτό που ο ίδιος επιθυμεί είναι να δώσει απλόχερα τον πλούτο τον ευκαιριών.
«Πρώτα σε αγνοούν, μετα σε κοροϊδεύουν, αργότερα σε πολεμούν και μετά τους κερδίζεις», τα λόγια αυτά του Μαχάντμα Γκάντι, που έχουν διαχρονική αξία για την πολιτική θύμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της Ινδίας.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ινδίας, Χαρντιπ Σινγκ Πούρι αλλά και την πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδα Σάμα Τζέιν, ενώ μετά τη σύντομη τελετή ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περίπτερο της Ινδίας με κορυφαίους CEO ινδικών εταιριών αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων παρουσία της ινδής πρέσβεως.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι με την Ινδία "μοιραζόμαστε πολλά κοινά.
Την κληρονομία των ακτινοβόλων και αρχαίων πολιτισμών μας.
Τον πόθο για εθνική ολοκλήρωση, που κέρδισαν με αγώνες οι λαοί μας τον 19ο και τον 20ο αιώνα.
Τον σεβασμό στις αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αλλά και μια δημιουργική διασπορά.
Ινδούς επιστήμονες και επιχειρηματίες θα συναντήσει κανείς στις τέσσερις γωνιές της γης, όπως ακριβώς και Έλληνες".
Πρόσθεσε ότι "Ινδοί και Έλληνες συνδέονται, όμως, και με κοινές θυσίες.
Γι’ αυτό και σημειώνω με συγκίνηση την τελετή μνήμης που θα οργανωθεί αύριο στο Ινδικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. 520 Ινδοί στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, βρίσκονται εκεί, συνδέοντας για πάντα τους δύο λαούς μας. Μας συνδέει επίσης ο πολιτικός και πνευματικός ηγέτης της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι, τα 150 χρόνια από τη γέννηση του οποίου, γιορτάζουμε φέτος.
Θυμίζω ότι το 1908 είχε διαβάσει την Απολογία του Πλάτωνα και την είχε μεταφράσει στη γλώσσα του στα γκουτζαράτι.
 Απόδειξη της επιρροής που είχε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία στη σκέψη του.
Αλλά και ο Γκάντι επηρέασε ολόκληρη τη διανόηση του 20ου αιώνα, όπως και την πολιτική".
Από την πλευρά του, ο Ινδός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Shri Hardeep Singh Puri, τόνισε ότι το αμοιβαίο ενδιαφέρον για σύσφιξη των διμερών σχέσεων αντανακλάται στη συμμετοχή της Ινδίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 84η ΔΕΘ.
Μίλησε δε για τη «Νέα Ινδία» και για το όραμα της κυβέρνησής του, που έχει εμπνεύσει, όπως είπε, μια νέα γενιά πολιτών και επιχειρηματιών στην ασιατική χώρα. Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα, κα Shamma Jain, η οποία σημείωσε ότι η 84η ΔΕΘ θα σηματοδοτήσει μια νέα έναρξη στις ελληνοϊνδικές σχέσεις.

Στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Περιοδεία στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΘ-EXELPO Τάσο Τζήκα, τον υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, πραγματοποίησε προτού εγκαινιάσει το περίπτερο της Ινδίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Image
Εκτός από το περίπτερο της Ινδίας ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, τα περίπτερα: του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της ομάδας του Ηρακλή, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Fraport, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ομάδας του Άρη, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επίσημης Μπύρας της 84ης ΔΕΘ «Νύμφη Θεσσαλονίκης», του ΟΛΘ, του ΠΑΟΚ και του Digital Greece.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου τον υποδέχτηκαν ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε επίδειξη ανδρών των ειδικών δυνάμεων του στρατού, οι οποίοι έκαναν άσκηση με σχοινιά.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε το περίπτερο της Πυροσβεστικής, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους πυροσβέστες για την τιτάνια προσπάθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών του καλοκαιριού και εξήρε την συμβολή του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.
Επιπλέον, επισκέφθηκε το περίπτερο της ομάδας του Ηρακλή, όπου του δώρισαν μία φανέλα της ομάδας με τον αριθμό 111, όσα και τα χρόνια του Συλλόγου, αλλά και το περίπτερο της ΠΑΕ Άρης, όπου τον υποδέχτηκε ο Θεόδωρος Καρυπίδης και του δώρισε για γούρι όπως είπε, μία φανέλα της ομάδας που έγραφε «prime minister» και είχε τον αριθμό 1.
Image
Ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε και το περίπτερο του ΠΑΟΚ όπου τον περίμενε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Γ. Κούδας.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης του είπε  «ήσουν γουρλής την προηγούμενη φορά» και πρόσθεσε «γρήγορα στο νέο γήπεδο.
Θα έχετε την αμέριστη στήριξή μας να προχωρήσουμε γρήγορα».
«Σας εύχομαι καλή δύναμη», του απάντησε ο κ.Κουδας, δίνοντας του μια πλακέτα με το σήμα της ομάδας.
Image
Ακόμη, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε μία εντυπωσιακή επίδειξη καταρρίχησης ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) από ελικόπτερο που αιωρούνταν σε ύψος 40 μέτρων πάνω από το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης,  κατά την τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), που πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε πρώτα στο Πληροφοριακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. και ενημερώθηκε για τις δράσεις της Αστυνομίας που προβάλλονται μέσω αυτού, ενώ υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών επισημαίνοντας ότι «Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και ελευθερίας. Σύγχρονη Αστυνομία, ασφαλείς πολίτες».
Image
Μετά την περιοδεία του στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ, ο κ.Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης: Η σύζευξη τεχνολογίας και πολιτισμού δίνει απεριόριστες δυνατότητες

«Η τεχνολογία θα μας δώσει απεριόριστες δυνατότητες να προβάλουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Και να αλλάξουμε δραματικά τον τρόπο με τον οποίον οι επισκέπτες μας αντιλαμβάνονται τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χαιρετισμό του σε πάνελ του διήμερου διαγωνισμού καινοτομίας “TAP 2 OPEN Bootcamp”.
Image
Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στο χώρο του αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης όπου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, φιλοξενείται το “TAP 2 OPEN Bootcamp”, η Υπουργός Λίνα Μενδώνη και η Πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Αθηνά Χατζηπέτρου.
Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε τη συζήτηση που ήταν σε εξέλιξη, με τίτλο “Το οικοσύστημα του πολιτισμού βασικός πυλώνας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό”, και στην οποία συμμετείχαν η Ιστορικός - Μουσειολόγος, μέλος ΔΣ του ΤΑΠ, Αλεξάνδρα Χαριτάτου, ο Managing Director της Crowdpolicy, Μιχάλης Ψαλλίδας και η  Business Leader for the Enterprise Sector Nokia, Νεκταρία Καλογεροπούλου.
Στο διήμερο διαγωνισμό καινοτομίας, που αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής του ΤΑΠ και έχει στόχο την ανάπτυξη νέων  εφαρμογών για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, λαμβάνουν μέρος 20 ομάδες, με συνολικά 100 άτομα συμμετέχοντες.
 Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, «ο κόσμος της τεχνολογίας και ο κόσμος του πολιτισμού δεν τεμνόντουσαν κατ’ ανάγκη στη συνείδηση των πολιτών ή των ανθρώπων που ασχολούνται με τα θέματα τεχνολογίας.
Κάνουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό και πολύ τολμηρό βήμα με την πρωτοβουλία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και με τη στήριξη του Υπουργείου να φέρουμε αυτούς τους δύο κόσμους σε επαφή».
«Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξωστρέφεια την οποία δείχνει η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δείχνει ότι η αντίληψή μας για τον πολιτισμό δεν είναι μια αντίληψη η οποία κοιτάει μόνο στο παρελθόν.
Οφείλει ο Πολιτισμός να κοιτάει στο παρελθόν, διότι πραγματεύεται ακριβώς την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά κοιτάει ταυτόχρονα και στο μέλλον.
Και βλέπει, επίσης, τον πολιτισμό ως πλούτο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «μπορούμε να δώσουμε στους επισκέπτες μας, τη δυνατότητα οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στο ελληνικό πολιτιστικό απόθεμα από οπουδήποτε στον κόσμο και βέβαια την πολύ μεγάλη πρόκληση και της διεύρυνσης της τουριστικής μας σεζόν».
«Άρα νομίζω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή μιας -τολμώ να πω- επανάστασης στο πως θα διαχειριστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά», εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, καταλήγοντας πως «χρέος δικό μου, αλλά και της Υπουργού και της Προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων είναι τολμήσουμε και να σπάσουμε αυτήν την εντύπωση, που νομίζω ότι πολλές φορές αδικεί και το ίδιο το προσωπικό του Υπουργείο, αδικεί και τους αρχαιολόγους και όσους είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ότι είναι ένα σύστημα κλειστό, εσωστρεφές το οποίο δεν βλέπει τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει.
Δεν είναι έτσι.
Έχω συναντήσει πάρα πολλές φορές σπουδαίους ανθρώπους που ασχολούνται με τα ζητήματα του πολιτισμού, που αντιλαμβάνονται ακριβώς το βαθμό της πρόκλησης, αλλά και το μέγεθος της ευκαιρίας.
Και είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και έτσι θέλω να το δείτε τις επόμενες μέρες».

"Στόχος να γίνει η ΔΕΘ μία από τις καλύτερες εκθέσεις στον κόσμο" - Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo

Την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στο έργο της ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης εξέφρασε το πρωί του Σαββάτου 7/9 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, λίγο πριν από την καθιερωμένη επίσκεψη στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ.
Έξω από τα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΘ τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν ο πρόεδρός της,  Τ. Τζήκας, αλλά  και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, ενώ τον περίμενε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στ. Κυμπουρόπουλος, τον οποίο ο πρωθυπουργός έσπευσε να χαιρετίσει.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καράογλου.
Στόχος είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης να γίνει μία από τις καλύτερες εκθέσεις στον κόσμο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του  με την διοίκηση της Δ.Ε.Θ.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό και δεσμεύθηκε ότι όχι μόνο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και θα επισπευσθούν, ενώ ο ίδιος θα πάρει προσωπικά, υπό την αιγίδα του, το έργο της ανάπλασης, σημειώνοντας πως θα φτιαχτεί το ωραιότερο εκθεσιακό κέντρο σε κέντρο πόλης στον κόσμο.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ανοδική πορεία της ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, αλλά και για την στροφή της Έκθεσης σε περισσότερες κλαδικές διοργανώσεις.
Ακόμη,  έκανε γνωστό ότι θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, ώστε η ΔΕΘ-Helexpo να αναλάβει το εκθεσιακό κομμάτι που συνδέεται με την προβολή της χώρας στο εξωτερικό.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στην Θεσσαλονίκη το γεγονός ότι υπάρχουν 170 στρέμματα μέσα στην καρδιά της πόλης τα οποία, μέσα από ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης στην κατεύθυνση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της διαμόρφωσης χώρων πρασίνου, θα αποτελούν ολοένα και περισσότερο σημείο αναφοράς για την κοινωνική, επιχειρηματική και αθλητική ζωή της πόλης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη στήριξή του στη διεθνή έκθεση και στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας κυβέρνησης που αφορούν στην αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΘ και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, γεγονός που θα τονώσει ακόμη περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΔΕΘ έναντι των ανταγωνιστών της.

Συνάντηση με Κ. Ζέρβα

Πριν από την επίσκεψή του στα περίπτερα της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου 7/9 με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα.  
Ο κ. Ζέρβας υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, τον καλωσόρισε και του χάρισε μία γραβάτα που φέρει το λογότυπο του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τον ενημερωσε για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός , αφού τον ευχαρίστησε, του είπε πως «είναι πολύ όμορφη και επειδή εμείς φοράμε γραβάτες είναι ένα δώρο για το οποίο, είμαι σίγουρος, ότι εάν το χάριζες σε άλλους, δεν θα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα.
Οπότε σε ευχαριστώ πάρα πολύ».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ενώ ανέφερε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ο ίδιος και ο νέος δήμαρχος έχουν την ίδια φιλοσοφία για το πώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση.
Οι δυο άντρες συμφώνησαν να συνεχίσουν την αγαστή συνεργασία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης