Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες απειλές Erdogan: Θα ανοίξω τα σύνορα προς την Ευρώπη για 5,5 εκατ. πρόσφυγες – Τι απαντά ο Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο

Νέες απειλές Erdogan: Θα ανοίξω τα σύνορα προς την Ευρώπη για 5,5 εκατ. πρόσφυγες – Τι απαντά ο Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο
Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ευθέως τις Βρυξέλλες με ένταση των προσφυγικών ροών - Η απάντηση Μητσοτάκη
(upd 3) Και νέες απειλές εναντίον της ΕΕ με όπλο το «προσφυγικό» εκτοξεύει ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, επιδιώκοντας τη στήριξη των σχεδίων του για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, κάτι που αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά», αφού την Κυριακή 8/9 εισήλθαν στη βορειοανατολική Συρία τουρκικά στρατιωτικά εξοπλισμένα οχήματα για να ξεκινήσουν τις προγραμματισμένες κοινές περιπολίες με τις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος δίνοντας συνέχεια σε ανάλογες δηλώσεις εκ μέρους της Άγκυρας απειλεί ευθέως τις Βρυξέλλες με ένταση των προσφυγικών ροών και μάλιστα προσδιορίζει τον αριθμό τους στα 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.
«Αν σε αυτόν τον αγώνα μας δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τους 3.650.000 Σύρους πρόσφυγες και άλλα 2.000.000 προσφύγων που θα φτάσουν στα σύνορά μας από το Ιντλίμπ», τόνισε ο Erdogan μιλώντας την Κυριακή (8/9) στη Μαλάτια.
Στην περίπτωση κατά την οποία η ΕΕ αθετήσει τη δέσμευσή της για στήριξη της Τουρκίας στο προσφυγικό, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το ανοίξουμε τα σύνορά μας για την αναχώρησή τους, σημείωσε εξάλλου το Σάββατο 7/9 ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι, η Άγκυρα θα προχωρήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία σε λίγες εβδομάδες, κάτι που ήδη ξεκίνησε σήμερα, Κυριακή 8/9, καθώς  εισήλθαν στη βορειοανατολική Συρία τουρκικά στρατιωτικά εξοπλισμένα οχήματα, προκειμένου να ξεκινήσουν τις προγραμματισμένες κοινές περιπολίες ΗΠΑ -Τουρκίας για την εγκαθίδρυση μιας «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων.
Η Τουρκία δεν θα παραμείνει σιωπηλή, όταν πάνω από 30.000 φορτωμένα με όπλα φορτηγά αποστέλλονται από τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, καθώς η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή για να πολεμήσουν, υπονοώντας  ενίσχυση της Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές.
Υπάρχει μια «νέα μεταναστευτική απειλή» από την συριακή επαρχία Ιντλίμπ κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, δήλωσε ο Erdogan, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει επαρκή οικονομική βοήθεια.
«Είτε θα μοιραστείτε αυτό το βάρος, είτε θα ανοίξουμε τα σύνορα», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει πλήρως τις υποσχέσεις της στην παροχή οικονομικής βοήθειας, με βάση τη συμφωνία Άγκυρας- Βρυξελλών του 2016.
Η Τουρκία έχει δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε ο Erdogan ενώ τόνισε ότι η βοήθεια της Ένωσης είναι «περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ».
«Θα πρέπει να ανησυχούμε εμείς για αυτό; Ας ανησυχήσουν εκείνοι αυτή τη φορά», είπε.

Ξεκίνησαν  οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ - Τουρκίας για την εγκαθίδρυση «ζώνης ασφαλείας»

Στη βορειοανατολική Συρία εισήλθαν την Κυριακή 8/9 Τουρκικά στρατιωτικά εξοπλισμένα οχήματα, προκειμένου να ξεκινήσουν τις προγραμματισμένες κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας για την εγκαθίδρυση μιας "ζώνης ασφαλείας" κατά μήκος των συνόρων.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Reuters, οχήματα με τουρκικές σημαίες ενώθηκαν με αυτά που φέρουν σημαίες των ΗΠΑ στη Συρία σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων ανατολικά της τουρκικής συνοριακής πόλης Akcakale, κοντά στην συριακή Tel Abyad.
Η περιοχή που βρίσκεται ανατολικά του Ευφράτη κυρίως  ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Μητσοτάκης: Να καταλάβει ότι δεν μπορεί να μας απειλεί

Στις απειλές και τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.
Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι να ευρίσκονται λύσεις.
«Προσερχόμαστε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση με το διεθνές δίκαιο να είναι με το μέρος μας.
Για τις προκλήσεις της Τουρκιας στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει αντίδραση από την Ε.Ε.
Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το μεταναστευτικό.
Ο Erdogan πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Μπορεί να γίνει μια συζήτηση αλλά όχι τι με απειλές και τσαμπουκάδες.
Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε και αν ο Erdogan θέλει να κάνει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης