Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Νέα συμφωνία με την ΕΕ επιδιώκει ο Johnson ως τις 17 Οκτωβρίου - Τι προτείνει για την Β. Ιρλανδία

Deutsche Welle: Νέα συμφωνία με την ΕΕ επιδιώκει ο Johnson ως τις 17 Οκτωβρίου - Τι προτείνει για την Β. Ιρλανδία
Ο Johnson θα προτείνει την παραμονή της Β. Ιρλανδίας στην Τελωνιακή Ένωση για ελεύθερη, δίχως δασμούς διακίνηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων
Με στόχο μια νέα συμφωνία με την ΕΕ φτάνει στις Βρυξέλλες ο βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson μετά την συντριπτική ήττα του και στις τέσσερις ψηφοφορίες στη Βουλή, καθώς και την επικύρωση του νόμου που αποκλείει ένα «σκληρό» Brexit.
Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η Deutsche Welle, ο Johnson βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο, παγιδευμένος από ένα εχθρικό κοινοβούλιο, στρέφεται πλέον στην μοναδική διέξοδο που του απομένει: την επίτευξη νέας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες. Μετά από τέσσερις διαδοχικές ήττες και αναμενόμενη μια πέμπτη τη Δευτέρα (9/9) με την επάνοδο της πρότασης περί πρόωρων εκλογών με προδιαγεγραμμένο αρνητικό για τον ίδιο, αποτέλεσμα, ο Πρωθυπουργός κάνει ένα βήμα πίσω και δηλώνει ότι έως την 17η Οκτωβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής θα έχει έλθει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Για το αγκάθι του backstop, της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας, ο Johnson θα προτείνει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Τελωνιακή Ένωση για ελεύθερη, δίχως δασμούς διακίνηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Πρόταση που προτίθεται να θέσει στον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Lio Varatgar, κατά την πρώτη συνάντηση τους στο Δουβλίνο την Δευτέρα.
Με την δέσμευση του να φέρει συμφωνία έως την 31η Οκτωβρίου, οπότε λήγει η εξάμηνη παράταση από την ΕΕ, ο Johnson αποκλείει ενδεχόμενο παραίτησης του, ένα από τα σενάρια του αρχισυμβούλου του Dominic Kannings.
Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις που του ασκούν μέλη της Κυβέρνησης και εκατοντάδες βουλευτές προκειμένου να επαναφέρει στο Κόμμα τους 21 διαγραφέντες βουλευτές, μεταξύ των οποίων δύο Υπουργοί Οικονομικών, ένας Δικαιοσύνης και ένας Εμπορίου καθώς και τον Nicolas Soams, εγγονός του Winston Churchill και βουλευτή επί τρείς δεκαετίες.
Η αντισυμβατική στρατηγική, του επικοινωνιακού επιτελείου της Ντάουνινγκ Στριτ, κατά του πολιτικού κατεστημένου, μια στρατηγική που πέτυχε στις ΗΠΑ με τον Trump, αποδεικνύεται πως δεν έχει ερείσματα στη Βρετανία, πέραν των ακροδεξιών οπαδών του απομονωτισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης