Τελευταία Νέα
Διεθνή

To άτακτο Brexit θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία της Μ. Παρασκευής στη Β. Ιρλανδία - Πιθανή η επανεμφάνιση του ΙΡΑ

To άτακτο Brexit θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία της Μ. Παρασκευής στη Β. Ιρλανδία - Πιθανή η επανεμφάνιση του ΙΡΑ
Ο Νέος IRA είναι απειλή πρόκειται για νέους ανθρώπους που θεωρούν ότι διεξάγουν απελευθερωτικό αγώνα και θέλουν μία αφορμή για να τον ξεκινήσουν 
Ο διχασμός της Βρετανικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της στο Κοινοβούλιο σχετικά με το Brexit δεν θα είναι η μόνη σοβαρή εθνική κρίση που θα αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην μετά Brexit εποχή.
Πολικοί και στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το «Αγκάθι» του βόρειο ιρλανδικού προβλήματος και η επαναφορά των σκληρών συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα προκαλέσει νέα έκρηξη βίας που θα θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και τον αφοπλισμό του ΙΡΑ.
Ο Γερμανοιρλανδός συγγραφέας Hugo Hamilton σε μια εκτενή του ανάλυση στην Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) εκφράζει την ανησυχία για επανεμφάνιση των βίαιων και ένοπλων συγκρούσεων στην Ιρλανδία που μετά από δεκαετίες συνομιλιών κατάφεραν να επιτύχουν οι δύο πλευρές.
Προειδοποιεί δε, ότι θα ήταν ολέθρια η απώλεια του 'backstop', δηλαδή της ρήτρας για ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία που προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μ.Βρετανία για το Brexit, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει ο σημερινός πρωθυπουργός Boris Johnson.
«Είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας να αποφύγουμε την επιβολή συνόρων. Αν είχαμε μόνο θαλάσσια σύνορα με την Αγγλία, θα είμαστε εντάξει», λέει ο Hamilton.

Κίνδυνος επανεμφάνισης του ΙΡΑ
Δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία η "σύμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής", η οποία πριν από 21 χρόνια τερμάτιζε την ένοπλη σύρραξη μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία, ανοίγοντας ουσιαστικά τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Αλλά υπάρχει ακόμη πραγματική απειλή;
«Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν ανά πάσα στιγμή», λέει ο Γερμανοιρλανδός συγγραφέας.
«Το βλέπουμε ήδη στη Βόρεια Ιρλανδία. Μία νεαρή δημοσιογράφος δολοφονήθηκε πρόσφατα, στη συνέχεια εξερράγη βόμβα στα σύνορα, τα έχω ζήσει όλα αυτά στη δεκαετία του '80. Είναι φοβερό το τι μπορεί να συμβεί. Και αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι ο Johnson δεν το καταλαβαίνει ή δεν τον ενδιαφέρει αν διατηρείται η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής".
Ήδη στα τέλη της δεκαετίας του '90 αμετανόητοι Ιρλανδοί εθνικιστές αποσχίστηκαν από τον "Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό" (IRA) και το πολιτικό σκέλος του, το Σιν Φέιν, απορρίπτοντας κάθε συμβιβασμό με τους Προτεστάντες.
Εκτιμάται ότι ένα μέρος από αυτούς ή μία επόμενη γενιά δραστηριοποιήθηκε σε άλλες ομάδες όπως ο "Αληθινός Δημοκρατικός Στρατός της Ιρλανδίας (RIRA)" και εσχάτως ο "Νέος IRA". Πρόκειται για μία ουσιαστική απειλή, εκτιμά ο Hamilton:
"Ο Νέος IRA είναι απειλή, πρόκειται για νέους ανθρώπους, που δεν έχουν κατανόηση για τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Θεωρούν ότι διεξάγουν απελευθερωτικό αγώνα και θέλουν μία αφορμή για να τον ξεκινήσουν.
Αν επανέλθουν τα σκληρά σύνορα, θα έχουν αμέσως αυτή την αφορμή".
Εθνικιστικές συμπεριφορές βλέπει όμως ο Γερμανοιρλανδός συγγραφέας και στη Βρετανία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Ιρλανδοί, καθώς και άλλοι αλλοδαποί, αρχίζουν να γίνονται ανεπιθύμητοι στην Αγγλία. "Πολύς κόσμος το αισθάνεται αυτό", υποστηρίζει.
"Κατηγορούν τους Ιρλανδούς γιατί δεν πέτυχε το Brexit. Αλλά κατηγορούν και τους Ευρωπαίους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία (για το Brexit), θα επικρατήσει χάος παντού στην Αγγλία, για το οποίο θα κατηγορηθεί η Ευρώπη και η Ιρλανδία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης