Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το ράλι της Σαραντόπουλος και η σύγκριση με Μύλοι Λούλη και Μύλοι Κεπενού

tags :
Το ράλι της Σαραντόπουλος και η σύγκριση με Μύλοι Λούλη και Μύλοι Κεπενού
Ακριβή στα τρέχοντα επίπεδα η μετοχή της Σαραντόπουλος και καλό προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων έχουν οι Μύλοι Λούλη
Μεταξύ των κορυφαίων σε απόδοση μετοχών του ΧΑ για το 2019 συγκαταλέγεται η μετοχή της Μύλοι Σαραντόπουλος.
Η απόδοση μέσα στο έτος ανέρχεται σε 341% καθώς η μετοχή από τα 0,6250 ευρώ έχει ξεπεράσει τα 2,75 ευρώ, αλλά με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.
Πιο συγκεκριμένα, σε όλες τις συνεδριάσεις του έτους ο συνολικός όγκος είναι στις 38 χιλ. τεμάχια και δεν είναι λίγες οι συνεδριάσεις όπου δεν έχει κάνει πράξη.
Στο ίδιο διάστημα οι Μύλοι Κεπενού έχουν άνοδο 30% και οι Μύλοι Λούλη έχουν άνοδο 59%.
Σε επίπεδο αποτιμήσεων, της Σαραντόπουλος είναι στα 11,5 εκατ. ευρώ, της Μύλοι Λούλη 60 εκατ. ευρώ και της Κεπενού 11,3 εκατ. ευρώ.
Η Σαραντόπουλος έχει καθαρή θέση 3,3 εκατ. ευρώ επομένως παίζει με p/bv 3,5 φορές, έχει καθαρό δανεισμό 10,3 εκατ. ευρώ, πωλήσεις το 2018 19,2 εκατ. ευρώ και ζημιά 140 χιλ. ευρώ.
Τα EBITDA ήταν στα 1,05 εκατ. ευρώ επομένως η σχέση EV/EBITDA ξεπερνά τις 20 φορές.
Οι Μύλοι Κεπενού με ίδια αποτίμηση με αυτή της Σαραντόπουλος, έχει ίδια κεφάλαια 19,1 εκατ. ευρώ, άρα p/bv 0,6 φορές, καθαρό δανεισμό περίπου 14 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 33,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 643 χιλ. ευρώ.
Τα ΕBITDA ανήλθαν στα 1,9 εκατ. ευρώ.
Γίνεται φανερό πως στην αποτίμηση της Σαραντόπουλος οι Μύλοι Κεπενού αδικούνται, ενώ παίζουν με EV/EBITDA 13,3 φορές που ωστόσο δεν είναι χαμηλό, αλλά αρκετά χαμηλότερο της Σαραντόπουλος.
Οι Μύλοι Λούλη, όπως δείχνει και η αποτίμηση, είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε μέγεθος εισηγμένη με πωλήσεις το 2018 98,7 εκατ. ευρώ, EBITDA 9,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση είναι στα 89,5 εκατ. ευρώ άρα η μετοχή παίζει με p/bv 0,67 φορές, περίπου όσο και οι Μύλοι Κεπενού, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 10,6 φορές (καθαρός δανεισμός 38 εκατ. ευρώ), ήτοι αρκετά καλύτερος, έναντι των υπόλοιπων εταιρειών.
Σημειώνεται πως Κεπενού και Λούλη έχουν υψηλές απαιτήσεις από πελάτες, οι οποίες αν μειωθούν θα υπάρξει σημαντική απομόχλευση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης