Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ήρθε η ώρα για σοκ και δέος από την ΕΚΤ - Τα πέντε ερωτήματα για τη συνεδρίαση 12/9

tags :
Reuters: Ήρθε η ώρα για σοκ και δέος από την ΕΚΤ - Τα πέντε ερωτήματα για τη συνεδρίαση 12/9
Την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος σπρώχνει την οικονομία της Γερμανίας στην ύφεση και παραμένει η αβεβαιότητα για το Brexit, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης
Ως μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών, χαρακτηρίζει το Reuters τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, με το πρακτορείο ειδήσεων να θέτει πέντε ερωτήματα, εν όψει των ανακοινώσεων για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος σπρώχνει την οικονομία της Γερμανίας στην ύφεση και παραμένει η αβεβαιότητα για το Brexit, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, στο κύκνειο άσμα του Mario Draghi, πριν αναλάβει καθήκοντα η Christine Lagarde την 1η Νοεμβρίου.
«Πιθανότητα θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα συνεδρίαση μετά τον Μάρτιο του 2016», εκτιμά ο Frederik Ducrozet, στρατηγικός αναλυτής της Pictet Wealth Management.
Ο αναλυτής αναφέρεται στη συνεδρίαση ατά την οποία η ΕΚΤ μείωση το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4% και αύξησε τις αγορές ομολόγων σε 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών τίτλων.

Το Reuters θέτει πέντε βασικά ερωτήματα:

1. Πόσο χαμηλά θα κινηθούν τα επιτόκια;
 
Image

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων το οποίο περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων.
Η αγορά αναμένει μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,5%, ωστόσο δεν λείπουν και οι οικονομολόγοι που αναμένουν μεγαλύτερη μείωση, κατά 20 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κι άλλες μειώσεις τους επόμενους μήνες.
Έως τα τέλη του 2020 οι αναλυτές αναμένουν μείωση επιτοκίων κατά 35 μονάδες βάσης.

2. Θα επανεκκινήσει η ΕΚΤ το QE;

Image

Σχεδόν το 90% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, με μηνιαίες αγορές assets ύψους 30 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.
Ωστόσο μια απόφαση για αγορά μετοχών ή τραπεζικών ομολόγων θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη.
Πάντως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι σμφισβητούν την ανάγκη για νέο QE, μεταξύ των οποίων οι Francois Villeroy de Galhau, Klaas Knot and Sabine Lautenschlaeger.

3. Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα;

Image


Οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, καθώς μετά από τη μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά και τη χορήγηση φθηνού χρήματος, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ στην οικονομία της Ευρωζώνης από το 2015, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο «κοντά στο 2%» που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ η ανάπτυξη είναι αδύναμη.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, ο στόχος της ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια.
Πάνω από το 80% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ικανότητα της ΕΚΤ να επηρεάσει τον πληθωρισμό.
Αντίστοιχο σκεπτικισμό εκφράζουν οι αναλυτές της Nomura.
Ωστόσο, ο Ducrozet της Pictet εκτιμά ότι το νέο QE μπορεί να ενθαρρύνει τη δημοσιονομική επέκταση.

4. Τι θα συμβεί με τον στόχο για τον πληθωρισμό;

Ο Draghi υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ οφείλει να μην προσκολλάται στον επίσημο στόχο της ΕΚΤ «κάτω από αλλά κοντά στο 2%» του πληθωρισμού και έχει ταχθεί υπέρ μιας συμμετρικής προσέγγισης της ελαστικότητας του στόχου.
Εκτιμάται ότι την Πέμπτη θα κληθεί να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει αυτή τη «ελαστικότητα».

Image

5. Θα λάβει μέτρα η ΕΚΤ για τη στήριξη των τραπεζών;

Το Reuters εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών.
Ένας τρόπος είναι το κυμαινόμενο επιτόκιο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από τα αρνητικά επιτόκια.
Η ΕΚΤ εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης