Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ -5% και Εθνική -3,5%, πτωτικά το ΧΑ -1,22% στις 858 μον. – Κατώτερη των προσδοκιών η ΔΕΘ, θα απογοητεύσει η ΕΚΤ - Προς αύξηση short προσεχώς

Με ΔΕΗ -5% και Εθνική -3,5%, πτωτικά το ΧΑ -1,22% στις 858 μον. – Κατώτερη των προσδοκιών η ΔΕΘ, θα απογοητεύσει η ΕΚΤ - Προς αύξηση short προσεχώς
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 858 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 865 μονάδων και με ισχυρή στήριξη τις 850 μονάδες….
(upd20) Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 858 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 865 μονάδων, με πιέσεις στη ΔΕΗ -5,23% αλλά και στην Εθνική -3,42%, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες κατάφεραν στις δημοπρασίες να περιορίσουν τις αρχικές απώλειες.
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές με διάχυτη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για ανάληψη νέου ρίσκου ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη 12/09

Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι τόσο οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ΔΕΘ κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών όσο και οι επικείμενες 12 Σεπτεμβρίου ανακοινώσεις της ΕΚΤ αναμένεται να απογοητεύσουν τους επενδυτές.
Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα εστιαστούν στην μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% και σε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE για το οποίο όμως υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις.
Επίσης έχει αποκλειστεί και απορριφθεί η πρόταση για αγορές μετοχών από την ΕΚΤ.
Πληροφορίες του bankingnews αναφέρουν ότι προσεχώς θα υπάρξει νέα αύξηση short στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις τράπεζες.
Από την άλλη, δραματική προειδοποίηση από την JP Morgan σύμφωνα με την οποία η επόμενη ύφεση θα είναι πρωτοφανής και η οποία θα μπορούσε να έρθει μόλις το β' 6μηνο του 2020 καθώς ο δείκτης ύφεσης έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη +0,15%, τον Τραπεζικό Δείκτη +0,17% και τον FTSE 25 με κέρδη +0,57% καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αναφορικά με την συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι αποφάσεις της οποίας θα κρίνουν το μέλλον στις αγορές.
Επιπλέον, στην λογική της προεξόφλησης από τις αγορές, των μέτρων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ με την οποία έχει δημιουργηθεί μια ακραία στρέβλωση στις αποδόσεις των ομολόγων, ο κίνδυνος να υπερισχύσει το γνωμικό αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση θα επιβεβαιωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, στις τράπεζες ασκήθηκαν πιέσεις με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -3,42% - με χαμηλό ημέρας -4,64% - και ακολούθησαν Πειραιώς -1,67%, Eurobank -1,59%, Alpha bank -1,41% ενώ με απώλειες -3,96% έκλεισε η Αttica Bank
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε επιθετικές πωλήσεις NPΕs προκειμένου να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους
Επίσης, η Deutsche Bank διατηρεί σύσταση buy για την Alpha Bank, ενώ για τις Eurobank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς η σύσταση είναι hold, με τιμές στόχους για την Alpha Bank στα 2 ευρώ, για την Eurobank στα 0,80 ευρώ, για την Εθνική στα 2,3 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,7 ευρώ.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των τίτλων με την  ΔΕΗ -5,23% και την δεικτοβαρή Coca Cola -2,52% ενώ κέρδη κατέγραψαν μόνο οι Jumbo +1,14%, Motor Oil και ΟΠΑΠ.
Εν τω μεταξύ, χωρίς  εκπλήξεις ήταν η ομιλία του κ. Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ καθώς θετικά θεωρούνται τα μέτρα για τις αποκρατικοποιήσεις, τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών, τα κίνητρα για την οικοδομή κ.α. αλλά ήταν αναμενόμενα, ενώ δε περιλάμβανε καμία σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις βασικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Ο Μητσοτάκης εστίασε στις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν είπε τίποτε στην περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση στην Ευρώπη, πως η Ελλάδα θα θωρακιστεί σε μια τέτοια περίπτωση, πως θα επιτευχθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Παράλληλα,  αναμενομένη ήταν και η αναφορά του ότι θα καταθέσει αίτημα στο Eurogroup της Παρασκευής (13/9/2019) για αποπληρωμή των 2,7 δισεκ. δανείων προς το ΔΝΤ σε σύνολο 8,6 δισεκ. καθώς δεν αποτελεί κάτι νέο.
Επιπλέον, το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει, έκτος από την μερική εξόφληση δανείων  ΔΝΤ, και εντός του αμέσως προσεχώς διαστήματος σε επαναγορά (buyback) των τελευταίων ομολόγων του PSI+ ύψους περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ με μετρητά και αυτή η κίνηση θα θεωρηθεί θετική από τις αγορές.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,59% ενώ πωλήσεις καταγράφονται στην ιταλική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 0,96%.
Επίσης, το ελληνικό CDS κινείται σταθεροποιητικά στις 238 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει βελτιωθεί στις 4.239 μονάδες βάσης από τις 4939 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,50% και τον Γενικό Δείκτη +0,12%.
Λίγο μετά τις 15:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -4,64%...αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με την ΔΕΗ -5,82%.. και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,69% και o Γενικός Δείκτης -1,67%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 768 μονάδες με πτώση -1,95%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,22% στις 858 μονάδες έχοντας υψηλό στις 870,66 μονάδες και χαμηλό στις 854,89 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 20,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,22 εκατ. ευρώ και όγκου 125,6 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 29,5 χιλ. τεμάχια αξίας 364 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 24 χιλ. τεμάχια αξίας  505,4 χιλ. ευρώ και η Autohellas 60 χιλ. τεμάχια αξίας 344 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 858 μονάδες, έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 865 μονάδων και ακολουθούν οι 850, 835 μονάδες και η  ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση παραμένουν οι 880 μονάδες και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 768 μονάδες με την πρώτη στήριξη  στην ζώνη των 725-730 μονάδων και ακολουθούν οι 700, 680 και οι 650 μονάδες.
Η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Μια ατζέντα εστιασμένη στις τράπεζες και την οικονομία με βασικό αντικείμενο στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα θα συζητήσουν διεξοδικά οι θεσμοί με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσία και της ανώτερης διοίκησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά την διάρκεια της συνάντησής τους που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου.
Νωρίτερα- πέριξ της 20ης Σεπτεμβρίου, - όπως έγραψε άλλωστε το Bankingnews- θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις των θεσμών με κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες χωριστά  προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο των επιμέρους θεμάτων που απασχολούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Τα θέματα που θα εστιάσουν είναι οι πρόσφατες εξελίξεις και τις προβλέψεις τους όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση του κυρίαρχους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς κινδύνους, η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και η επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών για την επίλυση του δύσκολου κεφαλαίου για τις τράπεζες  που είναι τα κόκκινα δάνεια.
Επίσης, στο τραπέζι θα τεθούν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης , τα επιχειρηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν τα πιστωτικά ιδρύματα όπως ιδιαίτερα έμφαση θα δοθεί προστασία πρώτης κατοικίας, πως λειτουργεί η πλατφόρμα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα πλατφόρμα

Η επικαιρότητα

Μια ακόμα κρίσιμη ημέρα για την κυβέρνηση του Boris Johnson είναι η σημερινή, καθώς θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο για την τρίμηνη αναβολή του Brexit, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να φέρεται αποφασισμένος να επαναλάβει το αίτημα του προς την αντιπολίτευση για πρόωρες εκλογές, το οποίο όμως δεν έχει καμία πιθανότητα να «περάσει» από τους Βρετανούς βουλευτές.
Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο, το οποίο θα χρειάζεται πλέον και τη «βούλα» της Βασίλισσας για να γίνει νόμος (η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Δευτέρα 9/9) κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση Johnson θα πρέπει να συμμορφωθεί και να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit, εάν δεν μπορέσει να φτάσει σε μια συμφωνία με την ΕΕ έως τις 19 Οκτωβρίου.
Ο προϋπολογισμός του 2020 πρέπει να θέσει την ιταλική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, κατά την ομιλία του στην κάτω Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση συνεργασίας Δημοκρατικού Κόμματος - Πέντε Αστέρων.
Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό αναμένεται να διεξαχθεί έπειτα από αρκετές ώρες συζήτησης.
Δεύτερη ομιλία του Conte και νέα παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αυτή τη φορά από τη Γερουσία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη.
Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται ότι θα κερδίσει και στις δύο ψηφοφορίες, αν και στη Γερουσία με μικρό περιθώριο.
Από την άλλη την ώρα που μιλούσε ο Conte, ο Salvini ενωνόταν με εκατοντάδες υποστηρικτές του μπροστά από το Κοινοβούλιο.
Οι διαδηλωτές ανέμιζαν ιταλικές σημαίες και κατηγόρησαν τα Πέντε Αστέρια και το PD ότι εκμαυλίζουν τη δημοκρατία με τη δημιουργία ενός συνασπισμού, αντί να δεχθούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Την θέση ότι η Κίνα δεν θα επιτρέψει καμία προσπάθεια απόσχισης του Hong Kong καθώς αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας διατυπώνουν κινεζικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις που διοργανώνονται στο Hong Kong το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα την χθεσινή συγκέντρωση έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, όπου χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν τη βοήθεια των ΗΠΑ για να επιστρέψει η Δημοκρατία στην περιοχή.
Η εφημερίδα China Daily υποστηρίζει ότι οι χθεσινές κινητοποιήσεις είναι απόδειξη της εμπλοκής ξένων δυνάμεων στις διαδηλώσεις, οι οποίες είναι σε εξέλιξη από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου, ενώ προειδοποιεί τους διαδηλωτές να «σταματήσουν να δοκιμάζουν την υπομονή της κεντρικής κυβέρνησης».

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα  οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τόσο τις εξελίξεις που αφορούν την εμπορική διαμάχη άναμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όσο και τα μακροοικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,56%%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,84% στις 3024,74 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή πτώση -0,01% στις 26687 μονάδες

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,30, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,200%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,80%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,35%, ο S&P στο +0,20%, ο Nasdaq με οριακά κέρδη +0,05% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,48% (9,27 δολ)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική ενώ οι υπόλοιπες περιόρισαν τις απώλειες στις δημοπρασίες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,54 ευρώ με πτώση -3,42% με όγκο 2,48 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6070 ευρώ με πτώση -1,41% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,95 ευρώ με πτώση -1,67% με όγκο 731 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8060 ευρώ με πτώση -1,59%  με όγκο 6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,99 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5120 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 675 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4370 ευρώ με πτώση -3,96%, με όγκο 581 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,12 ευρώ, με πτώση -1,265  και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Sarantis, Lamda, Coca Cola...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο Jumbo, Motor Oil και ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,55 με πτώση -2,52% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,28 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,27 ευρώ με πτώση -0,49% και αποτίμηση 5,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,90 ευρώ με πτώση -5,23% και αποτίμηση 673 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,18 ευρώ με πτώση -1,80% και κεφαλαιοποίηση 506 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,8750 ευρώ με άνοδο +0,15% και αποτίμηση 3,18 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,44 ευρώ με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,11 ευρώ με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,06 ευρώ με άνοδο +0,67% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,91 ευρώ με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,86 ευρώ με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,37 ευρώ με πτώση -2% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,22 ευρώ με πτώση -1,51% και με κεφαλαιοποίηση στα 270 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1402 ευρώ με πτώση -4,88% και κεφαλαιοποίηση 132 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,59% - Στο επίκεντρο η ΕΚΤ… θα υπάρξουν πωλήσεις

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά το πρόσφατο ράλι απόρροια της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Ούτως ή άλλως έχουν προεξοφληθεί όλα τα θετικά νέα από την ΕΚΤ και με τις ανακοινώσεις στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένονται πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία αλλά και στην Γερμανία όπου τα 10ετή ομόλογα σημείωσαν νέα ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις στις 3 Σεπτεμβρίου.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,59% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,59% με το αμερικανικό 10ετές 1,60% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 63 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 135 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,09 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,50% με απόδοση αγοράς 0,52% και απόδοση πώλησης 0,48%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,85%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,24 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04% με το ιστορικό χαμηλό 1,04% στις 9 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,45% με απόδοση αγοράς 1,48% και απόδοση πώλησης 1,42%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57% με απόδοση αγοράς 1,59% και απόδοση πώλησης 1,55%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 1,52%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,94%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,88  μονάδες βάσης και απόδοση 2,25%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,88  μονάδες βάσης και απόδοση 2,45%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,43% σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 216 μονάδες βάσης από 219 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 238 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.239 μονάδες βάσης από 4939 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β. στα ελληνικά CDS.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,38% ή 238 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω ΕΚΤ  

Πωλήσεις καταγράφονται στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν όλες τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ και πλέον όσο πλησιάζουμε στις 12 Σεπτεμβρίου καθίστανται πιο συντηρητικές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,96% στις 9 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/9/2019 στο -0,57% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,798% στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,47%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης