Τελευταία Νέα
Διεθνή

Conte (Ιταλία): Όχι στη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, ναι στις μεταρρυθμίσεις - Σε διαδηλώσεις καλεί ο Salvini

Conte (Ιταλία): Όχι στη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, ναι στις μεταρρυθμίσεις - Σε διαδηλώσεις καλεί ο Salvini
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να καθοριστεί άμεσα η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων
(upd) Ο προϋπολογισμός του 2020 πρέπει να θέσει την ιταλική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, κατά την ομιλία του στην κάτω Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση συνεργασίας Δημοκρατικού Κόμματος - Πέντε Αστέρων.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να καθοριστεί άμεσα η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.
Ο Conte κάλεσε για λιγότερο συγκρουσιακές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επανέλαβε ότι θα εργαστεί μαζί με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης και τους μεταναστευτικούς της νόμους.
"Δεν μπορούμε τους ερχόμενους μήνες να χάσουμε τον χρόνο μας με διαμάχες και συγκρούσεις", δήλωσε ο Conte στην κάτω Βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου.
"Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι στα λόγια και δραστήριοι στα έργα".
Ο Conte, καθηγητής Νομικής που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, πρόσθεσε: "Η γλώσσα αυτής της κυβέρνησης θα είναι ήπια, επειδή αντιλαμβανόμαστε πως οι πράξεις μας δεν θα κριθούν από την υπεροψία των λόγων μας".
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει προηγουμένως τον πρώην σύμμαχό του, τον ηγέτη της Λέγκας Matteo Salvini, ότι ενδίδει σε στείρα πολεμική και χαρακτήρισε την απόφασή του να εγκαταλείψει τον προηγούμενο συνασπισμό απερίσκεπτη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πρέπει να "βελτιωθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας" της ΕΕ που επιβάλλει στις χώρες μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.
"Πρέπει να βελτιώσουμε το σύμφωνο σταθερότητας και την εφαρμογή του προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που θα επιτρέψουν μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα είναι δίκαιη σε κοινωνικό επίπεδο", τόνισε ο Conte.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι το συμφέρον της Ιταλίας πρέπει να "αναζητηθεί εντός, και όχι εκτός της περιμέτρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Για τη μετανάστευση --θέμα στο οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση κρατούσε σκληρή γραμμή-- ο Κόντε υπόσχεται μια "απαιτητική και υπεύθυνη" προσέγγιση και λέει ότι η αμφιλεγόμενη νομοθεσία για το θέμα θα αναθεωρηθεί, όπως προτείνεται από τον πρόεδρο Μattarella.
Κάλεσε επίσης για περισσότερη "αλληλεγγύη" από τους εταίρους της ΕΕ και, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία "ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών διαδρόμων" προκειμένου να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από επικίνδυνες περιοχές.
Την ώρα που μιλούσε ο Κόντε, ο Salvini ενωνόταν με εκατοντάδες υποστηρικτές του μπροστά από το Κοινοβούλιο.
Οι διαδηλωτές ανέμιζαν ιταλικές σημαίες και κατηγόρησαν τα Πέντε Αστέρια και το PD ότι εκμαυλίζουν τη δημοκρατία με τη δημιουργία ενός συνασπισμού, αντί να δεχθούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, τις προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής.
Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό αναμένεται να διεξαχθεί έπειτα από αρκετές ώρες συζήτησης.
Δεύτερη ομιλία του Conte και νέα παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αυτή τη φορά από τη Γερουσία, πρόκειται να πραγματοποιηθούν αύριο Τρίτη.
Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται ότι θα κερδίσει και στις δύο ψηφοφορίες, αν και στη Γερουσία με μικρό περιθώριο.
Στις ομιλίες του ο Ιταλός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού που σχημάτισαν την προηγούμενη εβδομάδα του αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).
Σήμερα στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) είναι εξάλλου προγραμματισμένη κινητοποίηση μπροστά από το κοινοβούλιο από το κόμμα Fratelli d’ Italia και τη Lega του Matteo Salvini, παρουσία του πρώην υπουργού Εσωτερικών.
Στο μεταξύ δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Corriere della Sera έδειξε ότι το 52% των Ιταλών έχουν αρνητική άποψη για τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης