Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ χρειάζεται ένα θαύμα για να μπορέσει να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ χρειάζεται ένα θαύμα για να μπορέσει να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να χειριστεί τις τιμές του πετρελαίου
Δεν είναι μυστικό: ο ΟΠΕΚ βασίζεται αποκλειστικά στον έλεγχο της προσφοράς προκειμένου να μπορεί να χειριστεί τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου με τρόπο ευνοϊκό για τα μέλη του, όπως αναφέρουν αναλυτές της Oil Price.
Αυτήν την στιγμή οι τιμές βρίσκονται χαμηλά και δεν έχουν καμιά σχέση με την προσφορά. Θα μπορούσε αυτή η ανοχή του ΟΠΕΚ στις τιμές του πετρελαίου να γλιστρήσει ανεπανόρθωτα;
Όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι τα μέλη του έπρεπε να βάλουν περιορισμούς στην παραγωγή τους ώστε να αντισταθμίσουν την πτώση των τιμών, αυτό δούλεψε. Οι τιμές βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά. Όταν ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι θα μειώσει αυτήν την ροή οι τιμές ανέκαμψαν, παρέχοντας την απαραίτητη ανακούφιση στις οικονομίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο του Κόλπου. Εκτός από αυτές τις οικονομίες όμως, ανακουφίστηκαν και πετρελαιοπαραγωγές χώρες διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ.
Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανέκαμψε τόσο που τώρα η παραγωγή πετρελαίου της χώρας βρίσκεται σε υψηλό επίοεδο, με την χώρα να αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό για το 2018.
Εν τω μεταξύ ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να προβεί σε νέους περιορισμούς, οι οποίοι αυτήν την φορά δεν λειτούργησαν. Οι τιμές παρέμειναν υποτονικές, ενώ το brent και το αμερικανικό αργό βρίσκονταν ψηλότερα, ενώ ψηλότρεα βρέθηκε και η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας.
Ο λόγος που οι περικοπές δεν λειτουργούν είναι γιατί απλώς οι αγορές δεν τις ακολουθούν.
Παρακακολουθούν την αλληλουχία των δασμών μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Ο εμπορικός πόλεμος βλάπτει ήδη την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
Αποδεικνύεται ότι ο ΟΠΕΚ έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, όσο και αν προσπαθεί να αποδείξει ότι διαθέτει τα εργαλεία για να ελέγξει τις τιμές.
Όταν ο ΟΠΕΚ + συναντήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, οι εταίροι συμφώνησαν να μειώσουν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου πετρελαίου. Τον Ιούλιο 2019, συμφώνησαν να επεκτείνουν τους περιορισμούς για άλλους 9 μήνες. Ωστόσο η παραγωγή μειώνεται κατά πολύ περισσότερο. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και το Ιράν έχουν πλήξει σοβαρά τα ποσοστά παραγωγής των χωρών αυτών. Η ανησυχία του εμπορικού πολέμου, σε συνδυασμό με την αμείλικτη άνοδο της παραγωγής των ΗΠΑ, δεν έχει ευνοήσει τον ΟΠΕΚ.
Ωστόσο, περαιτέρω περικοπές θα σήμαινε απώλεια μεριδίου αγοράς και οποιαδήποτε μεταβολή των τιμών ενδέχεται να μην είναι αρκετά σημαντική για να δικαιολογήσει αυτή την απώλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ αμφίβολο ότι ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ -και και η Ρωσία- θα συμφωνούσαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου τους πολύ περισσότερο.
Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να χρειαστεί να καθίσει στο περιθώριο και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις του εμπορικού πολέμου ελπίζοντας για μια συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης