Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Δεκάδες δισ. ευρώ το κόστος των αρνητικών επιτοκίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
Scope: Δεκάδες δισ. ευρώ το κόστος των αρνητικών επιτοκίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Έκθεση της Scope Ratings για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Ένα κλιμακωτό σύστημα αποθεματικών για την άμβλυνση των επιπτώσεων των χαμηλών επιτοκίων στα κέρδη των τραπεζών, θα έχει περιορισμένο αποτέλεσμα, εκτιμά σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ήδη χρεωθεί 23,2 δισεκ. ευρώ από τότε που ξεκίνησε η νομισματική πολιτική αρνητικών επιτοκίων το 2014, με τα 7,5 δισεκ. ευρώ μόνο το 2018.
Η Scope υπολογίζει το ετήσιο τρέχον κόστος της πλεονάζουσας ρευστότητας του μπλοκ στα 6,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή στο επιτόκιο καταθέσεων θα κοστίσει στις τράπεζες της Ευρωζώνης επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ.
"Ενώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να εισαγάγει ένα κλιμακωτό σύστημα κατά τη συνάντησή της στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, θα αποφύγει ένα θετικό επιτόκιο για την υπερβάλλουσα ρευστότητα, λόγω του επερχόμενου TLTRO.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσανατολιστεί προς μια προσέγγιση βασιζόμενη στις απαλλαγές, η οποία θα καθορίζεται ανά τράπεζα και θα προσαρμόζεται περιοδικά ώστε να καλύπτει ένα καθορισμένο ποσοστό πλεονάζουσας ρευστότητας στο σύστημα.
Η εισαγωγή ενός κλιμακωτού συστήματος θα ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά ανεπαρκής για την αποκατάσταση της αποδοτικότητας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ σε αποδεκτά επίπεδα", σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης