Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Μ. Σχοινάς είναι ο πρώτος Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν - Πως μοιράζονται τα χαρτοφυλάκια - Επίτροπος Προϋπολογισμού ο Hahn

Ο Μ. Σχοινάς είναι ο πρώτος Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν - Πως μοιράζονται τα χαρτοφυλάκια - Επίτροπος Προϋπολογισμού ο Hahn
O κ. Σχοινάς, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, θα είναι ο αρμόδιος αντιπρόεδρος για τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής
O Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen.
O κ. Σχοινάς, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, θα είναι ο αρμόδιος αντιπρόεδρος για τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
«Είμαι πανευτυχής για τη θέση του αντιπροέδρου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.
Από την καλύτερη προστασία των πολιτών και των συνόρων μας έως τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου και την επένδυση στις δεξιότητες των Ευρωπαίων και την εξασφάλιση ενός πιο φωτεινού μέλλοντος για τους νέους μας, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να σημειώσουμε τεράστια πρόοδο την επόμενη πενταετία για να προστατεύσουμε αλλά και να ενδυναμώσουμε του Ευρωπαίους», έγραψε ο Έλληνας Επίτροπος στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ως εκτελεστικοί αντιπρόεδροι της Κομισιόν ορίστηκαν οι Valdis Dombrovskis (αρμόδιος για θέματα Οικονομίας),  Frans Timmermans (για  την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία) και Margrete Vestager (για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας).
Οι 3 εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο.
Θα εκτελούν χρέη επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου.
Το νέο Σώμα των Επιτρόπων διαθέτει 8 αντιπροέδρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell.

Οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι είναι:

- ο Josep Borrell (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος ΥΕ/ΑΕ, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο·

- η Vera Jourova (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και διαφάνεια·

- ο Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής

- ο Maros Sefcovic (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις·

- η Dubravka Suica (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία. Η κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα θα ηγείται επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής, των εργασιών σχετικά με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Johannes Hahn είναι ο νέος Επίτροπος Προϋπολογισμού, ενώ ο Paolo Gentiloni αναλαμβάνει καθήκοντα Επιτρόπου Οικονομίας.



Image

Οι υπόλοιποι προτεινόμενοι επίτροποι είναι οι εξής:

- Ο Johannes Hahn (Αυστρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην Πρόεδρο της Κομισιόν. 
Επί μακρόν μέλος της Επιτροπής, γνωρίζει τη σημασία που έχει η οικοδόμηση μιας σύγχρονης διοίκησης.
- Ο Didie Reynders (Βέλγιο), ο οποίος έχει σπουδάσει Νομικά και διαθέτει πλούσια υπουργική εμπειρία από τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και Άμυνας.
Στη νέα Επιτροπή θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).
- Η Mariya Gabriel (Βουλγαρία) είναι μέλος της εξερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εργάστηκε με αφοσίωση και δυναμισμό για το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο και τώρα θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).
- Η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) είναι κλινική ψυχολόγος με πολυετή εμπειρία στον τομέα των κοινωνικών υποθέσεων, της υγείας και της πρόληψης του καρκίνου. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία».
- Η Kadri Simson (Εσθονία), επί μακρόν μέλος του εσθονικού κοινοβουλίου, έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών.
Θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Ενέργεια».
- Η Jutta Urpillainen (Φινλανδία) έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και υπήρξε επί μακρόν μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του φινλανδικού κοινοβουλίου· έχει επίσης εργαστεί και ως ειδική απεσταλμένη στην Αιθιοπία. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».
- Η Sylvie Goulard (Γαλλία), πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πεπεισμένη και ασυμβίβαστη Ευρωπαΐστρια.
Από τη θέση της επιτρόπου αρμόδιας για θέματα εσωτερικής αγοράς θα κατευθύνει τις εργασίες μας σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά.
Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.
- Ο Laszlo Trocsanyi (Ουγγαρία) είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας. Θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.
- Ο Phil Hogan  (Ιρλανδία), μέλος της εξερχόμενης Επιτροπής, θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου στη νέα Επιτροπή χαρη στην εμπειρία του στα γεωργικά θέματα.
- Ο Paolo Gentiloni (Ιταλία), πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας, θα αξιοποιήσει τη μακρά εμπειρία του στο χαρτοφυλάκιο «Οικονομία».
- Ο Virginijus Sinkevicius (Λιθουανία), Λιθουανός υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας, θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί».
- Ο Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο), έχοντας υπηρετήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διατελέσει υπουργός Απασχόλησης και Εργασίας του Λουξεμβούργου, θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.
- Η Helena Dalli (Μάλτα) έχει αφιερώσει τον πολιτικό της βίο σε θέματα ισότητας, καθώς διετέλεσε υπουργός Κοινωνικού Διαλόγου, Καταναλωτικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ελευθεριών και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ισότητας.
Θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».
- Ο Janusz Wojciechwski (Πολωνία) υπήρξε επί μακρόν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της επιτροπής Γεωργίας και είναι εν ενεργεία μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».
- Η Elisa Ferreire  (Πορτογαλία) είναι εν ενεργεία αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας.
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πολλά έτη καθώς και από τη θέση της υπουργού στον τομέα του σχεδιασμού αλλά και του περιβάλλοντος στην Πορτογαλία.
Θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».
- Η Rovana Plumb (Ρουμανία) είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών) και έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, Παιδείας και Μεταφορών.
Θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».
- Ο Janez Lenarcic (Σλοβενία) είναι Σλοβένος διπλωμάτης.
Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επί σειρά ετών έχει εργαστεί στενά με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».
- Η Ylva Johansson (Σουηδία) έχει διατελέσει υπουργός Απασχόλησης, αλλά και υπουργός αρμόδια για θέματα σχολείων, υπουργός υγείας και φροντίδας των ηλικιωμένων, καθώς και μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου.
Αποτελεί επίσης εξόχως έγκριτη εμπειρογνώμονα σε θέματα απασχόλησης, ένταξης, υγείας και πρόνοιας. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».

Η εκλεγείσα πρόεδρος Ursula Von der Leyen δήλωσε τα εξής:

«Θέλουμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία.
Είναι κοινή μας ευθύνη.
Η έννοια της δημοκρατίας υπερβαίνει την απλή συμμετοχή στις εκλογές κάθε 5 έτη.
Δημοκρατία σημαίνει οι πολίτες να εκφράζουν τις απόψεις τους και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην οικοδόμηση της κοινωνίας.»
Η εκλεγείσα πρόεδρος επιθυμεί να προεδρεύσει μιας Επιτροπής προσηλωμένης στην Ευρώπη, που καταλαβαίνει τις ανάγκες της και αφουγκράζεται τις επιθυμίες των Ευρωπαίων.
Γι' αυτό ακριβώς όλα τα μέλη του Σώματος των επιτρόπων θα επισκεφτούν όλα τα κράτη μέλη κατά το πρώτο ήμισυ της θητείας τους.
Θα πρέπει όχι μόνο να γνωρίζουν τις πρωτεύουσες αλλά και να επισκεφτούν τις περιφέρειες στις οποίες ζουν και εργάζονται οι πολίτες της Ευρώπης.
Όπως ακριβώς η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, το ίδιο έτοιμη θα πρέπει να είναι και η Επιτροπή.
Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα διεξάγονται πλέον χωρίς τη χρήση χαρτιού, μόνο με ψηφιακά μέσα.
Σκοπός της νέας Επιτροπής είναι να κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων. Κατά τη θέσπιση νέων νόμων και κανονισμών, η νέα Επιτροπή θα εφαρμόζει την αρχή ότι για κάθε μέτρο που θεσπίζεται ένα άλλο μέτρο θα καταργείται («One-in, one-out»), ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία.
«Η Επιτροπή θα κάνει τα λόγια έργα. Η δομή της εστιάζει στους στόχους και όχι στην ιεραρχία.
Πρέπει να μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα στα σημαντικότερα θέματα το συντομότερο δυνατόν και με αποφασιστικότητα», τόνισε.

Image

Τα υπέρ και τα κατά της νέας Κομισιόν της von der Leyen - Η σύγκριση με την Επιτροπή του Juncker
 
Ισορροπημένη ως προς το φύλο, αλλά με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, είναι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ursula von der Leyen, σε σχέση με την απερχόμενη του Jean-Claude Juncker.
Ήδη οι συγκρίσεις ανάμεσα στα δύο συμβούλια της Επιτροπής έχουν αρχίσει, μετά τους ορισμούς των Επιτρόπων, με το Politico να παρουσιάζει τις διαφορές.
Η Επιτροπή της von der Leyen έχει περισσότερες γυναίκες, αλλά λιγότερα ονόματα που είναι ήδη γνωστά στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους.
Επίσης, η von der Leyen επέλεξε να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων του EPP και του S&D, σε αντίθεση με του Juncker, όπου υπήρχαν περισσότερα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Επίσης, στην επιτροπή της von der Leyen υπάρχουν 20 πρώην υπουργοί, όπως και του Juncker, ενώ λιγότεροι με κοινοβουλευτική εμπειρία.
Ο μέσος όρος ηλικίας είναι κοντά στα 56 έτη, σε αντίθεση με τα 53,4 έτη του Juncker.
 
Image
 
Image

Image


Οι αντιδράσεις

Στην επόμενη Κομισιόν, ορισμένα ονόματα ήδη προκαλούν αντιδράσεις.
Η Goulard, για παράδειγμα, είναι αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της υπόθεσης της πλασματικής απασχόλησης βοηθών ευρωβουλευτών του κεντρώου γαλλικού κόμματος MoDem.
Αν και ο φάκελος έχει κλείσει σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών του ΕΚ, η γαλλική δικαιοσύνη, όπως και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ανεξάρτητος οργανισμός, συνεχίζουν να διενεργούν έρευνες.
Η OLAF διενεργεί επίσης έρευνα για μια υπόθεση σε βάρος του πολωνού υποψηφίου επιτρόπου, του Janusz Wojciechowski που αφορά «φερόμενες παρατυπίες στην πληρωμή ταξιδιωτικών εξόδων» του όταν ήταν ευρωβουλευτής.
Η ρουμάνα υποψήφια, η Rovana Plumb, κατηγορήθηκε πως συνέταξε κυβερνητική απόφαση που ωφέλησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον πρώην ισχυρό άνδρα της κεντροαριστερής κυβέρνησης της χώρας της Liviu Dragnea, ο οποίος φυλακίστηκε τον Μάιο.
Αφού ολοκληρωθούν οι ακροάσεις, ο διορισμός των νέων υποψηφίων μελών της Κομισιόν θα πρέπει να επικυρωθεί την 22α Οκτωβρίου με ψηφοφορία της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης