Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε Lamda -9% λόγω ΑΜΚ και κόπωση στις τράπεζες, το ΧΑ -1,05% στις 849 μον. – Έρχεται πτώση τιμών στα ομόλογα και μετοχές λόγω ΕΚΤ

Mε Lamda -9% λόγω ΑΜΚ και κόπωση στις τράπεζες, το ΧΑ -1,05% στις 849 μον.  – Έρχεται πτώση τιμών στα ομόλογα και μετοχές λόγω ΕΚΤ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849 μονάδες, πλησίον του πρώτου τεχνικού σημειου στήριξης των 850 μονάδων – Πιέσεις στην Lamda λόγω ΑΜΚ
(upd12)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 849 μονάδες, πλησίον του πρώτου τεχνικού σημείου στήριξης των 850 μονάδων, με επίκεντρο τις απώλειες της Lamda -8,84% αλλά και της πλεονότητας των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -4,14% και την δεικτοβαρή Coca Cola -2,36%.. ενώ στις τράπεζες ξεχώρισε η Alpha Bank με κέρδη +1,37%. 
Οι υπόλοιπες τράπεζες, περιόρισαν τις απώλειες στις δημοπρασίες, με την  Eurobank στο -0,74%, Εθνική -0,39% και Πειραιώς -0,34%.

Οι ισχυρές πιέσεις στην μετοχή της Lamda, η οποία κατέγραψε ενδοσυνεδριακά ισχυρές απώλειες -10,20% ήταν απόρροια των πληροφοριών για αύξηση κεφαλαίου, εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη όσο πλησιάζει η ώρα για την υλοποίηση του έργου στο Ελληνικό χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστά το ύψος της αύξησης αλλά και η τιμής.
Οι πληροφορίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι η Lamda έχει αδύναμη κεφαλαιακή θέση
Εν τω μεταξύ ενόψει της κρίσης συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη 12/09 οι επενδυτές προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις χαρτοφυλακίων καθώς αναμένουν ότι το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι κατώτερο των προσδοκιών γεγονός που θα επιφέρει  πτώση των μετοχών ενώ θα υπάρξει επιδείνωση και στα ομόλογα με πωλήσεις οδηγώντας τις αποδόσεις σε υψηλότερα επίπεδα.
To ενδιαφέρον των επενδυτών έχει εστιαστεί εκτός από τις 12 Σεπτεμβρίου στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Ευρώπη αλλά και στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στην συνεδρίαση της FED – FOMC στις ΗΠΑ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι  ενώ τα σημάδια ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αυξηθεί σημαντικά ωστόσο καλλιεργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες για την παρέμβαση της ΕΚΤ οι οποίες αποτυπώθηκαν στις τιμές των ομολόγων όπου σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά όλων των εποχών
Όπως υποστηρίζουν Nomura, Goldman Sachs και η Bank of New York Mellon δεν είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ με το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ότι θα μπορεί να αγοράζει 30 δισεκ. κρατικά ομόλογα μηνιαίως γιατί ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι αγορές σε 8 μήνες είναι πολύ μεγάλος.
Από την άλλη ούτε η συνεδρίαση της FED, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου με την μείωση των επιτοκίων είναι βέβαιο ότι θα δώσει ώθηση στις αγορές
Σε ένα περιβάλλον διόρθωσης στα ομόλογα με πωλήσεις άρα πτώση τιμών και άνοδο αποδόσεων εύλογα θα επηρεαστεί και η Ελλάδα ενώ υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι προσεχώς θα αυξηθούν οι short θέσεις στις τράπεζες.
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα, στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,64% και το ιταλικό 10ετές στο 1%.
Από την άλλη, το ελληνικό CDS έχει βελτιωθεί οριακά στις 235 μονάδες βάσης από 238 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4240 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, με τον Τραπεζικό Δείκτη -1,04% και τον Γενικό Δείκτη -0,20%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με το σύνολο των τραπεζών να καταγράφει απώλειες έως -2% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,64%.
Περί τις 14:00 με  αγοραστικές πατεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank +2,80%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,87%.
Λίγο μετά τις 16:30, επέστρεψαν οι πιέσεις στις τράπεζες σε συνδυασμό με την πτώση του συνόλου σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ειδικότερα στην Lamda , ΕΛΠΕ, Coca Cola.... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,50%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 768,77 μονάδες με οριακή άνοδο +0,10%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,05% στις 849 μονάδες έχοντας υψηλό στις 857,04 μονάδες και χαμηλό στις 845,88 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ, ο όγκος 22,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,76 εκατ. ευρώ και όγκου 1,19 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 905 χιλ. τεμάχια αξίας 736 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 22,3 χιλ. τεμάχια αξίας 468 χιλ. ευρώ και  η Autohellas 262 χιλ. τεμάχια αξίας 1,56 εκατ. ευρώ.

Κινήσεις μετοχών και οι ειδήσεις της ημέρας

Με απώλειες -1,65% έκλεισαν τα ΕΛΠΕ ενώ μέσω του Χρηματιστηρίου και μόνο με τη διάθεση του ποσοστού του Δημοσίου (35%) θα προχωρήσει η δεύτερη προσπάθεια περαιτέρω αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ.
Ο νέος σχεδιασμός, που αποτελεί προϊόν συνεννόησης μεταξύ των δυο μετόχων (Δημόσιο και Όμιλος Λάτση) μετά την αποτυχία της συνδυασμένης πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού, αναμένεται να «κλειδώσει» σε όλα τα σημεία του τις αμέσως επόμενες ημέρες και με τη συνδρομή των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων που θα προσληφθούν άμεσα.
Στις προθέσεις και της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι να μην εξαιρεθεί από την πώληση η δραστηριότητα των υδρογονανθράκων, που σημαίνει ότι θα προχωρήσει πιθανότητα με νομοθετική ρύθμιση η κατάργηση της εταιρίας Holding, που είχε συσταθεί στο πλαίσιο του σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης, για να μεταφερθεί σε αυτή το χαρτοφυλάκιο που διαθέτουν τα ΕΛΠΕ στους υδρογονάνθρακες.
Πτωτικά έκλεισε  η ΔΕΗ -4,14% κοντά στα χαμηλά της ημέρας  ενώ διαψεύδονται κατηγορηματικά τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει εσχάτως και φέρουν τη διοίκηση της ΔΕΗ να εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς κανείς επενδυτής δεν θα εκδήλωνε ενδιαφέρον πέραν από το ελληνικό δημόσιο, ενώ διαψεύδονται και οι φήμες ότι θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής.
Στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Autohellas με κέρδη +9,31% και με  αυξημένο όγκο συναλλαγών συμπεριλαμβανομένου και των πακέτων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί αγοράζουν μετοχές που πουλάει από χθες fund.
Με απώλειες -4,99% έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή ενώ τέλειωσαν όπως όλα δείχνουν, οι πωλήσεις μετοχών από ένα αμερικανικό fund στην εταιρεία.
Το bankingnews.gr αύριο 11 Σεπτεμβρίου 2019 θα παρουσιάσει αναλυτικό ρεπορτάζ για τις προοπτικές της Τέρνα Ενεργειακή, το οποίο θα αποδεικνύει ότι έρχεται μεγάλη αύξηση στα EBITDA της εταιρείας.
Σήμερα 10/9 μετά το κλείσιμο της αγοράς δημοσιεύουν αποτελέσματα η Lamda και η Quest ενώ αύριο 11/09 μετά το κλείσιμο της αγοράς θα δημοσιεύσει αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2019 ο ΟΠΑΠ.


Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849 μονάδες, πλησίον του πρώτου τεχνικού σημείου στήριξης των 850 μονάδων και ακολουθούν οι 835 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση παραμένουν οι 865, 880 μονάδες και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 768 μονάδες με την πρώτη στήριξη  στην ζώνη των 750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των  725-730 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων.
Η πρώτη αντίσταση έντοπίζεται  στην ζώνη των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Σημαντικές αλλαγές εντός και εκτός Ελλάδος στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων αναμένεται προσεχώς με χαρακτήρα ανατρεπτικό.
Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για μεγάλη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων προνομιακών λογαριασμών και από 0,50% με 0,60% θα μειωθούν στα 0,15% με 0,20%  ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες για αρνητικά επιτόκια στα δάνεια που χορηγούν σε εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα.
Η μείωση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων έχει ένα βασικό στόχο να βελτιώσει την κερδοφορία η οποία εμφανίζει σημάδια κόπωσης.
Με βάση ενδείξεις οι ελληνικές τράπεζες θα εξοικονομήσουν έξοδα εκ τόκων περίπου 90 με 100 εκατ ετησίως.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν η μεγάλη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων θα οδηγήσει σε εκροές καταθέσεων ή στην στροφή των επενδυτών σε άλλα assets.
Με βάση τραπεζικά στελέχη, στην παρούσα φάση δεν αναμένονται ουσιώδεις μετακινήσεις αντιθέτως το 2019 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών εκτιμώνται σε 142 δισεκ. από 138 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο.
Έως τα μέσα Οκτωβρίου η DGcomp η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει εγκρίνει το APS ή Ιταλικό μοντέλο όπου το κράτος θα εγγυάται τα κύρια ομόλογα senior bond που θα εκδίδουν οι τράπεζες στο πλαίσιο διαχείρισης 20 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Από την άλλη, η Eurobank  έχει ανακοινώσει και αναμένεται έως τέλη Σεπτεμβρίου να ολοκληρώσει το deal με την Pimco για την διαχείριση των NPEs.
Η πρόταση της Eurobank είναι πιο συμφέρουσα από το APS…καθώς θα δίνει ως bonus μέρισμα σε είδος τα μεσαία ομόλογα που θα εκδώσει σε αντίθεση με το APS που πρέπει να πωληθούν σε τρίτους επενδυτές
Όσες τράπεζες χρησιμοποιήσουν το APS δεν θα μπορούν να δίνουν ως bonus το μέρισμα σε είδος τα μεσαία ομόλογα που δίνει η Eurobank στους μετόχους της.

Η επικαιρότητα

O Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen.
O κ. Σχοινάς, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, θα είναι ο αρμόδιος αντιπρόεδρος για τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, σε τομείς όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, το Ελληνικό, εξέφρασε ο πρόεδρός της Sir Suma Chakrabarti  κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και στο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί η κυβέρνηση ενώ ο επικεφαλής της EBRD εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων.
«H παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εξακολουθεί να προκαλεί ενώ η συγκρουσιακή ρητορική της δείχνει την απομόνωσή της», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Είναι μια ουσιαστική επίσκεψη, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον Ν. Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το Κυπριακό - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας-  βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Σε τροχιά υλοποίησης θέτει η κυβέρνηση τις εξαγγελίες του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τις φοροελαφρύνσεις ενώ την προσεχή Παρασκευή στο Eurogroup αναμένεται να γίνει η πρώτη επίσημη κίνηση για την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς επίσης και της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στον απόηχο της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην προσπάθεια εξασφάλισης δημοσιονομικού χώρου και επαρκούς επιχειρηματολογίας για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η κυβέρνηση θέλει να συζητήσει με τους θεσμούς και την έμμεση μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 με την απόδοση των κερδών που αποκόμισαν από ελληνικά ομόλογα οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Ωστόσο, η βούληση της κυβέρνησης να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 και το 2022 όχι τώρα αλλά εντός του 2020 και αφού πρώτα δείξει δείγματα γραφής έχει πυροδοτήσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Μια ακόμα κοινοβουλευτική ήττα υπέστη ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson καθώς οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν με εμφατικό τρόπο το αίτημα του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η συζήτηση – η τελευταία καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων έκλεισε έως τις 14 Οκτωβρίου – πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο και φορτισμένο κλίμα, ενώ η μαζική αποχή των βουλευτών της αντιπολίτευσης ήταν και αυτή που έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του αιτήματος της κυβέρνησης Johnson για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σε δηλώσεις του ο Johnson, και αφού έγινε νόμος πλέον η τρίμηνη καθυστέρηση της διαδικασίας του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020, σε περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση δεν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με την ΕΕ έως τις 18/10, διεμήνυσε πως δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να  ζητήσει νέα αναβολή του Brexit.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα  οι αγορές της Ασίας,στον απόηχο των στοιχείων της Κίνας που αφορούν τον πληθωρισμό για τον Αύγουστο του 2019, με τους επενδυτές να αναμένουν τόσο τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αργότερα εντός της εβδομάδας, όσο και τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,35%%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,12% στις 3021,20 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακά κέρδη +0,02% στις 26686 μονάδες

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη και στο αδιέξοδο για το Brexit. .
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,03%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,20%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,25%, ο S&P στο -0,50%, ο Nasdaq με απώλειες -0,60% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,59% (9,20 δολ)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank

Mε μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ανοδικά έκλεισε η Alpha Bank ενώ οριακά υποχώρησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,53 ευρώ με πτώση -0,39% με όγκο 1,98 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6290 ευρώ με άνοδο +1,37% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,94 ευρώ με πτώση -0,34% με όγκο 1,14 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,80 ευρώ με πτώση -0,74%  με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,97 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,50 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 669 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4310 ευρώ με πτώση -1,37%, με όγκο 447 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 199 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 14,02 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ισχυρές απώλειες στην LAMDA λόγω ΑΜΚ

Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Viohalco, Coca Cola.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισε μόνο ο Sarantis.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,83 με πτώση -2,36% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,02 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,25 ευρώ με πτώση -0,16% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,78 ευρώ με πτώση -4,14% και αποτίμηση 645 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,13 ευρώ με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση 494 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,80 ευρώ με πτώση -0,76% και αποτίμηση 3,15 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,20 ευρώ με πτώση -1,30% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,96 ευρώ με πτώση -1,65% και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,92 ευρώ με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,8850 ευρώ με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,65 ευρώ με πτώση -1,25% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,3520 ευρώ με πτώση -1,31% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε  στα 5,18 ευρώ με πτώση -0,77% και με κεφαλαιοποίηση στα 268 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1368 ευρώ με πτώση -2,43% και κεφαλαιοποίηση 129 εκατ. ευρώ

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,64% - Στο επίκεντρο η ΕΚΤ

Πωλήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα μετά το πρόσφατο ράλι απόρροια της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Ούτως ή άλλως έχουν προεξοφληθεί όλα τα θετικά νέα από την ΕΚΤ και με τις ανακοινώσεις στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένονται πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία αλλά και στην Γερμανία όπου τα 10ετή ομόλογα σημείωσαν νέα ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις στις 3 Σεπτεμβρίου.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,64% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,61% με το αμερικανικό 10ετές 1,66% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 64 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 137 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,06 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,51% με απόδοση αγοράς 0,52% και απόδοση πώλησης 0,50%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,67%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,85%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08% με το ιστορικό χαμηλό 1,04% στις 9 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,69 μονάδες βάσης και απόδοση 1,31%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,48% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,46%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119,94 μονάδες βάσης και απόδοση 1,63% με απόδοση αγοράς 1,64% και απόδοση πώλησης 1,61%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 1,52%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,99%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,26  μονάδες βάσης και απόδοση 2,29%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,15  μονάδες βάσης και απόδοση 2,49%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,43% σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 220 μονάδες βάσης από 217 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 235 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4240 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,35% ή 235 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Κόπωση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης, πωλήσεις λόγω ΕΚΤ 

Πωλήσεις σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν όλες τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ και πλέον όσο πλησιάζουμε στις 12 Σεπτεμβρίου οι πωλήσεις θα αυξάνονται.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 1% στις 9 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/9/2019 στο -0,56% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,027% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1% και με ιστορικό χαμηλό 0,798% στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης