Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Αρνητική επίδραση 11% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών με μείωση στα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ στο -0,60% αλλά όφελος 2% με κλιμακωτό επιτόκιο

tags :
Goldman: Αρνητική επίδραση 11% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών με μείωση στα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ στο -0,60% αλλά όφελος 2% με κλιμακωτό επιτόκιο
Μια απόφαση για κλιμακωτό καταθετικό επιτόκιο θα έχει θετική επίδραση κατά 2% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών
Αρνητική κατά 11% θα είναι για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών μια μείωση του ήδη αρνητικού καταθετικού επιτοκίου κατά 20 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία στην τελευταία της ανάλυση επιχειρεί να εκτιμήσει τις συνέπειες των επικείμενων νομισματικών αποφάσεων για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 10 Σεπτεμβρίου 2019, 24σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "ECB preview: rate cut is negative, tiering a critical (though only partial) offset" (Προεπισκόπηση ΕΚΤ: Αρνητική η μείωση του καταθετικού επιτοκίου, κρίσιμη η κλιμάκωσή του), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι μια απόφαση για κλιμακωτό καταθετικό επιτόκιο (κατά το μοντέλο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας - SNB) θα μειώσει την αρνητική επίδραση κατά 2% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών.
Παράλληλα, μια μείωση κατά 30 μονάδες βάσης του ήδη αρνητικού επιτοκίου του 0,40% σήμερα θα έχει αρνητική επίδραση -17%, ενώ μια μείωση 20 μονάδων βάσης θα έχει αρνητική επίδραση 11%.
Image
Όπως αναλύει η Goldman Sachs, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, με τους αναλυτές να αναμένουν ένα σημαντικό πακέτο χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας περικοπής επιτοκίων κατά 20 μ.β. (με μια έτερη περικοπή έως -10 μ.β. αργότερα).
Όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν, είναι κρίσιμο το γεγονός ότι η μείωση των επιτοκίων συνοδεύεται από περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων εάν έχει αποφευχθεί κάποια ζημιά για τον τραπεζικό τομέα.
Μια περικοπή -20 μ.β. θα μπορούσε να μειώσει τα τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά ~ 6% ή 5,6 δισ. ευρώ.
Οι περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων αποτελούν μια πολύ δυσάρεστη προοπτική για τον τομέα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Image
Μια περικοπή κατά -20 μ.β. θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολικά μείωση της κερδοφορίας κατά 5,6 δισ. (-6%) για τις 32 ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ μια περαιτέρω περικοπή κατά 10 μ.β. σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις GS, αυξάνει το χτύπημα σε -10% (8,3 δισ. ευρώ).
Ένα κλιμακωτό όμως επιτόκιο με το σύστημα SNB θα μπορούσε να αντισταθμίσει περίπου το ~ 30% της ζημίας.

Το κλιμακωτό επιτόκιο (Tiering) έχει περιθώρια ασφάλισης, ειδικά τα πρώτα χρόνια...

Ένα κλιμακωτό σύστημα καταθέσεων θα ευθυγραμμίζει την προσέγγιση της ΕΚΤ με εκείνη της BoJ ή της SNB.
Ένα τέτοιο σύστημα έχει το περιθώριο να προστατεύει το 30% της πλήρους επιβάρυνσης της μείωσης των επιτοκίων.
Τα πρώτα χρόνια, ο αντίκτυπος της περικοπής του επιτοκίου θα ήταν ουδέτερος για τον τομέα και θα ήταν μέτρια θετικός για επιλεγμένες τράπεζες (DBK, CNAT, CAGR, BNP & ABN).

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, από το 2014, όταν και πρωτοεισήχθη το αρνητικό καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν "πληρώσει" περί τα 23 δισ. ευρώ.
Image

Ευαισθησία των ευρωπαϊκών τραπεζών στη διαμόρφωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης