Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ελαφρά μειωμένες οι τιμές στα σχολικά είδη φέτος

Ελαφρά μειωμένες οι τιμές στα σχολικά είδη φέτος
Τί αναφέρει η έρευνα διεξήχθη την περίοδο από 3/9 έως 9/9/2019, σε καταστήματα διάθεσης σχολικών ειδών
Μείωση της τάξης του 1,83% κατά μέσο όρο στα σχολικά είδη συγκριτικά με πέρυσι, αλλά διεύρυνση της «ψαλίδας» μεταξύ κατώτατων – ανώτατων τιμών καταδεικνύουν τα ευρήματα διαδικτυακής έρευνας που διεξήγασε η Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Με βάση τις τιμές αυτές, σε ένα ενδεικτικό «καλάθι» υπολογίζεται ότι το μέσο χαμηλότερο κόστος για την προμήθεια βασικών σχολικών ειδών –πλην σχολικής τσάντας– ανέρχεται μεταξύ 22,71 έως 43,67 ευρώ.
Οι τιμές της σχολικής τσάντας παρουσιάζονται ξεχωριστά στην έρευνα, καθώς και εδώ παρατηρείται μεγάλο εύρος, αλλά το κόστος ως είδος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα είδη σε σημείο που –ανάλογα με το ποια συγκεκριμένη τσάντα θα επιλέξει ο κάθε καταναλωτής– ενδέχεται να ξεπεράσει το 50% του συνολικού κόστους για σχολικά είδη.
Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο από 3/9 έως 9/9/2019, σε καταστήματα διάθεσης σχολικών ειδών, που διέθεταν τα προϊόντα τους και μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων τους.
Η ποικιλία των ειδών και το εύρος των τιμών που παρατηρούνται είναι ιδιαίτερα μεγάλα.
Σημαντικότατο στοιχείο που διαφοροποιεί τις τιμές των ειδών αυτών είναι το «σήμα» που φέρουν, όχι μόνο της εταιρείας που τα παράγει ή/και τα διαθέτει, αλλά και του θέματος που απεικονίζεται πάνω σε αυτά (π.χ. ήρωες κινουμένων σχεδίων κλπ), χωρίς να διαφοροποιούνται τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος για την κάλυψη των αναγκών που προορίζονται.
Γενική εκτίμηση είναι ότι ο καταναλωτής που θα διεξάγει έρευνα αγοράς και θα επιλέξει τα προϊόντα που θα αγοράσει με γνώμονα τις ανάγκες του και όχι την τάση της παιδικής μόδας, μπορεί να εξοικονομήσει πάνω 20 ευρώ από τις αγορές σχολικών ειδών, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε στην εκτίμηση αυτή τη σχολική τσάντα, όπου υπεισέρχονται και άλλοι σημαντικοί παράγοντες για την αγορά της εκτός από την τιμή πώλησης.
Στον παρακάτω πίνακα το εύρος των χαμηλότερων τιμών που παρατηρήθηκαν στα σημεία πώλησης της έρευνας:



Αναλυτικά, τα είδη και οι ποσότητες του ενδεικτικού καλαθιού:



Σε ό,τι αφορά τη σχολική τσάντα δεν χαρακτηρίζεται ως «αναλώσιμο» είδος, όπως τα περισσότερα από τα είδη των ανωτέρω πινάκων, ενώ η επιλογή της έχει να κάνει και με ζητήματα υγείας των παιδιών (π.χ. ανατομική ή μη, με τρόλεϋ κλπ).
Ένας επιπλέον παράγοντας που διαφοροποιεί την τιμή της σχολικής τσάντας είναι και οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται.
Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται τα εύρη και οι επικρατούσες τιμές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης