Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς η πολιτική των ΗΠΑ διέλυσε την Μέση Ανατολή

tags :
Πώς η πολιτική των ΗΠΑ διέλυσε την Μέση Ανατολή
Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ διέλυσε την Μέση Ανατολή και δημιουργεί αέναους πολέμους
Η Υεμένη είναι ένας εφιάλτης, μια καταστροφή, ένα χάος - και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για όλη αυτή την καταστροφή αναφέρει σε ανάλυσή του ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Danny Sjursen.  
Όπως  αναφέρει ο Sjursen η ιστορία πίσω στην Υεμένη, η οποία είναι ήδη η φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, είναι σημαντική.
Εν συντομία, ο κατακλυσμός προκλήθηκε από διαμαρτυρίες εναντίον του δικτάτορα που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Μετά από λίγο, ένας αναποφάσιστος και διστακτικός Πρόεδρος, ο Obama κάλεσε τον Πρόεδρο Ali Abdullah Saleh να παραιτηθεί.
Μια μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίχθηκε από τη Σαουδική Αραβία ανέλαβε, αλλά κυβερνούσε (έκπληξη) κακώς.
Στη συνέχεια, από το 2014 έως το 2015, μια αμιγώς σιιτική πολιτοφυλακή από το βορρά της Υεμένης επιτέθηκε στο νότο και κατέλαβε την πρωτεύουσα μαζί με τη μισή χώρα.
Σε εκείνο το σημείο, αντί να προχωρήσουν σε ειρήνη, οι ΗΠΑ υποστήριξαν στρατιωτικά, μια εκστρατεία βομβιστικής τρομοκρατίας με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, που προκάλεσε αποκλεισμό της χώρας,  πείνα και εισβολή μισθοφόρων που επηρέασε κυρίως τους πολίτες της Υεμένης.
Σε εκείνο το σημείο, η Υεμένη είχε «σπάσει» σε δύο κομμάτια.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή όταν οι νότιοι αυτονομιστές (υπήρξαν κάποτε, πριν από το 1990, μια νότια και βόρεια Υεμένη) κατέλαβαν την κύρια λιμενική πόλη της Υεμένης, υποστηριζόμενη από τους φαινομενικά συνεργάτες της Σαουδικής Αραβίας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
τελευταίες ημέρες, η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίχθηκε από τη Σαουδική Αραβία ανακατέλαβε τον Άντεν, αλλά οι νότιοι αποσχιστές φαίνεται να είναι ισχυρότεροι από ποτέ στην περιοχή.
Είναι σαφές ότι η Υεμένη δεν μπορεί ποτέ να επανασυνδεθεί.
Προσθέστε στο γεγονός ότι οι μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα χρησιμοποίησαν το χάος του πολέμου για να αποκτήσουν κάποια αυτονομία στη μη κυβερνημένη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει με αξιοπιστία ότι το αποτέλεσμα της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ Σαουδικής παρέμβασης ήταν τουλάχιστον μια Υεμένη διαιρεμένη σε τέσσερα κομμάτια.
Ας κάνουμε μια συνεχώς τόσο σύντομη περιήγηση στην ιστορία των δύο δεκαετιών της Ουάσινγκτον για την απόλυτη διάρρηξη των εθνοτικών κρατών της Μεγάλης Μέσης Ανατολής και την καταστροφή μιας ήδη κομματιασμένης περιοχής.
Εδώ πηγαίνει, από τη Δύση προς την Ανατολή, σε έναν κατά κανόνα μη συνολικό κατάλογο.
 Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και η πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Λιβύη έχουν εξαπολύσει έναν συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο, χώρισαν τη χώρα μεταξύ τουλάχιστον δύο πολέμαρχων και επέτρεψαν σε όπλα και στρατιώτες να διασχίσουν τα νότια σύνορα και να αποσταθεροποιήσουν τη Δυτική Αφρική.
Αυτό σημαίνει ότι ο Νίγηρας, η Λιβύη, το Καμερούν, το Μάλι, το Τσαντ και η Νιγηρία έχουν δει την κοινή τους επικράτεια γύρω από τη λίμνη Τσαντ να γίνει μια αμφισβητούμενη περιοχή, αμφισβητηθείσα από μια νέα εξουσιαστική ομάδα ισλαμιστών.
Αυτό, φυσικά, οδήγησε τον αμερικανικό στρατό να γεμίσει μερικές χιλιάδες στρατιώτες σε αυτές τις χώρες.
Αυτή η ανάπτυξη είναι απίθανο να τελειώσει καλά.
 Στο Ισραήλ / Παλαιστίνη, οι δεκαετίες υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και ο D. Trump που διπλασίασε την πολιτική αυτή - μεταφέροντας την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και στρατευόμενοι στα σχέδια του Ισραήλ για να προσαρτήσουν ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης - εξασφάλισαν όλα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος.
Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή χωρίζεται σε τουλάχιστον τρεις (για τους Παλαιστινίους, τουλάχιστον) μη διασυνδεδεμένες οντότητες: τη Γάζα, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.
 Στη Συρία, η αμερικανική ανάμειξη στον εμφύλιο πόλεμο, η αυτοκαταστροφική στήριξη για διάφορες ομάδες ισλαμιστών εκεί και η στρατιωτική παρέμβαση εκ μέρους των Κούρδων, έσπασαν τη Συρία σε κέντρο βίας τζιχαντιστών  βορειοδυτικά, στο κέντρο της χώρας το καθεστώτος Assad και στα ανατολικά οι Κούρδοι που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Στο Ιράκ η παράνομη εισβολή των ΗΠΑ το 2003 φαίνεται να έχει διαρρηχηθεί σε ένα αυτόνομο κουρδικό βορρά, το οποίο ασκεί σιίτες στις ανατολικές και νότιες περιοχές και ελέγχεται στη δύση από τους Σουνίτες.
Τέλος, στο Αφγανιστάν, η αμερικανική εισβολή και κατοχή - καθώς και κάθε επερχόμενη ειρηνευτική συμφωνία - εξασφάλισαν ότι αυτή η υπόθεση της Κεντρικής Ασίας μιας χώρας θα διαιρέσει, στο άμεσο μέλλον, στους νότιους και ανατολικούς και μακρινούς Τασίκ / Ουζμπεκ
Οι μειονότητες της Χαζάρα βρίσκονταν βόρεια και δυτικά.
Το θέμα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστρέψει ανεπανόρθωτα ένα ευρύ φάσμα του πλανήτη από τη Δυτική Αφρική στην Κεντρική Ασία.
Οι παρεμβαίνοντες σε αμφότερα τα μέρη και οι αμέτρητες ομάδες προβληματισμού επιμένουν ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να παραμείνει σε ισχύ σε ολόκληρη την περιοχή για να αστυνομεύσει τους επικίνδυνους «μη κυβερνητικούς χώρους», ωστόσο η πρόσφατη ιστορία καταδεικνύει αδιαμφισβήτητα ότι είναι η ίδια η παρέμβαση της Ουάσιγκτον και η παρουσία των στρατευμάτων της, (σχετικά) σταθερά εθνικά κράτη και εξουσιοδοτεί τους αυτονομιστές και τους ισλαμιστές.
Μια περιοχή από τη Νιγηρία στο Αφγανιστάν, η οποία κάποτε αριθμούσε περίπου 22 κρατικές οντότητες, έχει ξεπεράσει από την έναρξη των ΗΠΑ «τρομοκρατικών πολέμων» σε περίπου 37 αυτόνομες, μερικές φορές δύσκολα κυβερνημένες ζώνες.
Σύμφωνα με τους «εμπειρογνώμονες», αυτό θα σήμαινε συνολική καταστροφή και αυξημένο κίνδυνο για την πατρίδα.
Ωστόσο, η αμερικανική στρατιωτική πολιτική και η ίδια η παρέμβαση προκάλεσε αυτό το κάταγμα. Έτσι δεν είναι καιρός να σταματήσουμε τις αμερικανικές αποστολές μάχης; Όχι σύμφωνα με τους κυριότερους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και τους επικριτές.
Για αυτούς, ο πόλεμος πρέπει (πάντα) να συνεχιστεί!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης