Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Θρίλερ στη Λέρο με την απώλεια στρατιωτικού υλικού - Που στρέφονται οι έρευνες - Πέτσας: Προγενέστερο γεγονός, θα το διαλευκάνουμε

Θρίλερ στη Λέρο με την απώλεια στρατιωτικού υλικού -  Που στρέφονται οι έρευνες - Πέτσας: Προγενέστερο γεγονός, θα το διαλευκάνουμε
Που στρέφεται η προσοχή των Αρχών, στο επίκεντρο 10 πρόσωπα
(upd2) Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες από κλιμάκια της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής, του Εγκληματολογικού της Αστυνομίας και των αρμόδιων υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού για την απώλεια στρατιωτικού υλικού από τη ναυτική βάση της Λέρου.
Η μονάδα, πρόκειται για την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου, έχει στην κυριολεξία «σφραγιστεί», την ώρα που όλο το στρατιωτικό προσωπικό συμμετέχει στις έρευνες.
Σχετικά με το θρίλερ που εκτυλίσσεται στη Λέρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που ανέδειξε το θέμα.
«Το βασικό ζητούμενο που ξέρουμε είναι ότι έγινε τώρα, αρχές Σεπτεμβρίου, η παράδοση-παραλαβή και ελέγχθηκε το υλικό όπου βρέθηκε ότι υπάρχει απώλεια.
Η προηγούμενη πλήρης καταγραφή είχε γίνει το προηγούμενο έτος.
Άρα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ιδίως από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 φαίνεται από τις ενδείξεις ότι μπορεί να έχει υπάρξει η απώλεια του υλικού και μάλιστα δεν θα είναι μόνο μια φορά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι «θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη απώλεια δεν ήτανε μια φορά αλλά μπορεί να ήτανε και περισσότερες φορές σταδιακή αφαίρεση λόγω των ευρημάτων που φαίνεται να λείπουν».
Από την καταμέτρηση που έχει γίνει στην αποθήκη πυρομαχικών της μονάδας λείπουν μεταξύ άλλων 2 φορητά αντιαρματικά όπλα, οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες, νάρκες, σφαίρες, βραδύκαυστο φιτίλι, αλλά και καύσιμα.
Σημειώνεται πως ο οπλισμός αυτός προορίζεται για τους άντρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.
Τα ερωτήματα για το τι συνέβη πολλά, όπως και τα σενάρια.
Ένα από αυτά λέει ότι έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση και ότι ο συναγερμός είναι λάθος.
Εφόσον όμως και η νέα καταμέτρηση δείξει ότι όντως υπάρχει απώλεια στρατιωτικού υλικού, τότε ενισχύεται το σενάριο της κλοπής.
Και μάλιστα οι υποψίες στρέφονται στο να έχει γίνει η κλοπή εκ των έσω, καθώς δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης.
Και εκεί αρχίζει μια σειρά από ερωτήματα:
Πότε έγινε η κλοπή και από ποιους;
Ποιοι γνώριζαν ότι σε αυτήν την αποθήκη υπήρχε το εν λόγω στρατιωτικό υλικό και γιατί προχώρησαν σε αυτήν την παρακινδυνευμένη κίνηση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει κλειστό κύκλωμα ασφαλείας με κάμερες και αισθητήρες;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για το τι ακριβώς στρατιωτικό υλικό λείπει καθώς και για το πότε εκτιμάται ότι έλαβε χώρα αυτή η απώλεια.
Οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε δέκα πρόσωπα, τα οποία είχαν πρόσβαση στην εν λόγω αποθήκη την τελευταία διετία με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ακριβώς λόγω της σημασίας του στρατιωτικού υλικού, λαμβάνονταν ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Δρίτσας: Σοβαρό το θέμα της απώλειας στρατιωτικού υλικού στη Λέρο

Ο υπ. Εθνικής Άμυνας έσπευσε αυθαίρετα και αναρμόδια να γνωμοδοτήσει αναφορικά με τον χρόνο της απώλειας είπε ο κ.Δρίτσας
Σοβαρό χαρακτηρίζει το θέμα της απώλειας στρατιωτικού υλικού από Λέρο ο τομεάρχης Εθνικής 'Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος υπευθυνότητα και πλήρεις απαντήσεις από την κυβέρνηση.
«Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε με την οφειλόμενη σοβαρότητα αλλά και ανησυχία, την έρευνα για το τουλάχιστον περίεργο συμβάν της απώλειας αντιαρματικών και πυρομαχικών σε στρατιωτική μονάδα στη Λέρο. Απέχοντας συνειδητά και υπεύθυνα από οποιαδήποτε σκοπιμοθηρική μικροπολιτική αξιοποίηση, αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας και προσδοκούμε σε αντίστοιχη στάση, από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Με έκπληξη, όμως, διαβάσαμε χθες το βράδυ, τη γραπτή δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής 'Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, με βάση την οποία ο κ. Υπουργός επικαλούμενος κάποιες «πρώτες ενδείξεις», σπεύδει αυθαιρέτως και αναρμοδίως να γνωμοδοτήσει, αναφορικά με το χρόνο της απώλειας, χωρίς να περιμένει ως οφείλει, την ολοκλήρωση της διεξαγόμενης έρευνας.
Σημειώνουμε ότι η δημόσια δήλωση του πρώην Υπουργού Εθνικής 'Άμυνας και πρώην ΑΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι ο έλεγχος και η καταμέτρηση του στρατιωτικού υλικού σε τέτοιες μονάδες, προβλέπεται και υλοποιείται ως καθημερινή πρακτική, μόνο ως θετική και υπεύθυνη συνεισφορά στην έρευνα μπορεί να εκληφθεί από κάθε καλοπροαίρετο, δεδομένου ότι πάρα πολύ εύκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, όπως επίσης και να ελεγχθεί εάν όντως πραγματοποιείται όλο αυτό το διάστημα ο καθημερινός έλεγχος και η καταμέτρηση.
Το θέμα είναι σοβαρό.
Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη, αποτελεσματική και χωρίς σκοπιμότητες διερεύνηση και να προστατεύσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο κ.Δρίτσας.
«Ζητάμε υπευθυνότητα και πλήρεις απαντήσεις.
Στον κατάλληλο χρόνο, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουμε από τον κ. Υπουργό Εθνικής 'Άμυνας επίσημη ενημέρωση, όπως και ενημέρωση ενώπιον των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής» υποστήριξε ο κ.Δρίτσας.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 11/9 08:59)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης